Ostatnio często słyszy się na temat przewlekłych nieswoistych zapaleń jelit. Najczęściej chorują na nie osoby w wieku 20-30 lat, choroba dotyka również dzieci i młodzież. Wyróżnia się tutaj dwa typy tej choroby: chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. CZYTAJ WIĘCEJ
Skąd wziął się pomysł na tego typu potrawę? Otóż szwajcarski lekarz dietetyk Max Bircher – Benner, jeden z pierwszych propagatorów diety bogatej w świeże warzywa i owoce, dla wrażliwych żołądków swoich rodaków opracował recepturę muesli, które na początku nazywano daniem owocowo-dietetycznym. Zyskało ono taką popularność, że zaczęto serwować je w najlepszych restauracjach. Obecnie w sklepach dostępne muesli mają niewiele wspólnego z jego pierwowzorem. CZYTAJ WIĘCEJ
Dietę zgodną z grupą krwi mogą zakwestionować ci, którzy odżywiają się wbrew jej regułom i pozostają w doskonałym zdrowiu - przecież, jeśli nawet jemy wszystko, ale z umiarem, na pewno nie zrobimy sobie krzywdy. Są jednak takie osoby, które po przestawieniu się dietę zalecaną ich grupie krwi odczuły poprawę samopoczucia, straciły zbędne kilogramy, a ich problemy gastryczne uległy złagodzeniu. CZYTAJ WIĘCEJ
Dietę zgodną z grupą krwi mogą zakwestionować osoby, które odżywiają się wbrew jej regułom i pozostają w doskonałym zdrowiu - przecież, jeśli nawet jemy wszystko, ale z umiarem, na pewno nie zrobimy sobie krzywdy. Są jednak takie osoby, które po przestawieniu się dietę zalecaną ich grupie krwi odczuły poprawę samopoczucia, straciły zbędne kilogramy, a ich problemy gastryczne uległy złagodzeniu. CZYTAJ WIĘCEJ
Gdy rano stoję na peronie, widzę tłoczących się palaczy, wśród nich niestety coraz więcej zaciągających się kobiet i młodzieży. Długoletni palacze rzucają się w oczy - ich twarz jest pomarszczona i ma tzw. papierosowaty wygląd. Prawie dla każdej kobiety wygląd ma ogromne znaczenie. Stosujemy coraz to nowsze i lepsze kremy, ale cóż z tego, kiedy nadal sięgamy też po papierosa. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wówczas przynoszą minimalny skutek i nie mają mocy naprawić zniszczeń spowodowanych paleniem. CZYTAJ WIĘCEJ
Żywność ekologiczna (nie mylić ze „zdrową żywnością”) to żywność uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych. W takim gospodarstwie prowadzona jest kontrola sposobu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Jakość produktów zależy zarówno od warunków środowiskowych, jak i od sposobu ich wytwarzania.
CZYTAJ WIĘCEJ
Woda, którą kupujemy i pijemy zawiera wiele jonów, które są niezbędne do życia. Najważniejsze to wapń (wzmacnia kości, ale w nadmiarze może powodować kamicę żółciową lub nerkową), magnez ("pierwiastek życia" niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca), potas (wspomaga pracę serca i układ krążenia mózgowego) i sód (reguluje przepływ wody z krwi do tkanek i z powrotem, ale w nadmiarze powoduje zatrzymanie wody w organizmie). CZYTAJ WIĘCEJ
Po kuracji antybiotykowej jelito jest wyjałowione, a tuż za rogiem czyhają na nasze komórki okrutne bakterie z rodzaju Clostridium difficile, czy drożdże Candida albicans, które tylko marzą o tym, żeby się namnożyć i wywołać biegunkę poantybiotykową. Okazuje się jednak, że jest jakieś wyjście z tej dramatycznej sytuacji. Z pomocną dłonią wyjdą nam naprzeciw probiotyki. CZYTAJ WIĘCEJ
Bulimia oznacza „jedzenie jak wół”. Polega ono na okresowych napadach żarłoczności z utratą kontroli nad ilością spożywanych pokarmów, co trwa dłużej niż trzy miesiące.
Napady bulimii zwykle zaczynają się między 15 a 24 rokiem życia, ale znajdą się i takie osoby, które zaczynają w wieku 12 lat, bądź po 30. CZYTAJ WIĘCEJ
Wyniki wielu badań wykazują, iż narody zamieszkujące rejon Morza Śródziemnego charakteryzują się lepszym stanem zdrowia niż mieszkańcy reszty Europy. Przeciętna długość życia społeczeństwa żyjącego na południu naszego kontynentu jest wysoka a częstość występowania choroby niedokrwiennej serca i niektórych nowotworów stosunkowo niska. CZYTAJ WIĘCEJ
Masz czasem zgagę? Dopada Cię ból brzucha, gdy się zdenerwujesz? Zauważyłaś, że Twój żołądek jest nadwrażliwy? Z dużym prawdopodobieństwem jesteś zakażona Helicobacter pylori. Bakteria ta ma duży wpływ na powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy, co w konsekwencji może prowadzić do nowotworu tych narządów. CZYTAJ WIĘCEJ
Soki owocowe i warzywne ze względu na wysokie walory smakowe jak i wysoką wartość odżywczą powinny na stałe wejść do codziennego jadłospisu. Regularne ich picie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne, węglowodany i wodę. W dziennym jadłospisie przeciętnego Polaka powinny znaleźć się również warzywne soki przecierowe, a to ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza proces trawienia, a w dietach odchudzających pomaga oszukać głód. CZYTAJ WIĘCEJ
Od końca lat 50 obserwuje się stopniowy spadek wagi kobiet wybieranych Miss America i Miss Playboy. Na anoreksję cierpiała Joanna d’Arc. Dopiero w XIX wieku anoreksją zajęła się medycyna. Czy teraz choroba ta stała się prawdziwą epidemią? CZYTAJ WIĘCEJ
Głodówki możemy podzielić na krótkie: 1-,3-,7-dniowe i dłuższe: do kilku tygodni. Należy wspomnieć, że nie wolno stosować ich bez konsultacji z dietetykiem i lekarzem, gdyż w przeciwnym razie może to przynieść przykre konsekwencje. Prócz wewnętrznej potrzeby zastosowania głodówki, wyznacznikiem powinny być wyniki profilaktycznych badań lekarskich... CZYTAJ WIĘCEJ
Otyłość nie jest chorobą. To stan cechujący się zwiększeniem masy ciała ponad przyjętą normę na skutek powiększenia się ilości tłuszczu w ciele. Tycie spowodowane jest nadmiernym wypełnieniem triacyloglicerolami już istniejących komórek tłuszczowych lub tworzenia nowych; może też być wynikiem obydwu zjawisk jednocześnie. Otyłość może dopiero spowodować chorobę, dlatego też należy z nią walczyć.
CZYTAJ WIĘCEJ
Zasady żywienia sportowców i osób podejmujących wzmożony wysiłek fizyczny nie różnią się bardzo od tych, którymi powinny kierować się osoby średnio i mało aktywne fizycznie. W przypadku tej pierwszej grupy większe jest jedynie zapotrzebowanie na energię oraz niektóre składniki odżywcze ze względu na zwiększone wydalanie przez organizm wody, elektrolitów i składników mineralnych. CZYTAJ WIĘCEJ
Aby zrealizować dzienną normę zapotrzebowania na wapń wystarczy spożywać dziennie np. 2 plastry sera żółtego (320mg Ca), szklankę mleka (300mg Ca), 100 g surówki z białej kapusty (56mg Ca), dwie kromki chleba razowego (27,6mg Ca), jedną średniej wielkości pomarańczę (36mg Ca), 50g orzechów laskowych (46,5mg Ca), 150g (standardowe opakowanie) jogurtu (255mg Ca). CZYTAJ WIĘCEJ
W momencie pojawienia się zapalenia pęcherza moczowego, mocz należy rozcieńczyć i zakwasić. Bardzo dobrym sposobem jest wypijanie przegotowanej wody (nie mineralnej) mocno zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwasem askorbinowym w proszku (witamina C). Napój należy wypić w ilości ok. litra, do momentu aż organizm nie będzie w stanie go więcej przyjąć, potem, co pół godziny/godzinę wypijać po 1 szklance. CZYTAJ WIĘCEJ
Powody przejścia na wegetarianizm są bardzo różne. Czasem mają one podłoże czysto ekonomiczne; produkty roślinne są przecież tańsze od zwierzęcych. Czasem jest to panująca moda, szczególnie wśród młodzieży. Najczęstszą jednak przyczyną unikania spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego (głównie mięsa, drobiu i ryb) jest przekonanie, że dieta bazująca na produktach roślinnych jest zdrowsza. CZYTAJ WIĘCEJ
Celiakia to choroba wrodzona, która utrzymuje się przez całe życie człowieka. Klinicznie objawia się zanikiem kosmków w błonie śluzowej jelita cienkiego. Towarzyszą jej silne bóle brzucha, wzdęcia, okresowe biegunki, oddawanie nieprawidłowych stolców, zaparcia i nietolerancja laktozy. CZYTAJ WIĘCEJ