Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... również można skosztować specyficznych, tradycyjnych Gwatemalskich potraw. Podstawą Bożonarodzeniowego posiłku w Gwatemali są tamales. Jest to mielone mięso połączone z masą z mąki kukurydzianej (i niekiedy ... prosiaka, do tego kiełbasa z ...

dawno temu

Tapas – z czym to się je?

... , poprzez sałatki, np. z owocami morza, aż po kawałek ryby, klopsiki z mielonego mięsa czy potrawkę z duszonego królika. W hiszpańskich restauracjach i barach często to samo danie można zamówić zarówno ...

dawno temu

Kurczak w przyprawach Kamis Specialite zapiekany z ziemniakami i pomidorkami

... świeżo mielone Kamis Specialite, 3 ząbki czosnku, ocet balsamiczny)Przyprawa do ziemniaków (oliwa, 3 ząbki czosnku, sól morska, rozmaryn)Trzy naczynia, np. miskiNaczynie żaroodporne lub rękaw ... do pieczenia Przygotowanie: 38463 Części kurczaka ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ...

dawno temu

Co możesz zjeść przed snem, aby nie przytyć?

... i ogromna ilość sera zniweczą cały dzień racjonalnego żywienia i nie zaznasz zdrowego snu. Zapomnij o zgadze – postaw na chleb typu pita z dodatkiem mięsa mielonego, pomidorów i sera. Palce lizać! Jeżeli ...

dawno temu

Dziecko przeklina

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... kulinarnych, a część z nich jest doskonale znana polskiej kuchni. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o możliwość ich ugotowania i podania razem z mięsem albo sadzonym jajkiem. Jedyną alternatywą ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... oraz proszek. Mielony jest praktyczniejszy, ale prawdziwego aromatu stekom, gotowym makaronom, mini kanapeczkom czy sałatce nada ten świeżo mielony, gruboziarnisty pieprz. W sklepach można zaopatrzyć ... z rozsądkiem podkreśli smak zup, kanapek, ...

dawno temu

Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław

... daniami na bazie mięsa i ryb, a do słodyczy nie mają cierpliwości. Przydałby się jednak deser jako ukoronowanie obiadu dla przyjaciół? Nic prostszego – wystarczy zawsze mieć pod ręką zestaw ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... (marchew, pietruszkę, seler). Gdy będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru i oddzielamy mięso od kości oraz zdejmujemy skórkę, a następnie mielimy je w maszynce, aż powstanie gładka masa. Warzywa należy ... i doprowadzając do wrzenia. Do zupy ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... mielonego z widocznym tłuszczem • Tłustych kiełbas • Kremowych sosów (beszamelowy, maślany, serowy) • Ziemniaków smażonych, frytek • Dań jednogarnkowych (fasolka po bretońsku, gulasz, bigos) Na co należy ... lub lekko podsmażane produkty. • ...

dawno temu

Sposoby na nadmierne owłosienie

... , to jednak zawsze tu będziemy mieli choćby w sposób pośredni do czynienia z wpływem na nasze samopoczucie opinii innych. Powoduje to, że potrafimy spędzić wiele czasu i wydać spore sumy pieniędzy na to, by choć trochę poprawić ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... i samopoczucie są w dobrej formie. Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie, wskazać można trzy jego elementy składowe. Pierwszym z nich jest mięso pieczone albo smażone, drugim gotowane ziemniaki, które królują ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... ). Następnie łączymy je z kapustą i dodajemy inne składniki, jak np. pomidory, mieloną paprykę czerwoną, koncentrat pomidorowy oraz szklankę bulionu. Całość dusimy około godziny. Przyprawy ... z kapustą – kapustę należy wcześniej opłukać w ...

dawno temu

Coś po grecku – dietetyczne tzatziki

... całość także mieloną papryką. Co ciekawe – podobno wyśmieniciesmakuje podawane z czerwonym winem.   Czy ten grecki element zagości w to lato także w Waszej kuchni? ... , aby składniki się „przegryzły”.   Z czym go łączyć?   Sos tzatziki świetnie ...

dawno temu

Paprykarz z kurczaka - na chłodne jesienne wieczory

... go i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i zarumień filet. Pod koniec smażenia dopraw go solą, pieprzem i mieloną papryką. Przełóż go do garnka. Krok 2 Paprykarz z kurczaka będzie bardzo aromatyczny. By ... . Wszystko dodaj do cebuli i chwilę ...

dawno temu

Zapiekanka makaronowa - jak ją zrobić?

... pomidory10 dag szynki10 dag żółtego serakawałek pora (około 4 cm białej część)2 jajkapół szklanki gęstej śmietanysól, pieprz ziołowysłodka mielona paprykagałka muszkatałowa Krok 1 Przygotowanie ... makaronowa będzie smacznie pachniała serem. ...

dawno temu

Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci

... – ludzie – powinniśmy tego zielonego zjadać jak najwięcej, w postaci warzyw i owoców, unikając nadmiaru mięsa. Jeżeli chcemy wypróbować działanie chlorofilu w postaci skondensowanego suplementu diety, wybierzmy gotowy preparat firmy Alter ...

dawno temu

Zupa strogonow

... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego ... , a także kroimy ją w drobną kostkę. ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... trudno jest oprzeć się ich smakowi. Parówki bowiem są rodzajem wyrobu produkowanego przede wszystkim z mięsa mielonego, które zwykle nie nadaje się do spożycia w nieprzetworzonej formie. Nie zmienia ...

dawno temu

Zioła w kuchni

... jest także dodawanie ich do mięs mielonych, czy jako przyprawę do potraw przygotowywanych na grillu. Zioła prowansalskie świetnie pełnią swoją rolę również w przypadku zup lub sosów, czyniąc je bardziej ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... często dodaje się do kapusty jabłko, a całość podawana jest na ciepło.karminadle – to kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego.Kuchnia śląska ...

+ Pokaż więcej