Przez te rzeczy starzejemy się szybciej

... rozszerzenie naczynek włosowatych i zwiększenie przepływu krwi. Pory skórne powiększają się i u alkoholików najczęściej pozostają tak już na stałe. Nieodpowiednia dieta, zbyt dużo cukru, nadużywanie żywności ... przed czynnikami szkodliwymi i ...

dawno temu

Co znaczy „zdrowo”?

... Zdrowie jest modne! Na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy tryb życia, a jak ktoś nie dba o swoje zdrowie może liczyć się ze sporym zdziwieniem ... Zdrowie jest modneNa sklepowych półkach coraz ...

dawno temu

Grand Bazar - 15 marca 2014

... się z nowymi produktami, akcesoriami, ubrankami dla dzieci, a także wziąć udział w specjalnym festiwalu książki dziecięcej Tere Fere. Bazar organizował TFH Butik a festiwal Wydawnictwo Muza oraz Targ Zdrowej Żywności. Wstęp był bezpłatny. Jednym ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... jednak obecności glutenu w żywności, a jedynie potwierdza występowanie skrobi w pokarmach, w których nie powinno jej być. Musisz mieć pod ręką płyn Lugola lub związki jodu (np. jodyna). Wystarczy, że spryskasz ... występujący w pokarmach, mimo ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna

... Dieta makrobiotyczna opiera się na założeniu, że żywność dzieli się na dwie części, Yin i Yang. Część pierwsza, czyli Yin, odpowiada pierwiastkowi żeńskiemu, ma cechy relaksujące, odpowiada za słodki ... w swojej diecie żywności określanej jako ...

dawno temu

Szkodliwe E!

... Trudno w dzisiejszych czasach o prawdziwie naturalną żywność. Większość produktów, które kupujemy w sklepach, jest sztucznie przetworzona i ulepszona przez barwniki, zapachy, smaki. Dzięki temu ... – E211 – ma właściwości niezwykle zbliżone do ...

dawno temu

Parówki to czubek góry lodowej. Na czym jeszcze oszukują producenci?

... Parówki już od dawna są przykładem oszustw producentów żywności. Czasem te, które są reklamowane jako cielęce, zawierają drób. Trzeba jednak pamiętać, że prawo nie określa minimalnych wymagań ...

dawno temu

Bardzo niecodzienna lodówka

... wizualizacji, która będzie zamykała dotykowy wyświetlacz i umożliwiała podgląd żywności, bez potrzeby jej otwierania. Przyznacie chyba, że jest to produkt zdecydowanie niestandarowy. Takiego kolażu funkcjonalności w ramach jednego urządzenia ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... a darujcie sobie dosalanie na talerzu. Wyjdzie wam to na zdrowie. Sól można również zastąpić przyprawami ziołowymi. Żywność przetworzona Kiedyś sól służyła w produkcji żywności jako środek konserwujący ...

dawno temu

Prawda o fast foodach

... . Przecież właśnie w dosłownym tłumaczeniu fast food to szybka żywność, czyli szybko, łatwo i przyjemnie. Chcąc scharakteryzować krótko ten rodzaj produktu, przychodzą mi na myśl dwa określenia: wysoki wskaźnik kaloryczności i niska wartość ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... specjalnych toreb termicznych, które zapobiegną rozmrożeniu produktów,stosuj się do zasad prawiłowego przechowywania żywności.  ...

dawno temu

Fakty i mity na temat przechowywania kawy. Sprawdź, jak robić to prawidłowo!

... przechowywana w takich warunkach kawa może utracić aromat – podaje Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Dodatkowo kontakt z inną żywnością może prowadzić do pochłaniania zapachów. Co zrobić ...

dawno temu

Obama chce mieć rynek pod Białym Domem

... żywności do dostarczania jedzenia także w inne miejsca. Obama jest zwolennikiem wprowadzenia warzyw i owoców do szkolnych stołówek.Ubolewa nad tym, że dziś królują tam głównie frytki, pizza, czy hot ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie surowego mięsa? Surowa żywność - zaletyJak wiemy, obróbka termiczna niszczy zawarte w produktach mięsnych (ale także roślinnych) witaminy i sole mineralne ... . Żywność nieprzetworzona zachowuje ...

dawno temu

Slow Food nowym sposobem na życie

... niewielkich regionalnych producentów żywności. Zamiast hamburgera, czy frytek proponuje się nam więc dania, mające bogatą tradycję, przygotowane z regionalnych, niedostępnych w żadnym innym miejscu ...

dawno temu

To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza

... Ruch slow food (powolne jedzenie) stał się organizacją aktywną na całym świecie. Jego celem jest propagowanie kuchni regionalnych, produktów ekologicznych oraz celebrowania posiłków. Żywność w stylu ... slow food to żywność niskoprzetworzona, ...

dawno temu

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę… jedzenia!

... nadmiar soli i cukru w produktach. Jednocześnie owoce i warzywa stają się znacznie słodsze niż dotychczas, a my jesteśmy w stanie wyczuć sztuczne dodatki stosowane w żywności. Oczywiście wszystkie nasze ... Coraz częściej stawiamy na zdrową i ...

dawno temu

Przepis na burritos

... Ta pożywna kanapka sukcesywnie wypiera inne specjały dostępne w punktach z tzw. „szybką żywnością” takie jak popularne fast foody takie jak hamburgery, hot dogi, czy zapiekanki. A powód takiego stanu ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Koktajle odchudzające – kiedy po nie sięgać i jakie składniki wybierać?

... ma się doskonale, co cieszy dietetyków i lekarzy. Niestety, mimo wielu programów edukacyjnych i licznych kampanii promujących zdrową żywność, problem nadwagi i otyłości wciąż istnieje. ... dnia. Nie każdy może bowiem pozwolić sobie na pięć ...

dawno temu

Kiełki – właściwości

... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Co więcej, wiele odmian możesz wyhodować sama! Sprawdź, jakie kiełki warto dodać do kanapek i sałatek naszych milusińskich. ... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną ...

dawno temu

Koniec ze szkodliwą chemią! Zastąp ją naturalnymi produktami czyszczącymi!

... Przechodzą cię ciarki na samą myśl o wyczyszczeniu kuchennych powierzchni środkami zawierającymi chemikalia? Nie ma w tym nic dziwnego, bo w końcu większość z nich ma później kontakt z żywnością. Na szczęście istnieją metody na uporządkowanie ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... To wszystko przez wygodny tryb życia. Jedząc coraz szybciej, wybieramy gotowe produkty. A przecież przetworzona żywność, z której w ciągu pięciu minut przygotujemy wyrafinowaną kolację, pełna ... , wybieramy gotowe produkty. A przecież ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... Narzekamy, że żywność staje się coraz bardziej „sztuczna”, nafaszerowana chemikaliami i hormonami, ale częściowo my sami - konsumenci, jesteśmy temu winni. Kupujemy to, co najtańsze i zachowuje długo ... świeżość, a takie parametry są możliwe do ...

dawno temu

Nowe zasady w sklepikach szkolnych. Zobacz, co się zmieni

... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...

+ Pokaż więcej