Najlepsze tureckie dania

... . Przyrządzane są przeważnie w oparciu o składniki świetnej jakości i proste kompozycje smakowe. Spożywane w Turcji mięsa to przede wszystkim jagnięcina i baranina. Ostrość uzyskuje się dzięki chili ... się chleb, sery, miód oraz oliwki. ...

dawno temu

Jak nie przytyć w święta?

... . Świątecznego karpia zamiast smażyć w panierce można przygotować w piekarniku lub w folii aluminiowej, a także na parze czy na patelni bez tłuszczu. Mięso także warto przyrządzić bez dodatku tłuszczu ... , na przykład w rękawie do pieczenia. ...

dawno temu

Yorkshire pudding

... do pieczonych mięs czy sałatek. Yorkshire Pudding to także obowiązkowa pozycja na świątecznym stole w okresie Bożego Narodzenia. ...

dawno temu

Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław

... daniami na bazie mięsa i ryb, a do słodyczy nie mają cierpliwości. Przydałby się jednak deser jako ukoronowanie obiadu dla przyjaciół? Nic prostszego – wystarczy zawsze mieć pod ręką zestaw ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... jak była przygotowywana. Najczęściej jedzenie wegetariańskie to tylko nazwa, a wszystkie dania są robione na mięsnych bulionach. Czasami najlepszym wyjściem okazuje się pizza z warzywami albo sałatka z fasolą zamiast mięsa.   ... głównie z ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... się do sałatek, czy kanapek, zaś w procesie jej duszenia i późniejszego dodania jej do potraw, możemy z nich wydobyć naprawdę wyjątkowy aromat. Papryka zielona – jest wyjątkowo małokaloryczna (tylko 15 kcal ... spełnia swoją rolę w sałatkach ze ...

dawno temu

Pasta z makreli

... Obok warzyw, owoców, produktów mlecznych i mięsa bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety powinny być ryby. Kiedy myślimy o tym, żeby zjeść rybę, naszym oczom ukazuje się albo smażony filet podawany ... , ale równie dobrze możemy je jeść jako ...

dawno temu

Dieta bogata w błonnik

... . Sięgaj po fasolę Aby zwiększyć spożycie błonnika, dwa razy w tygodniu zastąp mięso daniem z fasolą. Spróbuj przyrządzić zupę fasolową, sałatkę czy popularną fasolkę po bretońsku. ... więc warzywa do omletów, kanapek, zup czy nawet pizzy. ...

dawno temu

Co do herbaty

... ich nieprzyjemny błotny zapach. Jej sok wymieszany z oliwą z oliwek wzbogaca smak wielu sałatek na bazie sałaty. Pekluje się nią mięso wołowe. Sprawdza się w napojach orzeźwiających, zwłaszcza ... jest od ponad 300 lat. Z powodzeniem i od dawna ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ... z nich: Kasza jęczmienna – z jęczmienia. ...

dawno temu

Jakie afrodyzjaki znajdziesz we własnej w kuchni?

... . do sałatek, zup i duszonych warzyw. Żeń-szeń – dodaje energii i pobudza zmysły. Pasuje do warzywnych mieszanek np. risotto. Cynamon – o silnym aromacie i lekko piekącym w język smaku. Działa ... , herbat czy nalewek. Czosnek – jego zapach nie ...

dawno temu

Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci

... – ludzie – powinniśmy tego zielonego zjadać jak najwięcej, w postaci warzyw i owoców, unikając nadmiaru mięsa. Jeżeli chcemy wypróbować działanie chlorofilu w postaci skondensowanego suplementu diety, wybierzmy gotowy preparat firmy Alter ...

dawno temu

Szynka z chrzanem

... wymieszaj z chrzanem. Roladki z chrzanem są coraz bliżej. 3. Dopraw farsz solą i pieprzem. 4. Na każdy plasterek szynki nakładaj jajka z chrzanem i zawijaj mięso w rulonik. 5. Układaj szynkę faszerowaną chrzanem na półmisku wyłożonym zieloną ...

dawno temu

Zapoznaj się z listą 3 produktów, które zawierają więcej soli niż ci się wydaje

... , ale to nie wszystko. Dodatkowo zawierają one dużo cukru, a przez to czynią twoje sałatki daniem wysokokalorycznym. Gotowe zupy 58648 Tak naprawdę większość gotowych do spożycia produktów, które są dostępne w sklepach ... Ta informacje może cię ...

dawno temu

6 praktycznych wskazówek, dzięki którym stworzysz dla siebie odpowiedni plan żywieniowy!

... Urozmaicaj posiłki 57802Zdrowa dieta nie powinna być monotonna. Nie ograniczaj się więc wyłącznie do jedzenia sałatek z duszonym na parze kurczakiem i ryżem. W ciągu tygodnia postaraj się jeść ... zarówno ryby, mięso drobiowe jak i czerwone ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... , co sprawia, że mogą znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie. Mięso ośmiornicy jest do tego bardzo lekkostrawne. Ten rodzaj owoców morza jest również doskonałym źródłem witaminy B12 ... . Gotowanie ośmiornicy należy zacząć od ...

dawno temu

Zupa strogonow

... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego ... , a także kroimy ją w drobną kostkę. ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty wybieramy oraz jak będziemy je przechowywać, żeby były świeże przez cały okres świąt. Słodkie wypieki, sałatki, a przede wszystkim potrawy mięsne wymagają ... , który na pewno zadba o swoich stałych ...

dawno temu

Tajskie specjały dla wegetarian i nie tylko

... z mięsem – bardzo często znajdziemy go w podsmażanej postaci. Dodamy do niego np. mięso wieprzowe, sok z limonki, kiełki, a całość okrasimy sosem sojowym. W wersji z kurczakiem, możemy tez dodać ... sezamu. Na zimowe przeziębienia warto ...

dawno temu

Dania z serem

... na ich powierzchni. Popularne gatunki to: brie, munster, camembert czy gorgonzola. Ten rodzaj sera będzie świetnie smakować z sałatkami. Można więc jego kawałki połączyć z sałatą lodową, pomidorami, kukurydzą ... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser ...

dawno temu

Zimowe weki – czy już je masz?

... . Następnie ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Weki z mięsem – dobrze jest je pasteryzować kilkakrotnie w odstępach jedno-dobowych, bo inaczej mogą poważnie nam zaszkodzić. Bigos – gorący bigos ... wkładamy do wyparzonych słoików i ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... zawsze, gdy tylko zabieramy się do jakiejkolwiek potrawy czy przekąski. Nawet gdy robimy sałatkę warzywną czy owocową – potrzebujemy pokroić składniki. Nie mówiąc już o mięsie na obiad czy wystawnej kolacji. Jednym ... lub kroić na stole, o tyle ...

+ Pokaż więcej