Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ...  Nie każdy lubi ten rodzaj ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Pojemniki na przyprawy z magnesem

... się je składać - tak, żeby nie zajmowały niepotrzebnie nie wiadomo jak dużo miejsca. Tak również możemy zrobić z pojemnikami na przyprawy, które często są dość duże i trzeba je gdzieś upchnąć. ... się je składać - tak, żeby nie zajmowały ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... najbardziej esencjonalne. Wtedy potrzebna ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... będziemy przygotowywać, co może nam znacznie utrudnić kulinarne wybory. Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami wieprzowiny i zobacz, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić. Rodzaje mięsa ... wieprzowegoZanim zaczniemy wymieniać i ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Przyprawy do kawy

... za oknem znudzić. Świetnym rozwiązaniem jest znalezienie sposobu na urozmaicanie smaku naszego ulubionego czarnego naparu. Jednym z nich jest dodanie do kawy aromatycznych przypraw posiadających szereg dodatkowych właściwości. Poznaj niektóre z ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... jest także jako środek leczniczy w walce z bezsennością i w stanach osłabienia, dlatego warto dodawać go wszędzie tam gdzie możemy, umiejętnie „wplatając” go do potraw. Dziś propozycja zastosowania go w duecie z mięsem, bo te dwa specjały pasują ...

dawno temu

Nietypowe pojemniki na przyprawy w kształcie figur szachowych

... Pomysłowych gadżetów kuchennych ciąg dalszy. Dziś chcę Wam pokazać bardzo nietypowe pojemniki na przyprawy, a tych jak pewnie zauważyliście produkuje się coraz więcej. Nie wiem dokładnie na czym ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... Nawet najmniej znający się na gotowaniu amatorzy jedzenia wiedzą, że nieodzownym składnikiem aromatycznych dań są przyprawy. Istnieje ich niezliczona ilość, a każda kuchnia świata używa ... przyprawPrzyprawy odgrywały i nadal odgrywają nie tylko ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno ... wie o czym tu mowa. A z czym je najlepiej ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... Pewnie wielokrotnie słyszałaś o ograniczaniu spożycia potraw mięsnych. Zwłaszcza tłuste i czerwone mięsa zostały ostatnio skazane na banicję. Zapominamy przy tym o jednym – że szkodzi jedynie mięso ... jedzone w nadmiarze. Prawidłowo ...

dawno temu

Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada

... Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii. ... Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują zdecydowanie najlepsze walory smakowe. To prawdziwy rarytas w kuchni, który czyni każdą potrawę istną ucztą dla podniebienia. Choć ... . W przypadku dwóch ostatnich z wymienionych, ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... składniku. Stąd tarty z cukinią, cebulą, różnymi rodzajami sera, wędlin czy przypraw. Wszystkie jednak łączy lekkość i oryginalność. ... składniku. Stąd tarty z cukinią, cebulą, różnymi rodzajami sera, wędlin czy przypraw. Wszystkie jednak łączy ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... , słone, czy nawet słodkie. Pasuje do mięs, ryb, warzyw, grzybów... Krótko mówiąc możemy spokojnie zaliczyć ją do przypraw uniwersalnych. A raczej do mieszanek przypraw, bo tym jest w rzeczywistości curry. Ale to już inna historia... ...   ...

+ Pokaż więcej