Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... . Smażone sajgonki zwykle mają mniejsze rozmiary od pozostałych. Do zawijania farszu używa się papieru ryżowego lub specjalnego ciasta na sajgonki. Anglicy nazywają je "spring rolls", co jest dosłownym ... łyżeczka startego imbiru; 50 g ...

dawno temu

Sushi – nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

... oznacza „zwinięty” – ten rodzaj sushi to właśnie zawijany ryż z dodatkami za pomocą bambusowej maty. Mistrzowie sushi tworzą z maki prawdziwe arcydzieła – na przykład „maki prezydenta Obamę”. Temaki ... – to sushi zwijane ręcznie. Do temaki ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją ... wykorzystać np. jako dodatek do żurku czy podawać ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny ...

dawno temu

Wiosenne oplecione kolczyki

... stronę. Krok drugi – obcinanie, splatanie i zawijanie 18065 Obcinamy nożyczkami lub obcinakami wystające końcówki, splatamy je ze sobą i zawijamy wystający element do środka koralika tak, żeby ... , można też użyć szpilek z pętelką na dole. Krok ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ... zapoznamy się z przepisem na swojską ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... możemy dodać kilka łyżek zimnego rosołu, aby stała się bardziej klejąca. Kołduny gotujemy w rosole i podajemy z masłem i skwarkami z boczku.   Zrazy Radziwiłłowskie  800g wołowiny zrazowej,200g łopatki ... wieprzowej,50g bułki tartej,6 kromek ...

dawno temu

Domowe fast-foody

... -foodów nie namawiam. Ja tylko podaje opcję...   Hamburger  600g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,50g bułki tartej,50g masła1 duża cebula,3 ząbki czosnku,6 gałązek z natki pietruszki,1 jajko,sól ... z kurczaka minimum 24 godziny. Następnie ...

dawno temu

Zupa chińska

... ograniczenia związane ze składnikami używanymi do ich gotowania. Bardzo często ich smak opiera się na bulionie z mięsa wieprzowego, drobiu, lecz również dziczyzny bądź wołowiny. Głównym czynnikiem ... , 1 ząbek czosnku, 3 cebule dymki, sól, 1 ...

dawno temu

Golonka w piwie

... . Przepis na golonkę w piwieDo przygotowania pieczonej golonki w piwie potrzebujemy: 1 dużą golonkę wieprzową,1 dużą cebulę,3 łyżki smalcu wieprzowego,0,5 l piwa jasnego,sól,pieprz,tymianek,3 ząbki czosnku ... . Przepisy na golonkę przewidują ...

dawno temu

Co na opryszczkę?

... wirusa HSV-1 do działania. Z kolei pokarmy zawierające duże ilości lizyny hamują jego rozwój. Co na opryszczkę? Pokarmy bogate w lizynę: mleko, soja, fasola, mięso wieprzowe, mięso ...

dawno temu

Kolczyki z elementów czernionych

... ,para bigli,szczypce. Krok pierwszy – nawlekanie dużych korali 18096 Nawlekamy największe korale i przekładki na pierwszą szpilkę. Krok drugi – zawijanie pętelki 18097 Obcinamy szpilkę ... tak, aby został kawałek o długości około 1 cm i zawijamy ...

dawno temu

Kolczyki ze szkłem weneckim

... - zawijanie pętelki 18038 Na górnym końcu szpilki za pomocą szczypców zawijamy pętelkę (podobną do tej na dole szpilki), zostawiamy jednak małą przerwę na zapięcie. Krok czwarty - zapięcie 18039 Zakładamy ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... „oblicze”. Zainteresowanie medycyny tym pierwiastkiem rozpoczęło się w 1957 roku. Wtedy to dwaj naukowcy, Walter Mertz i Kenneth Schwartz, wyizolowali z nerek wieprzowych substancję, która leczyła ... ). Najlepszymi pokarmowymi źródłami chromu ...

dawno temu

Kotlet ziemniaczany

... mogą wykorzystywać różnego rodzaju produkty. Najbardziej popularne kotlety wykonane są z mięsa wieprzowego. Chyba najbardziej charakterystycznym przykładem jest tutaj kotlet schabowy. Jednak część osób woli ... jego bardziej delikatną wersję ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... warunki musi spełniać potrawa, aby można było przypisać jej miano kotleta? Otóż tradycyjne kotlety wytwarzane są z mięsa wieprzowego, drobiowego, cielęcego, wołowego czy dziczyzny. Z czasem jednak zaczęły ... popularnością wśród miłośników mięsa ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego. Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników ... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. ...

dawno temu

Spaghetti z mięsem mielonym

... paczkę mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego sos do spaghetti Napoli 2 jajka pomidory ser żółty listki bazylii Spaghetti ugotuj we wrzącej wodzie ok. 10 minut (nie powinno być zbyt miękkie ...

dawno temu

Jedzenie z grilla a kaloryczność

... , to najlepiej wieprzową, a nie żadną biesiadną, grillową, majówkową czy biwakową. I najważniejsza informacja - podczas grillowania mięso traci aż 20 proc. tłuszczu. kg ...

dawno temu

Żeby kotlet nie był nudny

... tradycyjnej, chrupkiej panierki warzywami? Taką propozycję znalazłam w przepisie na kotlet „pysznie otulony” – Przy kuchennym stole Mnie zaciekawił szczególnie przepis na kotlety wieprzowe z musztardą ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... najchętniej jadamy zimą. Przyrządzona na bazie cebuli, masła, papryki, mięsa wieprzowego i fasolki wymieszanej z koncentratem pomidorowym i doprawionej solą i pieprzem, sprawi, że na długo pożegnamy się z uczuciem burczenia w żołądku. Jakie inne ...

dawno temu

Ciasto z mięsem

... i ugniataj aż do uzyskania gładkiej masy. Składniki na farsz mięsny:mięso mielone wieprzowe,2 pomidory,2 cebule,sos Napoli,2 ząbki czosnku,3 ziemniaki,olej do smażenia. Cebulkę zeszklij na patelni ...

dawno temu

Pomysł na walentynki - jak spędzić je zdrowo?

... do spróbowania nowych specjałów. Zastąpcie ciężkostrawne składniki, lekkimi i zdrowszymi. Frytki zamieńcie na ryż, napoje gazowane na wodę a mięso wieprzowe na owoce morza. Nie objadajcie się zbytnio ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ...

+ Pokaż więcej