Co na opryszczkę?
ALICJA • dawno temuJeśli męczy cię opryszczka, a wydatki na leki antywirusowe w znaczący sposób odcisnęły się na twoim budżecie, może czas spróbować diety? Wprowadzenie do diety pewnych pokarmów, a ograniczenie innych z pewnością nie zaszkodzi, a może pomóc. Co jeść a czego nie jeść w walce z opryszczką?
Arginina kontra lizyna
Jak wykazały badania przeprowadzone przez prof. R. Griffitha z Akademii Medycznej Uniwersytetu w Indianie, uaktywnienie się wirusa opryszczki u jego nosicieli zależne jest w dużej mierze od diety. Spożywanie pokarmów bogatych w aminokwas argininę, która jest pożywką dla wirusa, pobudza wirusa HSV-1 do działania. Z kolei pokarmy zawierające duże ilości lizyny hamują jego rozwój.
Co na opryszczkę?
- Pokarmy bogate w lizynę: mleko, soja, fasola, mięso wieprzowe, mięso wołowe.
- Odstawienie pokarmów bogatych w argininę, np. żelatyny, masła orzechowego, makaronów, czekolady, migdałów etc.
- Lizyna w tabletkach – zalecana, gdy samo ograniczenie spożycia produktów bogatych w argininę nie jest skuteczne.
- Wodorosty – naukowcy z Laboratorium Biologii Morza Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stwierdzili, że ekstrakt z wodorostów skutecznie hamuje rozwój wirusa oraz zapobiega zarażeniu się nim.
Źródło: J. Carper, Żywność – twój cudowny lek, Poznań 2008
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze