Co sprzyja opryszczce?
ALICJA • dawno temu • 4 komentarzeOpryszczka wokół ust, opryszczka okolicy narządów płciowych,
ospa wietrzna, półpasiec czy mononukleoza zakaźna wywoływane są przez wirusa
opryszczki. Wirus ten egzystuje u wielu ludzi w stanie uśpienia, ale może się uaktywnić w każdej chwili. Jego
ujawnienie się w dużej mierze zależy od tego, co jemy. Co sprzyja opryszczce?
Wpływ argininy
Jeśli jesteśmy nosicielami wirusa, to jego aktywność zależy
od tego, czy go dokarmiamy czy głodzimy. Stąd też uaktywnienie się drzemiącego
w komórkach wirusa zależy od naszej diety. Głównym pokarmem wirusa jest
aminokwas arginina. Dlatego dietą pobudzającą wirusa do działania jest dieta
bogata w pokarmy zawierające duże ilości argininy.
Pokarmy sprzyjające opryszczce:
- migdały,
- orzechy laskowe,
- orzechy ziemne,
- orzechy włoskie,
- orzechy kokosowe,
- czekolada,
- żelatyna,
- makarony,
- brukselka,
- produkty pszenne, owsiane, kukurydziane, jęczmienne (w mniejszym stopniu).
Test na zależność opryszczki od diety
Należy być świadomym tego, że nie u wszystkich zaprzestanie
spożywania ww. pokarmów zapobiegnie atakom opryszczki. Podobnie jak nie u
wszystkich w skutek spożywania dużej ilości soli wzrasta ciśnienie tętnicze. To
kwestia dość indywidualna. Nie zaszkodzi jednak spróbować i przetestować
zależność opryszczki od diety. Jak to zrobić? To proste. Zjedz dużo orzeszków
lub czekolady i sprawdź, czy następnego dnia pojawiała się reakcja alergiczna w
postaci opryszczki.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze