Surówka z sałaty lodowej

... . Podobne zjawisko można odnieść także do wielu innych owoców i warzyw. Kiedy są one surowe i leżą w oczekiwaniu, aż po nie sięgniemy, upływa wiele czasu, jednak gdy stworzymy na przykład wyśmienitą sałatkę ... owocową, nikt już nie musi nam o ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... pokarmów, jakie spożywamy powinny stanowić warzywa. To właśnie one dostarczają nam wiele witamin i soli mineralnych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. W jaki sposób sprawić, że w naszej ... jest nie tylko to, że do kapusty ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Gorąca i ostra książka?

... Gotowanie, pasja, praca, hobby, miłość i sposób wyrażania. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z możliwością popłynięcia i zatopienia się w wirze smaków wie, że przyprawy są nieodzownym elementem każdej potrawy. ... każdej potrawy. Zwykła sól ...

dawno temu

Zupa rozgrzewająca

... tylko wymieszać mąkę ze śmietaną i dolać do pysznej rozgrzewającej potrawy. Na koniec majeranek i gotowe. 6. Taka pożywna zupa warzywna doskonale smakuje z białym pieczywem. Smacznego!   ... pokrojoną w kostkę marchewkę, podobnie przygotowane ...

dawno temu

Orzechowy tydzień trwa!

... dobroczynne działanie na zdrowie i urodę, a także mają działanie lecznicze. Słyną także z tego, że świetnie poprawiają pamięć. Dlatego użycie ich w potrawach jest bardzo wskazanym posunięciem ...

dawno temu

Skąd czerpać pomysły na przepisy?

... Jeśli twój jadłospis zaczął przypominać kartkę odbitą na ksero, a zakupy spożywcze robisz z pamięci, znudzenie ulubionymi potrawami to tylko kwestia czasu. Odrobina urozmaicenia w postaci nowych dań ... ? Sprawdzone przepisy ...

dawno temu

Batonik zamiast jabłka, czyli co jedzą nasze dzieci

...   Jabłko? Dziesięciolatek dostaje dreszczy na sam dźwięk tego słowa. Za to chętnie sięga po słodkiego batonika. Zamiast ohydnej zupy woli zjeść po szkole w fast foodzie. Ile nasze dzieci zjadają niezdrowych potraw i dlaczego na to pozwalamy?   ...

dawno temu

Jak stworzyć własny organiczny ogródek?

... Organiczne jedzenie staje się coraz popularniejsze nie tylko w Zachodniej Europie, ale także i w naszym kraju. Warzywa i owoce uprawiane w sposób organiczny są zdecydowanie lepsze ... się sztucznym jedzeniem. Nawet żona prezydenta Obamy uważa, ...

dawno temu

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

...   Kolorowa sałatka skomponowana z warzyw i ryb to istna bomba witaminowa. Taka zdrowa przekąska może być naszym posiłkiem na kolację, ale świetnie sprawdzi się także jako przegryzka między głównymi posiłkami w ciągu dnia. ... Kolorowa sałatka ...

dawno temu

Nakrycie stołu: jak ułożyć sztućce, zastawę, kieliszki

... Znajomość sztuki eleganckiego serwowania potraw i nakrywania do stołu może przydać się nie tylko podczas oficjalnych spotkań. ... , ale przede wszystkim od serwowanych potraw. To one wyznaczają kolejność. Zasada jest prosta: na samym wierzchu ...

dawno temu

Ta woda jest najzdrowsza i działa odmładzająco!

... Występuje w przyrodzie w warzywach, owocach, sokach warzywnych i owocowych, ale także w roztopionym lodzie. ... W przyrodzie można odnaleźć ją w warzywach, owocach, a także w roztopionym lodzie. Jej struktura jest identyczna, jak struktura wody ...

dawno temu

Sos grecki

... Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z bardziej zdrowych i do tego często niskokalorycznych. Dania przygotowywane na bazie warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że organizm łatwo je trawi ... , więc zbawiennie podziała zwłaszcza, gdy ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... Kochamy balsamy i błyszczyki do ust. Na szczęście wybierać możemy między dziesiątkami smaków – najczęściej jednak, są to smaki owocowe typu wiśnia, gruszka czy truskawka. A gdyby tak zacząć robić błyszczyki o smaku innych potraw? ... błyszczyki ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do tego obfitują w cenne witaminy i związki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Słowem: samo zdrowie! Może zatem warto dać im szansę? ... potraw. Świetnie będą komponować się w mieszance ...

dawno temu

Obiadek dla niemowląt

... w osobnym garnuszku, bez kości i skóry. Po 8. miesiącu możesz zaserwować maluszkowi poniższe obiadek z ryżem, warzywami i mięskiem. ... , gdy danie ostygnie. Gdy dziecko podrośnie, będziesz mogła gotować ryż na wywarze z mięska i delikatnie ...

dawno temu

Jak nie przytyć w święta?

... Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas refleksji, rodzinnych spotkań, ale i przygotowywania smacznych dań, którymi z apetytem delektujemy się przy suto zastawionym stole. Tylko podczas wigilijnej kolacji pochłaniamy aż 5000 kalorii. Jak ...

dawno temu

Bo precyzja w kuchni jest bardzo ważna

...   Znalezienie idealnych proporcji w kwestii przygotowywania potraw (zwłaszcza tych serwowanych gościom) jest niezmiernie ważna. Nie możemy tu polegać na intuicji, która czasem bywa bardzo złudna. W uzyskaniu precyzji pomoże miarka. Jaka? ...

dawno temu

Dipy - przepisy na każdą okazję

... Dipy przydadzą się podczas każdej imprezy, ale mnie tylko. Warto ciągle mieć je w lodówce, by szybko poprawić, czy może raczej ubarwić, smak ulubinej potrawy. Wypróbuj różne przepisy na zimny sos, by móc wybrać ten najlepszy. ... Dipy przydadzą ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest szczególnie zalecane przez dietetyków są warzywa znajdujące się na samym dole piramidy żywności. Są one nie tylko prawdziwym bogactwem witamin ... i minerałów, lecz także nie spowodują, że ...

dawno temu

Poznaj nieznane dotąd właściwości zdrowotne zielonego ogórka

... Wbrew pozorom, zielony ogórek to nie tylko doskonały w smaku dodatek do sałatek. Warzywo to stanowi źródło cennych dla organizmu składników. Regularnie spożywane może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? ... Ogórek na niedobory witamin ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... . Dowiesz się z niego także, jak przygotować wyśmienite kotlety z cukinii. Potrawy z cukinii Cukinia jest warzywem bardzo docenianym przez znawców kuchni, jednakże stosunkowo rzadko gości ... propozycje. Jednym z nich jest bez wątpienia cukinia, ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze. ... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... Wielkiej BrytaniiAnglia to kraj w ostatnim czasie bardzo otwarty na wpływ obcych nacji, jednak nadal można wyczuć w nim nutę tradycjonalizmu, a nawet snobizmu. Angielskie potrawy nie kojarzą ... smaku? Przecież i do naszej tradycji kulinarnej ...

+ Pokaż więcej