Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów

... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... zwykle prowadzi do tego, że często ...

dawno temu

Dlaczego bataty są słodkie?

... Bataty to głównie skrobia. Smakuje w zasadzie jak każda inna surowa bulwa, do momentu, w którym nie zaczniemy jej gotować. Kiedy podgrzeje się bowiem słodkiego ziemniaka wyzwala się specjalny enzym. Zmienia on skrobię w maltozę, czyli cukier. ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... i pieprzem. Krok 2 To będzie ryba z warzywami. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w paseczki. Zalej je litrem wrzącej wody i gotuj z dodatkiem masła i przypraw 6 minut. Krok 3 Wybierz warzywa, a do wody ... włóż karpia. Po 20 minutach na małym ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... , lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki ... startym żółtym serem i ...

dawno temu

5 filmów, które każdy miłośnik kuchni musi zobaczyć

... Gotowanie to prawdziwa sztuka. Jedzenie, czysta przyjemność. Nic więc dziwnego, że wokół tematu kuchni i gotowania powstało wiele filmów. Każdy miłośnik jedzenia oraz kuchni (a także kinematografii ... nadal gotuje różne frykasy dla swojej ...

dawno temu

Co mają warzywa i owoce do tego czy jesteśmy atrakcyjni i seksowni?

... Naukowcy przekonują, że to czy mamy powodzenie u płci przeciwnej zależy przede wszystkim od naszej diety. Najlepsza jest ta w skład której wchodzi duża ilość świeżych owoców i warzyw. To składniki diety poprawiające koloryt skóry, który to ...

dawno temu

Gramy w czerwone!

... Jedzmy sezonowo. Szczególnie latem, które obfituje w kolorowe warzywa i owoce. Komponujmy piękne posiłki. Na bazarze albo w warzywniaku zachwycajmy się różnorodnością barw, odcieni, kształtów ... , zapachów i faktur. Dzisiaj wybrałam kolor ...

dawno temu

Zasady przechowywania żywności

... Żywność trzymana w niewłaściwych warunkach szybko traci swoje właściwości i zwyczajnie w szybkim czasie zaczyna się psuć. Nie chcesz z przerażeniem nagle zastać zwiędłych warzyw czy cukru, którego nie można skruszyć nawet używając siły? Zaopatrz ...

dawno temu

Jak ugotować jajka?

... . Pyszne są też gotowane. Ta łatwa czynność, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać, dla wielu nie jest jednak wcale bułką z masłem. Zamiast jajek na miękko dostają ma twardo, a zamiast porządnie ściętego białka, pływającą papkę. Jak ...

dawno temu

Makaronowe ABC – jak gotować i łączyć makaron z sosami?

... można opakowania pełne suchego, gotowego do wrzucenia we wrzątek makaronu. Ale czy znamy wszystkie jego rodzaje i podstawowe, często nierespektowane, zasady gotowania? Oto praktyczny poradnik. ... z domowym pesto. Gotując spaghetti, najlepiej ...

dawno temu

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

... z tym, że jesień tuż, tuż musimy przygotować nasz organizm na zmiany pogodowe i szalejące wirusy, które dopadają nas zazwyczaj o tej porze roku. A jak wiadomo zarówno na przeziębienie, jak i w ramach profilaktyki – najlepsze są warzywa! ... na ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... i pieprz.Sposób przyrządzenia: Pokrój warzywa na ...

dawno temu

Masz takie garnki w domu? Wyrzuć je

... To, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Dlatego warto zrobić przegląd garnków, które posiadamy. ... 1886111 To, w czym gotujemy, ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale ...

dawno temu

Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Jak gotować brokuły?

... smak możesz dodać do wrzącej wody niewielką ilość mleka Przechowuj je w lodówce – nie stracą wtedy swoich właściwości odżywczych i na dłużej pozostaną świeże Warto wiedzieć, że gotując brokuły na parze ... unikniemy wyparowania z nich wielu ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... . Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości ...

dawno temu

Marchewka z groszkiem

... są także lecznicze właściwości marchwi, chociażby takie jak łagodzenie choroby wrzodowej żołądka. Nie ma więc najmniejszej wątpliwości co do tego, że marchewka gotowana z groszkiemto świetny sposób ... przepis na wyśmienitą marchewkę z ...

dawno temu

Letnie sałatki

... Lato jest porą świeżych warzyw i owoców. Chętniej niż zimą jemy lekkie, orzeźwiające sałatki, które doskonale nadają się do eksperymentów i improwizacji. ... Lato jest porą świeżych warzyw i owoców. Chętniej niż zimą jemy lekkie, orzeźwiające ...

dawno temu

Jak możesz wykorzystać mrożonki?

... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej porze roku, warto postawić na mrożonki, które można serwować na wiele różnych sposobów. ... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... się tylko do czego dodasz taką pyszność. ...

+ Pokaż więcej