Kuchnia polska mieszanką wpływów

... Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian ... znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ...

dawno temu

Dania w sam raz na upały

... , tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i innymi delikatnymi i bogatymi w witaminy daniami. ... swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... Potrawa zwana potocznie „zimne nóżki” cieszy się w Polsce wielkim powodzeniem, zwłaszcza w czasie Świąt. Lubimy ją za to, że stanowi smaczną przekąskę, pasuje do wielu dań, a do tego ma sporo ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... Jedzenie to nie tylko dziedzina doznań smakowych, bowiem równie ważne są aromat i wygląd potrawy. Połączenie tych trzech elementów częstokroć sprawia, że nie możemy się oprzeć skosztowaniu kolejnej ... porcji. Z kolei niedoceniana estetyka ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany ...

dawno temu

Ta potrawa musi pojawić się na twoim stole w Wigilię! Jak wykonać pyszny, słodko-kwaśny barszcz czerwony?

... Moment wigilijnej uczty zbliża się wielkimi krokami i na pewno masz już zaplanowane dni, które poświęcisz na gotowanie świątecznych potraw. Jeśli do tej pory podawałaś w Wigilię barszcz z kartonu lub torebki, to najwyższy czas to zmienić. Tym ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami? Sprawdzone porady dla początkujących

... Wielu osobom jedzenie pałeczkami może sprawiać wiele kłopotu, szczególnie na początku. Trudności z posługiwaniem się pałeczkami stanowią przeszkodę do spożycia tradycyjnych potraw azjatyckich ... Jedzenie pałeczkami nie jest takie trudne, jak ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... . Do przyrządzenia potrawy dla 4 osób potrzebujesz: 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebuli (drobno posiekanej), 1 marchwi (drobno posiekanej), 2 ząbków czosnku (posiekanych), 500 g mięsa mielonego ... i pieprzem. Makaron po bolońsku ze szpinakiem Na ...

dawno temu

Czernina z kaczki - dla widzów o mocnych nerwach

... nawet w kuchni. Przygotowanie tej potrawy na pewno świadczy o mocnych nerwach i nienagannej pracy żołądka. Nie oszukujmy się, delikatniejsze osoby nie będą w stanie tego przełknąć. ... nawet w kuchni. Przygotowanie tej potrawy na pewno świadczy ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... i już teraz zaplanuj, co zaserwujesz podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Być może uda ci się ich zaskoczyć potrawą, która na długo utkwi w ich pamięci. ... na potrawy z indyka jest wiele, choć zazwyczaj znamy go wyłącznie w formie pieczonej w ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... i zakazanych, a przyrządzanie potraw ograniczyć do gotowania na parze i pieczenia. Unikaj tłustych, wzdymających i smażonych dań. Ogranicz ich wielkość i ilość do 5 w ciągu dnia, a unikniesz przejedzenia. ... i zakazanych, a przyrządzanie potraw ...

dawno temu

Zdrowe odżywianie w pracy

... Większość dni spędzamy w pracy i to wówczas zapominamy o regularnych posiłkach. Zazwyczaj jadamy kanapki lub zamawiamy gotowe potrawy typu pizza i fast food. Głód zapychamy też drożdżówkami i batonikami, popijając kolejną kawą. ... Większość dni ...

dawno temu

Duszone pomidory i smażone ziemniaki - niebo w gębie

... Najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, sięgnij po ten przepis. Duszone pomidory z cebulą są doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale smakują wyśmienicie również z opiekankami, omletem i ...

dawno temu

Sos sezamowy

dawno temu

Klasyczne risotto

... Zanim zasiądziemy do świątecznych stołów pełnych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, dobrze jest jeszcze na chwilę przenieść się w zupełnie inną krainę kulinarną. Co prawda często powtarza ... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych ...

dawno temu

Spaghetti z mascarpone

... Kuchnia włoska posiada bardzo bogatą i atrakcyjną zwłaszcza dla obcokrajowców tradycję kulinarną. Stwierdzenie to wydaje się jeszcze bardziej prawdziwe, kiedy uświadomimy sobie, że wiele potraw ... nie tylko czegoś więcej na temat sera ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... z cukiniąPyszna cukinia obecna jest w ...

dawno temu

Świeże zioła zawsze świeże!

... Pojemnik do przechowywania świeżych ziół Prepara Herb-savor został stworzony z myślą o kucharkach lubiących do swoich wyśmienitych potraw dodawać zawsze świeżych ziół, co często bywa wyzwaniem ... . Bez problemu przechowasz w nim bazylię, miętę, ...

dawno temu

Wypróbuj przepyszny przepis na ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią

... Babci Zosi firmy SyS. Aby przygotować 4 porcje orientalnej potrawy potrzebować będziesz: Dynia: 1 kg dyni; 2-3 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 łyżeczkę słodkiej papryki; szczyptę soli ...

dawno temu

Sos owocowy - słodka chwila przyjemności

... Masz ochotę na pyszny deser? Spróbuj zatem przygotować sos owocowy. Jest doskonały, bo wielofunkcyjny. Możesz traktować go jako samodzielną słodką potrawę lub jako dodatek do ciast, lodów, bitej ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się ...

+ Pokaż więcej