Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Pomidory – źródło zdrowia i witamin!

... Czerwone, soczyste, bardzo zdrowe i niedoceniane. Mowa o pomidorach, które są źródłem wielu witamin a ich regularne spożywanie zapobiega wielu chorobom. Nadal jednak pomidor traktowany jest jako dodatek do kanapki tak od czasu do czasu a nie ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... Walory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C ... serem. Składniki: 4 jajka, 50 g liści szczawiu, ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... Witaminy są bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia, dlatego codziennie powinny być dostarczane organizmowi. Ich brak może spowodować pogorszenie samopoczucia oraz spadek energii na skutek zaburzeń w prawidłowym metabolizmie białek, ...

dawno temu

Sałatka z kiełkami

... witaminę C, B1 oraz żelazo. Nie tylko zaspokoi wymagające podniebienia, ale również wzmocni waszą odporność. ... Kiełki to bogactwo witamin i minerałów. W okresie zimowo-wiosennym, kiedy zapotrzebowanie na mikro i makroelementy jest wzmożone, ...

dawno temu

Zmień dietę. To co jesz, nie wpływa na płodność

... ), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy C, D i z grupy B. Witaminy z grupy B pełnią niezwykle ważną rolę w podziałach komórkowych i przemianach hormonalnych, dlatego są ważne dla prawidłowego ... zalecają też zażywanie preparatów z kwasem ...

dawno temu

Łykamy je codziennie. W zbyt dużych ilościach poważnie szkodzą

... Komu potrzebne są witaminy w pastylkach? ... w wodzie, np. C lub PP, nie wywołała negatywnej reakcji, bowiem zostaną one wydalone wraz z moczem. Groźny może być natomiast nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. przedawkowanie witaminy ...

dawno temu

Strażnik młodości - witamina E

... Witamina E chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, zarówno powstających w procesie przemiany materii, jaki i tych, które atakują z zewnątrz, np ... . z zanieczyszczonego środowiska. Nazywana jest często ...

dawno temu

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Paluchy serowe

... Stanowią świetną przekąskę na przykład podczas wiosennego grillowania na świeżym powietrzu. Do tego ich wyborny smak świetnie pasuje do degustacji wina. Przygotowanie tej potrawy z sera nie jest wcale trudne, a na dowód tego, proponuję Wam ...

dawno temu

Witaminowy sposób na jesienną senność

... i zróżnicowana dieta. Jedząc takie produkty jak sery żółte, nabiał, produkty zbożowe, owoce, warzywa, orzechy, poprawimy swój nastrój i stan psychiczny. Do powstania serotoniny potrzeba witaminy C, D ... i witaminy z grupy B. Głównym źródłem ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... z przeciwutleniaczy chroniących nas m.in. przed ...

dawno temu

Calmena – Serum łagodzące – Cellabic®

... o odpowiednią kurację i kosmeceutyki marki Cellabic®. Na przykład preparat Calmena – serum do skóry skłonnej do podrażnień, zaczerwienienia i trądziku różowatego. W serii znajdziemy również krem ... łagodzący Calmena, a w gabinecie medycyny ...

dawno temu

Jakie owoce jeść?

... Owoce, oprócz warzyw, są największym źródłem witamin. W owocach znajduje się dużo składników mineralnych, w tym witamina C, prowitamina A, witaminy z grupy B. Owoce pomocne są w odkwaszaniu organizmu ... . Osoby, które starają się wyrównać ...

dawno temu

Jak zadbać o cerę?

... była skuteczna, warto wzmocnić jej działanie odpowiednią dietą dla zdrowia i urody. Witaminy dla skóry to głównie witamina A, witamina E, witamina C, witaminy z grupy B. Oprócz tego warto dostarczać do organizmu cynk i nienasycone kwasy ...

dawno temu

Nie tylko na przeziębienie

... Wszystkim dobrze znana jako składnik leków przeciw typowym infekcjom, witamina C odgrywa w rzeczywistości znacznie ważniejszą rolę w organizmie. Warto pamiętać o dostarczaniu jej przez cały rok, nie tylko gdy już zachorujemy, i to najlepiej w ...

dawno temu

Rzeżucha - witaminy na wiosnę

... Rzeżucha to źródło bardzo potrzebnych naszemu organizmowi witamin. Niepozorna roślinka ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Powinnyśmy korzystać z tego malutkiego dobrodziejstwa zwłaszcza ... dla naszego organizmu mikroelementów. Zawiera ...

dawno temu

Witaminy i minerały dla kobiet w ciąży

... preparaty dla ciężarnych (m.in. Falvit M, Feminatal N, Prenatal, Materna) mają kwas foliowy w swoim składzie, ale oprócz niego jeszcze wiele witamin i składników mineralnych, których może brakować ... środowisku i ciągłym stresie. Należy jednak ...

dawno temu

Jakie właściwości ma seler?

... jest źródłem witaminy A, witaminy E, witaminy C, witamin z grupy B. Poza tym, w selerze znajdują się: fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Seler jest małokaloryczny, ma działanie uspokajające, oczyszcza organizm z toksyn, działa ...

dawno temu

Dlaczego warto podawać dzieciom jabłka?

... Jabłko jest jednym z pierwszych owoców, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podać surowe starte na papce, w formie papki ze słoiczka, pieczone lub jako dodatek do kaszek dla niemowląt. Jabłka są nieocenionym źródłem witamin, ...

dawno temu

Żurawina przeciw infekcji

... Jedz żurawinę, jeśli masz kłopoty z nawracającymi infekcjami układu moczowego. Te owoce mają sporo kwasu askorbinowego (witaminy C), który zakwaszając mocz, hamuje rozwój bakterii. ... Jedz żurawinę, jeśli masz kłopoty z nawracającymi infekcjami ...

dawno temu

Ma niewiele kalorii, pokrywa 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C

... Kiwi jest bezcennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy C, E, K, potas, magnez, miedź i błonnik pokarmowy. Owoc bogaty jest również w tryptofan, który powoduje wydzielanie ... hormonu szczęście - serotoniny. Zawiera również ...

dawno temu

Nie popijaj witamin kawą

...   Bardzo wiele kobiet popija poranną porcję witamin lub innych tabletek kawą. A to błąd, ponieważ kawa źle wpływa na zażywane przez nas pigułki. Najlepiej popijać je niegazowaną wodą.   ... Bardzo wiele kobiet popija poranną porcję witamin lub ...

dawno temu

Niedobór witaminy D u matki zwiększa ryzyko komplikacji w ciąży i chorób przewlekłych u dziecka

... Witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i tkanek, a przede wszystkim odpowiada za prawidłowy wzrost i budowę kości. Jest niezbędnym składnikiem obok kwasu foliowego i żelaza u kobiet w ciąży, potrzebna do prawidłowego ...

+ Pokaż więcej