"Cieplarnia", Brian W. Aldiss

... grzybem nadaje „Cieplarni” posmak psychodelii. Osobną kwestią są byty postludzkie, które autor wprowadza z upodobaniem – groteskowe, złowrogie lub, jak w przypadku brzunio-brzuchów (tak, jest i coś takiego ... okiem swój fascynujący świat – nie ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... , a następnie dodajemy farsz, który możemy urozmaicić dodatkami. Można go wzbogacić ryżem, czy kaszą gryczaną, lub kaszą manną, dodać suszone pomidory, grzyby podsmażane lub duszone z cebulą, posiekaną ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... całości bardzo ciekawego, lekkiego akcentu, więc będziemy mieć sporo miejsca na degustację innych świątecznych potraw. Z pieczarkowymi bułeczkami – grzyby bardzo subtelnie podkreślają smak barszczu ...

dawno temu

Najdroższe nianie w kraju

... przedstawiona gościom jako "pomoc domowa" i miała recytować im zdania po francusku, dla zabawy. Inna została zapędzona do szorowania grzyba w łazience "bo co ma robić, kiedy dziecko śpi?". Czyli opowieści o strasznych nianiach równoważą ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ...

dawno temu

Podkładka do iPad'a

... tablecie Apple’a. Funkcjonalna i nie zbyt kosztowna. Nowe akcesoria dla iPada pojawiają się jak grzyby po deszczu. Nic w tym zresztą dziwnego, skoro tablet staje się coraz popularniejszy. Jedną z obaw ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz 10 pierogów, to pochłaniasz... 500 kcal. Kutia – to jedno z najbardziej kalorycznych dań: 100g kutii to aż 245 kcal. Co zatem można jeść? Jest na szczęście ...

dawno temu

Zapach Świąt Bożego Narodzenia

... się tylko na Święta.  Może właśnie dlatego, tak mocno nam się ze Świętami kojarzą. Potrawami wigilijnymi – tj. pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, zupa rybna, ryby, kutia itd. Wiele by można wymieniać ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... sezonowy, idealny na obecną porę roku, czyli w towarzystwie grzybów – Moje gotowanie A co powiecie na przyrządzenie żurku Księcia Sanguszki z kiełbasą myśliwską i chrzanem? - Knedlik Na który z nich połasilibyście się najbardziej? ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... z połowy cytryny5-6 grzybków suszonych1. Umyj grzyby i zalej je szklanką wody. Powinny się moczyć kilka godzin. Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie około 60 minut. 2. W tym czasie przygotuj ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... sałatę na talerzu, na niej ułożyć rybę i udekorować ją majonezem. Jeśli chcesz, by danie wigilijne wyglądało bardziej świątecznie do dekoracji możesz użyć marynowanych grzybów lub plasterków pomarańczy. Smacznego!   ...

dawno temu

Jak uwolnić się od alergii w domu?

... i neutralizują zarodniki pleśni, grzybów, alergeny zawarte w kurzu, wirusy i bakterie. Ciepło, używane do oczyszczania, nie ma wpływu na temperaturę w pomieszczeniu. Czyste powietrze sprawi, że nie będziesz ...

dawno temu

Zero tolerancji dla konserwantów

... Do najczęściej stosowanych konserwantów w produkcji napojów należą: sorbinian potasu (E 202), który niszczy grzyby, drożdże, pleśnie. Może mieć działanie alergogenne. Innym, często wykorzystywanym ...

dawno temu

Nie wiesz, jak często powinnaś prać pościel? Podpowiadamy!

... po przebadaniu kilkunastu kompletów pościeli odkrył, że po miesiącu na poszewkach rozwija się nawet 16 różnych gatunków grzybów. Pomijając fakt, że na pościeli znajdują się również wszystkie wydzieliny ...

dawno temu

Świąteczne zapachy w domu

... . A może po prostu lubię ten zapach. Potrawami wigilijnymi – tj. pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, zupa rybna, ryby itd. Wiele by można wymieniać, bo w każdym domu panuje inny zwyczaj i różne potrawy ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ...

dawno temu

Grzybica oka

... przez grzyby, które wnikając w rogówkę wywołują stany zapalne. A jakie są objawy? Jednym z nich jest łzawienie oczu, które może być w tym przypadku połączone ze światłowstrętem. Wśród innych wymienia ...

dawno temu

Poznaj przepis na nowoczesną sałatkę jarzynową, czyli jak zaskoczyć gości w święta!

... lub innych grzybów; 1/4 l rosołu warzywnego; 2 łyżki oleju; 150 g słodkiej śmietany; 150 g kefiru; sól i pieprz do smaku; 4 łyżki żelatyny spożywczej. Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie obierz je ...

dawno temu

Święta bez zbędnych kilogramów

... z cytryną lub filiżanką czerwonej herbaty. Potrawy mniej kaloryczne, po które można sięgnąć to np. pierogi z kapustą i grzybami, czysty barszcz czerwony przygotowany na wywarze z samych warzyw ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... rolę jako dodatek do deserów oraz farsz do sushi. Ryż czarny – potocznie nazywany często „szlachetnym”. Idealnie komponuje się z owocami morza i grzybami. Ma orzechowy smak. Niestety w Polsce bardzo trudny do zdobycia. ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... ziemniaki z zeszkloną cebulką i papryką smażone grzyby z serem żółtym, pasztet drobiowy zmieszany z masłem. Ta unikalna potrawa kuchni włoskiej jest prosta w przygotowaniu i ma bardzo wiele zastosowań ...

dawno temu

Dieta przy wrzodach żołądka

... lub warzyw,suchych roślin strączkowych, grzybów, cebuli, surowych warzyw,pieczywa razowego,alkoholu,mocnej kawy i herbaty,gorącej czekolady,potraw smażonych, marynowanych, wędzonych i mocno przyprawionych. ...

dawno temu

Bulion warzywny - pyszny i aromatyczny

... bulionu warzywnego jest dodanie cebuli. Najpierw trzeba ją jednak obrać, opalić na płomieniem i przekroić na pół. 3. Dodaj do pysznej zupy namoczone grzyby, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie ...

+ Pokaż więcej