Kuchnia meksykańska

... , którym owija się wybrane składniki. Jest on przygotowywany na specjalnych patelniach z połączenia maki kukurydzianej lub pszennej oraz wody z solą. Przygotowany do tortilli farsz najlepiej ... lub salsą. Burritos – to meksykański naleśnik ...

dawno temu

Rola chromu w organizmie

... .: drożdże piwne, wątróbki kurze, drób, ryby, owoce morza, pieczywo pełnoziarniste, suszone śliwki, orzechy, kiełki pszenicy, zielony groszek, jabłka, jajka. Lepsze wchłanianie pierwiastka uzyskacie łącząc ...

dawno temu

Ostre zapalenie trzustki leczenie dietą

... około miesiąca.Można jeść chude mięsa,drób w postaci budyniów, ryb i nabiał.Unikać należy pokarmów z dużą ilością błonnika, bo pobudza on żołądek do wydzielania hormonów(sekretyny i cholecystokininy ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... mlekapieprz, sól Krok 1 Umyj wątróbki i usuń z nich błony. Następnie zalej mięso mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij drób i pokrój w kostkę. Krok 2 Cebulę musisz ugotować ...

dawno temu

Kurczak w miodzie - przepis na sukces w kuchni

... cienko obierz, a skórkę drugiej zetrzyj na tarce. Sok z owoców wymieszaj ze startą skórką i miodem. Dzięki temu otzrmasz marynatę do kurczaka. 4. Ułóż kawałki drobiu w płaskim naczyniu i zalej owym ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... na dżem żurawinowy: 2 łyżeczki żelatyny3 szklanki cukrupół kilograma żurawinyKrok 1 Marynata do indyka składa się z przyprawy do drobiu, vegety i oleju. Wymieszaj składniki i zalej mięso. Indyk powinien ...

dawno temu

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... . Zaopatrzenie Wiele dań, jak chociażby zupy czy gulasze, robi się z dodatkiem wieprzowiny, drobiu albo wołowiny.  Można je bez problemu zastąpić wywarami warzywnymi. Innym sposobem jest dodawanie do potraw ...

dawno temu

Święto trzeciego księżyca

... się stałym elementem życia nad jeziorem Er Hai. 21834 Kobiety Bai w wiklinowych koszach na plecach przyniosły tu drewno, drób, ryby i inne wiktuały. Rozpalały ogień miedzy kamieniami i na paleniskach ... ustawiały woki. Jezioro stało się wielką ...

dawno temu

Co do herbaty

... jest od ponad 300 lat. Z powodzeniem i od dawna dodaje się ją do rozmaitych mięs, zwłaszcza baraniny, ryb i drobiu. Przyprawia nią salceson, aromatyzuje ocet. U nas można ją spotkać nie tylko w sklepach ... , na balkonach i działkach. Na świecie ...

dawno temu

Jesteś miłośniczką krokietów? Poznaj przepis na pyszne naleśniki z pieczarkami!

... . Farsz do naleśników przyrządzisz z następujących składników: 500 g pieczarek; 1-2 cebul; 1/2 łyżeczki papryki w proszku; 100g sera żółtego; 3 łyżek śmietanki 30%; oleju do smażenia; soli; pieprzu. https://www.youtube.com/watch?v=THlOvb3XlOw I ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... moczymy całą noc w osolonej zimnej wodzie. Z serca, płuc i wątroby jagnięcej oraz skrawków jagnięcego mięsa przygotowujemy farsz. Podroby należy przegotować, po czym posiekać na drobne kawałki. Dodajemy ... przyprawy, dwie posiekane cebule i ...

dawno temu

Jak upiec schab?

... łyżkę miodu2 łyżki olejuDo marynaty: 3 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 łyżkę majeranku1,5 łyżki białego octu winnegoDo farszu: 100 g suszonych moreli bez pestek100 ml żubrówki Krok 1 Przygotowywanie ... w marynacie przez godzinę. W ciągu tego czasu ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... , czy ser żółty, a nawet grzyby - najlepiej pieczarki. Całość oczywiście przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem i dekorujemy ziołami np. natką, koperkiem, czy szczypiorkiem (można je też dodać do farszu ... ). Jajka będą ładnie wyglądać, jeśli ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... spotkać serwowaną „gratis” w restauracjach, jako dodatek do dania. Pesto – pasuje głównie do drobiu np. w pysznej sałatce z mięsem i warzywami. Smak odzyskuje także wędlina, jeśli posmarujemy nią ...

dawno temu

Jak utrzymać wagę po diecie?

... organizm jest w stanie ją rozłożyć,chudego mięsa (drób, ryby),niskotłuszczowych produktów mlecznych.Jak uniknąć efektu jojo?Stosowanie diet niskoenergetycznych powoduje spowolnienie przemiany materii. Nagły ...

dawno temu

Anemia a dieta dziecka

... . Dlatego dieta chorego na anemię dziecka powinna zawierać produkty bogate w żelazo, takie jak: czerwone mięso,drób (wątróbka posiada go najwięcej),ryby,żółtko jajka,warzywa zielone,nasiona,buraki ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... . Przekładane sosem i mięsnym farszem oraz udekorowane żółtym serem i zapiekane w piekarniku stanowią jedno z najsmaczniejszych dań rodem ze słonecznej Italii.   Cannelloni – dość sporej średnicy rurki ... , które nadziewa się farszem ...

dawno temu

Żywność dla zestresowanych

... są źródłem białka, więc powinniśmy spożywać je codziennie, lecz w ograniczonych ilościach. Drób i jaja Drób i jaja są także dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Jajka ponadto zawierają aminokwasy ...

dawno temu

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

... szpinak i ryż, trochę gorącego bulionu i powoli wszystko gotuj. Cały czas mieszaj, aż ryż będzie miękki, a cały bulion wyparuje. Farsz ten nie może być zbyt miękki, żeby ciasto się nie rozpadło. Teraz ... wymieszaj jaka ze śmietaną, serem, gałką ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... pomysłem jest wymieszanie składników farszu w miseczce. Pokroją fetę, grzanki i oliwki miesza się dodając do nich oregano oraz szczyptę pieprzu. Taki farszem należy napełnić pomidory, nakryć je ... się solą i pieprzem i nadziewa przygotowane ...

dawno temu

Słoneczne wino z południa Włoch!

... o owocowym smaku i doskonałej strukturze. Świetnie komponuje się z potrawami z makaronu, drobiem i ostrymi serami. Nero Porta Palo Bianco di Sicilia, czyli wytrawne wino gronowe o owocowym smaku ... z domieszkami cytrusów. Najlepiej podawać je ...

dawno temu

Czy rezygnować z kaszy podczas odchudzania?

... - w połączeniu z serem, warzywami, grzybami może stanowić farsz do naleśników, pierogów, gołąbków; nadaje się do faszerowania warzyw np. papryki oraz jako dodatek do sałatek. Kasza jęczmienna - składnik ... się jako farsz do warzyw, składnik zup ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przesiewamy mąkę, by dodać do niej miękkie masło, śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Z tych składników ugniatamy ciasto. Kiedy już będzie ono ... albo też zawiniętych rulonów. Pierwszy ...

dawno temu

Naleśniki z jabłkami - palce lizać!

... na tartce o grubych oczkach. Wrzuć na małą patelnię i przysmaż. Po 5 minutach posyp jabłka cynamonem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Tak przygotowanym farszem przekładaj naleśniki Smacznego! ...

+ Pokaż więcej