Anemia a dieta dziecka
PATRYCJA • dawno temuGdy zauważysz pierwsze objawy anemiiu dziecka, takie jak bladość, apatyczność, brak apetytu, częste występowanie infekcji — nie zwlekaj i udaj się z dzieckiem do lekarza. Ryzyko wystąpienia niedokrwistości zwiększa alergia oraz nieprawidłowa dieta dziecka. Co powinno znaleźć się na talerzu małego anemika?
Dieta bogata w żelazoLeczenie anemii polega przede wszystkim na uzupełnieniu braków żelaza. Dlatego dieta chorego na anemię dziecka powinna zawierać produkty bogate w żelazo, takie jak:
- czerwone mięso,
- drób (wątróbka posiada go najwięcej),
- ryby,
- żółtko jajka,
- warzywa zielone,
- nasiona,
- buraki,
- papryka.
Warto wiedzieć, że żelazo najlepiej wchłania się w połączeniu z witaminą C, dlatego do posiłków podawaj dziecku soki owocowe (pomarańczowy, porzeczkowy etc.). Co więcej, organizm łatwiej przyswaja żelazo pochodzące z produktów mięsnych niż z roślinnych.
Czego unikać?Staraj się nie łączyć produktów zawierających wapń z tymi, które zawierają żelazo, gdyż wapń hamuje wchłanianie korzystnego minerału. Wapń znajduje się przede wszystkim w mleku i przetworach mlecznych, dlatego serwuj je osobno, zachowując 1–2 godzinny odstęp między posiłkami z żelazem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze