Jak często jeść?

... produkty spożywcze, a unikaj żywności wysoko przetworzonej (typu: zupki błyskawiczne, sosy z torebki, konserwy, fast fody itd.). Zwracaj uwagę na zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin ...

dawno temu

Co jeść przed snem?

... udział w produkcji hormonów niacyny i serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) - wspomagających proces trawienia. Lekką przekąskę stanowią dania przyrządzone z węglowodanów i niektórych białek. Oto ...

dawno temu

Ile je noworodek?

... więcej śpi niż je. Pierwsze karmienie powinno odbyć się tuż po porodzie. Początkowo gęste, żółtawe mleko (tzw. siara) ma dostarczyć dziecku białek oraz przeciwciał, zwiększających odporność. Pokarm ...

dawno temu

Aloes – roślina lecznicza

... w nim glikoproteiny (połączenia białek i cukrów) oraz cukry złożone, które są naturalnymi składnikami komórek skóry, ale z wiekiem ich ubywa. Dlatego aloes pomaga zachować młodość skóry. Te same ...

dawno temu

Gdy zapominanie staje się problemem

... o dobrze zbilansowanej diecie składającej się z węglowodanów (50-60%), tłuszczów (do 30%) oraz białka (10%). W codziennym menu uwzględnij więc warzywa, oleje roślinne, produkty pełnoziarniste, ryby, mleko ...

dawno temu

Czy karmiącej mamie wolno się odchudzać?

... , odżywiaj się zdrowo – tak jak w czasie ciąży, jednak z pominięciem słodkich zachcianek. Skomponuj zróżnicowaną dietę, składającą się z owoców, warzyw, chudych białek, produktów pełnoziarnistych ...

dawno temu

Badanie ogólne moczu

... nie występują. Zaliczyć do nich trzeba białka, cukry, ciała ketonowe oraz bilirubinę. Więcej informacji na temat substancji znajdujących się w moczu możemy uzyskać po zbadaniu jego osadu. Dzięki niemu ...

dawno temu

Sztuczne karmienie noworodka

... składniki odżywcze dla naszego dziecka w danym okresie życia. Szczególne znaczenie mają tutaj przede wszystkim kwasy tłuszczowe oraz białka. Poza tym niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad związanych ...

dawno temu

Przechowywanie mleka kobiecego

... . Przyspieszanie sposobu odmrażania ma wpływ na zanikanie wartości odżywczych mleka i białka w mleku matki. Stopniowe, wolne odmrażanie pozwoli na zachowanie tych wszystkich właściwości mleka kobiecego. ...

dawno temu

Przyczyny wzdęć

... jelita drażliwego,celiakia, czyli często spotykane schorzenie objawiające się nietolerancją glutenu – białka znajdującego się przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu,nietolerancja laktozy ...

dawno temu

Nadmiar magnezu

... . Magnezprzyjmowany w odpowiednich ilościach uczestniczy w syntezie białek w organizmie, wpływa na pobudliwość układu nerwowego, działa uspokajająco, chroni przed chorobami układu krążenia (nadciśnienie, arytmia serca, niedokrwienie lub ...

dawno temu

Plamienie implantacyjne

... wewnętrznej wytworzy się zarodek, a później płód. Zarodek, zanim się jeszcze zagnieździ, wytwarza różne rodzaje białek, w tym gonadotropinę kosmówkową – hCG. Testy ciążowe potwierdzają istnienie ciąży ...

dawno temu

Mleko następne

... półroczu przejść na mleko następne. Zarówno mleko początkowe, jak i mleko następne przypomina zmodyfikowane mleko krowie. Oznacza to tyle, że mleko modyfikowane ma mniej białka i tłuszczów niż mleko krowie ...

dawno temu

Jak biegać, aby schudnąć?

... nie spalimy tkanki tłuszczowej. Przy większym obciążeniu energia pobierana jest z węglowodanów i białek, poza tym po treningu wzrośnie tempo przemiany materii. To oznacza, że tkanka tłuszczowa będzie ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... białka w mięsie zwierząt łownych wynosi 21-23 %, a zawartość tłuszczu tylko 1,1-8%.Kilka dań z dziczyzny, które warto przygotować Mięso z dziczyzny można gotować, smażyć, dusić czy piec w piekarniku ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... , pietruszkę i marchewkę, a także starty żółty ser i ubitą pianę z białek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Następnie obtaczamy je w mące smażymy z obu stron na niedużym ogniu, aż będą rumiane. ...

dawno temu

Dieta dla włosów

... minerały z organizmu. Stawiamy na większe spożycie białka oraz zdrowych tłuszczów. Zatem wybieramy chude mięso oraz ryby i owoce morza. Wbrew pozorom, im tłustsza ryba, tym więcej zawiera kwasów ...

dawno temu

Kozieradka na włosy – wcierka, maseczka, napar czy tabletki?

... pod względem wartości odżywczych. Są bogate w śluz polisacharydowy, tłuszcze, saponiny, białka roślinne, flawonoidy, lecytynę, cholinę, witaminy D, F i PP, a także olejki eteryczne. Działanie ...

dawno temu

Białe paznokcie. Pomysły na stylizacje

... po oczach, wypróbujcie wariant matowy. Lakiery do paznokci w odcieniu mlecznym, porcelanowym, kremowym, perłowym czy białek czekolady mogą dać zupełnie odmienny, stonowany rezultat. białe paznokcie ...

dawno temu

Niezwykłe zastosowanie kukurydzy. Może zmniejszyć efekt cieplarniany!

... Kukurydza jest uprawiana na wielką skalę i jest ważnym źródłem żywności dla całego świata. Rośnie szybciej i daje znacznie więcej plonów niż inne zboża. Większość jej zbiorów przeznacza ... kukurydzy. Wszystko, by zmniejszyć produkcję ...

dawno temu

Celiakia

... Celiakia to glutenozależna choroba jelita cienkiego. Zanim przejdziemy do szerszego omówienia tej choroby, najpierw wyjaśnimy, co to jest gluten. Gluten to białko, które występuje w ziarnach zbóż ... , takich jak: żyto, pszenica, jęczmień, ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja w domu

... i pieczemy około 20 minut.   Sorbet brzoskwiniowy  6 brzoskwiń,300ml szampana,200ml wody,50ml cointreau,100g cukru,1 cytryna,białko z jednego jajka   Brzoskwinie myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Jedną ... i wyciskamy z niej sok. Do ...

dawno temu

Zapobieganie alergii

... tego okresu, utrzymuj karmienie piersią jako dodatkowy posiłek do aż do 1. roku życia. Jeśli z różnych powodów nie możesz karmić piersią, stosuj wyłącznie mleko hipoalergiczne. Zawarte w nim białko ... alergii na dany składnik zasięgnij rady ...

dawno temu

Dieta, która uspokaja

... Istnieją produkty, które pomagają w zwalczaniu stresu. Zminimalizować jego skutki można zachowując ich równowagę.Przedstawiamy niektóre z nich. Banany Cenne źródło potasu. Pomagają zachować równowagę ... również zasób energii, wywołują poczucie ...

+ Pokaż więcej