Czy żywność może być afrodyzjakiem?

... W epoce Viagry nie słabnie popyt na żywność, która ma właściwości pobudzające bądź korzystnie wpływa na potencję, ponieważ może być pomocna w zaspokajaniu oczekiwań seksualnych. Niektórzy autorzy ... zaliczają żywność afrodyzyjną do żywności ...

dawno temu

Chińska żywność w naszych sklepach. Dlaczego lepiej jej unikać?

... Oszukane orzechy włoskie z kamieniem w skorupce? Ryż wyglądający jak prawdziwy, a wykonany z plastiku? Grudki ziemi zamiast czarnego pieprzu? Co parę miesięcy podrabiana żywność z Chin staje ... przez ekspertów organizacji Foodwatch, zajmującej ...

dawno temu

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę… jedzenia!

... Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść ... Coraz częściej stawiamy na zdrową i ...

dawno temu

Niezwykłe zastosowanie kukurydzy. Może zmniejszyć efekt cieplarniany!

... Naukowcy z USA opracowali sposób na przetworzenie nasion kukurydzy. Wszystko, by zmniejszyć ilość plastiku na świecie. ... Kukurydza jest uprawiana na wielką skalę i jest ważnym źródłem żywności dla całego świata. Rośnie szybciej i daje znacznie ...

dawno temu

Czy produkty light są zdrowe?

... są zdrowe i wspomagają odchudzanie. Tymczasem ta dietetyczna żywność nie jest taka zdrowa, jak przedstawiają to producenci. ... są zdrowe i wspomagają odchudzanie. Tymczasem ta dietetyczna żywność nie jest taka zdrowa, jak przedstawiają to ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... i 2 minuty w zimnej wodzie). Blanszowanie można ...

dawno temu

Żywność FairTrade, czyli sprawiedliwy handel

... . Wspieranie, poprzez kupowanie produktów FairTrade idei Sprawiedliwego Handlu, to wiec świadoma niezgoda na wyzysk. W ramach produktów FairTrade, sporą część stanowiąprodukty żywnościowe. W ramach żywności ... , że żywność którą kupujemy ...

dawno temu

Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję

... Jak wygląda produkcja puszkowanej żywności? Jak pakowane są dania, dlaczego transportuje się je w ogromnych próżniowych torbach, czym są doprawiane i kto czuwa nad ich produkcją? Producenci ... muszę wykonać swoje zadanie, bo to bardzo ważne -  ...

dawno temu

Producenci wciąż oszukują. Co trzecia partia żywności źle oznakowana na etykietach

... . Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Najczęstsze zastrzeżenia dotyczyły stosowania na etykietach określeń typu „wiejski”, „domowy ...

dawno temu

Zamawiaj żywność w sieci

... spory odcinek drogi między wieloma regałami, narażając się w ten sposób na różne pokusy, oraz odstać swoje w kolejce do kasy, by potem być może w korku wrócić do domu. Istnieją jednak sposoby na zaoszczędzenie czasu i fatygi. Zakupy warto ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... a darujcie sobie dosalanie na talerzu. Wyjdzie wam to na zdrowie. Sól można również zastąpić przyprawami ziołowymi. Żywność przetworzona Kiedyś sól służyła w produkcji żywności jako środek konserwujący ...

dawno temu

Przechowywanie wędlin

... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin wytrzymują w lodówce najdłużej. ... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin ...

dawno temu

Miód dla urody

... i elastynę, co opóźnia efekty starzenia. Jest dodatkiem do wielu kosmetyków, wspomaga m.in. usuwanie cellulitu, rozstępów i blizn. Najlepszy, bo zawierający najwięcej enzymów, jest miód nieprzetworzony, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... To wszystko przez wygodny tryb życia. Jedząc coraz szybciej, wybieramy gotowe produkty. A przecież przetworzona żywność, z której w ciągu pięciu minut przygotujemy wyrafinowaną kolację, pełna ... , wybieramy gotowe produkty. A przecież ...

dawno temu

Szkodliwe E!

... Trudno w dzisiejszych czasach o prawdziwie naturalną żywność. Większość produktów, które kupujemy w sklepach, jest sztucznie przetworzona i ulepszona przez barwniki, zapachy, smaki. Dzięki temu ... – E211 – ma właściwości niezwykle zbliżone do ...

dawno temu

Wegetarianin minimalista – chińczyk, który żywi się trawą

... Li Sanju, pięćdziesięcioletni Chińczyk z Niwuei ma bardzo ograniczone menu, które pozwala mu sporo zaoszczędzić na żywności – otóż podstawą jego pożywienia jest trawa i korzonki. W zasadzie, od półtorej roku nie je nic innego. ... Li Sanju, ...

dawno temu

Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

... W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, ...

dawno temu

Konserwanty i dodatki do żywności

... Ponoć dodawanie konserwantów do żywności jest koniecznością. Jednak stosowanie tych substancji nie jest przypadkowe. Każda dawka konserwantu musi być oznaczona i zgodna z aktualnymi przepisami ... , nasuwa się pytanie, po co w takim razie takie ...

dawno temu

Bekonowe krajobrazy, szynkowe pejzaże, czyli smakowite obrazy

...   Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia żywności, które prezentują nam w reklamach jej producenci, znacznie odbiegają od tego, co ląduje potem na naszym talerzu. Pianki w capuccino z torebki ... Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia ...

dawno temu

Pestycydy na talerzu. Jak ich unikać?

... Nawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... pozostało świeże i przydatne do spożycia. Metody konserwacji żywnościProdukty spożywcze są w sklepach poddawane są różnym sposobom konserwacji żywności. Kupione przez nas pomidory mogą być poddane ... przed naszym zakupem, różne są sposoby ...

dawno temu

Odchudzanie nie musi być drogie! TANIE ZAMIENNIKI dietetycznych produktów

... Zdrowe jedzenie zazwyczaj kojarzy nam się z drogimi produktami - w końcu ekologiczne produkty do najtańszych nie należą. Jednak jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, nie faszerując się przetworzonymi produktami, wystarczy, że użyjemy tańszych ...

dawno temu

To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza

... Ruch slow food (powolne jedzenie) stał się organizacją aktywną na całym świecie. Jego celem jest propagowanie kuchni regionalnych, produktów ekologicznych oraz celebrowania posiłków. Żywność w stylu ... slow food to żywność niskoprzetworzona, ...

+ Pokaż więcej