Warunki przechowywania żywności

... ? A jeśli tak, to co zrobić, aby jedzenie się nie marnowało. Oto kilka rad na to, aby nie tracić na naszym domowym budżecie poprzez nieumyślne psucie żywności. ... ? A jeśli tak, to co zrobić, aby jedzenie się nie marnowało. Oto kilka rad na to, ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... w lodówce zapasy. I zwykle zastanawiamy się: czy ta mrożonka nadaje się jeszcze do spożycia? czy produkty powinny być zakryte czy nieszczelne? czy nie tracą swoich właściwości odżywczych? Zobacz, jak dobrze przechowywać żywność. ... przechowywać ...

dawno temu

Rusza pierwsze Targowisko w centrum Warszawy!

... 19 stycznia 2014 roku rusza niezwykłe wydarzenie ekologiczno-kulinarne, czyli Targowisko! Jeżeli niedziela jest dla ciebie czasem relaksu, wybierz się do centrum Warszawy i zasmakuj nowych potraw ... i produktów. Przy ul. Oczki 1 znajdziesz ...

dawno temu

Pieluchy ekologiczne

... dla zdrowia dziecka. Ich stosowanie gwarantuje także większy przepływ powietrza, dzięki czemu skóra maluszka może lepiej oddychać. Jednym z rodzajów tego typu produktów dla dzieci są pieluszki ekologiczne ... nie tylko do etapu produkcji, lecz ...

dawno temu

Drukarka do żywności Electrolux

...   Restauratorzy pewnie nie spodziewają się, że przyszłość nie rysuje się dla nich różowo… Nadchodzą bowiem czasy drukarek do żywności. Jak apetycznie wyglądają dania „zamówione” u elektronicznego szefa kuchni nazwanego Moleculaire, można ...

dawno temu

Antyutleniacze, czyli „E” dodatki do żywności

... Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność popsułaby się dużo szybciej, gdyby była wolna od substancji konserwujących. Pozostawione na powietrzu owoce, warzywa i tłuszcze pod wpływem działania tlenu ... właściwości mają antyutleniacze i jak ...

dawno temu

Kobieta ekologiczna

... Ekologia staje się coraz modniejsza, a moda coraz bardziej ekologiczna. Dlatego to właśnie kobiety przykładają większą wagę do ochrony środowiska. Częściej deklarują postawy ekologiczne niż mężczyźni ... Ekologia staje się coraz modniejsza, a ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność w lodówce? Miejsce MA ZNACZENIE

... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni sposób. ... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni ...

dawno temu

Kupuj zdrowo i mądrze

... Półki sklepowe uginają się od oferowanych towarów, bombardowani jesteśmy licznymi promocjami. Każdy z nas stoi przed problemem, jak kupować żywność, aby służyła naszemu zdrowiu. ... Półki sklepowe uginają się od oferowanych towarów, bombardowani ...

dawno temu

Polska Federacja Producentów Żywności nie lubi świadomych konsumentów

... Czym jest aplikacja e-Food i dlaczego Polska Federacja Producentów Żywności poprosiła jej twórców o natychmiastowe jej usunięcie? Kto może stracić na wzroście świadomości klienta? Czy firmom ... produkującym żywność zależy na naszym zdrowiu? ...

dawno temu

Co to jest żywność funkcjonalna?

... wyglądać i poprawić samopoczucie, wystarczy regularnie spożywać żywność funkcjonalną. Jej zaletą jest wspomaganie leczenia i zmniejszenie ryzyka występowania różnych chorób. ... Pomysł na propagowanie żywności funkcjonalnej zaczerpnięto ze ...

dawno temu

Nowoczesne opakowania zdrowej żywności

... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może poszczycić się takimi projektami jak komórki ,czy meble, a nawet opakowanie żywności. Przykładem jest jeden z jej projektów – „Stereotype ... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może ...

dawno temu

Jamie Oliver o przetworzonej żywności

...   Zdaniem jednego z najpopularniejszych kucharzy, obecnie dzieci w szkołach jedzą bardzo niezdrowe posiłki. Jedzenie przygotowywane przez rodziców zastępują automaty ze słodyczami i przetworzona żywność. Oliver twierdzi, że 40 lat temu uczniowie ...

dawno temu

Organiczny jogurt domowej roboty

... Moda na ekologiczne jedzenie trwa. Producenci żywności przekonują nas, że ich produkty są w 100 proc. naturalna, bez żadnych ulepszaczy i chemii. Zamiast jednak przepłacać w supermarketach spróbuj ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... się konserwanty? Konserwanty żywności zwiększają czas przydatności produktów do spożycia. Dzięki nim proces psucia jedzenia znacznie się spowalnia. Jedzenie można dłużej przechowywać. Mimo zalet ... konserwantów, posiadają one spore wady, o ...

dawno temu

(Nie)Zdrowa żywność latem

... Lato to najczęstszy okres zajadania się w przydrożnych barach, nie zawsze zdrową żywnością. Dla dzieci to czas beztroskiego pozyskiwania od rodziców kilku złotych na ulubione frytki, hamburgery ...

dawno temu

Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża

... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? ... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierające ...

dawno temu

Jajka ekologiczne - nie jedz cudzym kosztem

... Jajka ekologiczne to nie tylko zdrowe żywienie, ale także twój protest przeciwko, wołającym o pomstę do nieba, warunkom, w jakich żyją kury nioski, hodowane w klatkach. Zauważ, że każde jajko ... kur. Kokoszki chodzą sobie wolno po wybiegu, ...

dawno temu

Chronimy żywność przed zepsuciem

...   Żywność przeterminowana lub źle przechowywana, która już się nie nadaje do jedzenia jest zazwyczaj wyrzucana do kosza. Takie produkty świeże, jak sery, mięso czy mleko nie mogą długo stać i trzeba ... je szybko spożyć, ale przecież to każda z ...

dawno temu

Zdrowa żywność jest w cenie!

...     Coraz częściej promowany jest zdrowy tryb życia i moda na zdrową żywność, a jak ktoś nie dba o swoje zdrowie może liczyć się ze sporym zdziwieniem znajomych. Oczywiście, warto żyć zdrowo, ale zastanówmy się, jak na takim stylu życia ...

dawno temu

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015

... IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp jest bezpłatny. ... świadomych Polaków, którzy poszukują ...

dawno temu

Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?

... Cukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego? ... ...

dawno temu

GMO, czyli żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie

... Człowiek już od dawna starał się ulepszać naturę. Krzyżowano zwierzęta czy też szczepiono drzewa owocowe w celu uzyskania lepszej odmiany. Teraz człowiek produkując żywność genetycznie zmodyfikowaną ... stara się kontrolować powstawanie nowych ...

dawno temu

Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość

... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie tylko do otyłości, ale także wielu innych chorób cywilizacyjnych. ... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie ...

+ Pokaż więcej