Obiad dla dzieci

... . Do gotowania nie dodawaj soli. Jeżeli jeszcze nie wyobrażasz sobie posiłku bez soli, doprawiaj jedzenie już na talerzu. Ważnym składnikiem obiadów są zupy i buliony. Najlepiej gotować je na sezonowych ... warzywach oraz na warzywach ...

dawno temu

Sprawdź jakie właściwości ma szpinak

... o jego wartości odżywcze. Jak przyrządzić szpinak? Szpinak z jajkiem, jajka faszerowane szpinakiem, zupa ze szpinakiem, zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – pomysłów na to, jak przygotować smacznie szpinak jest dużo. ... o jego wartości ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

... muszkatołową. Formę smarujemy tłuszczem, dno smarujemy warstwa beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i beszamelem. Powtarzamy do wykończenia makaronu(lub końca ... makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i ...

dawno temu

Placek z kaszą manną

... się na dobrze znane, choć początkowo w ogóle niewyczuwalne składniki. Jednym z nich jest niewątpliwie kasza manna, którą kojarzymy przede wszystkim z zupą mleczną jadaną w dzieciństwie. Co prawda ...

dawno temu

Polacy kochają pizzę

... , że rozpowszechniła ją na swoim dworze. Jej ulubioną była ta, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony), i bazylia (zielony) i została nazwana ... to czosnkowy i pomidorowy. W ...

dawno temu

Jak możesz wykorzystać mrożonki?

... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej porze roku, warto postawić na mrożonki, które można serwować na wiele różnych sposobów. Moje propozycje to: Zupa jarzynowa ... – świetnie będzie smakować, jeśli zawarte w ...

dawno temu

Zalety likopenu w diecie

... czy warzywami. Tymczasem smak domowych sosów i zup wzbogacić można krojonymi pomidorami, przecierami pomidorowymi lub gotowymi passatami. ... przetworzonych niż surowych. W 100 g świeżych warzyw znajdziemy ok. 20 mg likopenu, podczas gdy w ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... kulinarnym. Jeżeli zaproszony przez nas gość nie lubi mleka, nie zaproponujemy mu przecież zupy mlecznej. Tak też się rzecz ma z owocami morza – wystarczy je przyrządzić w odpowiedni sposób ... na przystawki z krewetek, jak krewetki w sosie ...

dawno temu

Usuwanie plam

... z najczęstszych motywów, jakie obok przypalonego jedzenia wykorzystywane są w komediach, jest oblanie kogoś czerwonym winem, zupą lub też poplamienie całego pięknie zdobiącego stół obrusu. I choć rzekomo ... , kiedy zaplamimy ulubioną albo ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Najlepsze wegetariańskie przekąski

... niedoborów. Makarony i kasze najlepiej przyrządzać z roślinami strączkowymi, jajami oraz mlekiem, natomiast ryż świetnie komponuje się z groszkiem, brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową ... gorącą wodą. Po zakończeniu procesu wypiekania, ...

dawno temu

Dynia leczy i odchudza!

... Dynia – warzywo mało popularne i kojarzone jedynie z zabawą na Halloween. A szkoda, bo dynia powinna być maksymalnie wykorzystywana w naszej kuchni właśnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Zupy ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... moczymy przez kilka godzin w letniej wodzie. Po uprzednim umyciu warzyw można przystąpić do robienia zupy fasolowej, kremu z zielonego groszku, pasty z bobu, kotletów sojowych lub sosu sojowego ... strączkowychDo roślin strączkowym spożywanych w ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... i mięsem owoce, duszone w sosie pomidorowym to znakomita reklama węgierskiej kuchni. Do Polski nie dotarły jeszcze langosze, czyli smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego, podawane ... i jajek. Prawdziwy węgierski gulasz w ...

dawno temu

Pomidory – źródło zdrowia i witamin!

... pomidorów szczególnie w procesie gotowania. Czas więc na zupę pomidorową lub spaghetti! Dobre też na odchudzanie Panie, które poważnie podchodzą do kwestii swojej wagi i zamierzają zrzucić parę ... , ogórkiem kiszonym i taki farsz włożyć do ...

dawno temu

Dieta po świętach

... po świętach – dzień 3 Śniadanko to jak zwykle koktajl, tym razem cytrusowy. Po nim możesz wypić także napój z marchewki i serwatki. Obiad to znów gotowanie na parze, oczywiście warzyw. Na podwieczorek wypij sok wielowarzywny, a na kolacje zjedz ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... prostocie połączeń jest zestawienie fasoli z sosem pomidorowym. Wykorzystując te dwa produkty, można przygotować najlepszą fasolkę po bertońsku. To ciekawy i sycący pomysł na szybki obiad. Nie zwlekaj ... na to pytanie chyba nigdy nie może być ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... . Z tak przyrządzonej masy formujemy małe kulki, podsmażamy na patelni i dodajemy do ulubionej zupy np. pomidorowej, serowej czy kremu z pieczarek.Mięso z kluskami Świetnie nadaje się do spaghetti. Możemy ... pomidorów oraz poszatkowanego ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Potrawę należy wyjąć, gdy ser całkowicie się rozpuści, a składniki będą miękkie, więc warto na bieżąco sprawdzać postępy pieczenia. Zapiekanka z ziemniakówświetnie będzie komponować się ...

dawno temu

Wady i zalety diety kapuścianej. Poznaj efekty oraz przykładowy jadłospis

... warzywne. Dzień 2: śniadanie – sałatka z warzyw; drugie śniadanie – dowolne warzywa (bez groszku, fasoli i kukurydzy); obiad – zupa kapuściana; podwieczorek – surówka; kolacja – 2 pieczone ziemniaki ... sięgasz po zupę kapuścianą, która ...

+ Pokaż więcej