Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... , dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.   Farsz mięsno - szpinakowy  100g mięsa mielonego, wieprzowo – wołowego,100g liści szpinaku,50ml śmietanki 30%,25g ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... : sos boloński, sos neapolitański i ostry sos arrabiata.   Sos boloński  500 g wołowiny bez kości,100 g surowego boczku,200 g pomidorów z puszki,200 ml bulionu wołowego (może być z kostki),200 ml ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... przyrządzić dewolaje albo pieczone zrazy z wybranym nadzieniem. Indyk często potrafi również zastąpić kurczaka, zwłaszcza w sosach albo drobiowych kotletach mielonych. Jak już wspomniano, przepisów ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy ...

dawno temu

Zupa z kurek

... od razu. Oprócz kurek smażonych z cebulą, kurek w sosie śmietanowym, z łatwością możemy przygotować z ich dodatkiem pysznego omleta czy też dodać je jako element farszu do zrazów wieprzowych. Kurki dobrze ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... ” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... , jak i dania główne. Boczek dobrze komponuje się bowiem z wędzoną śliwką, tworząc ciekawe w smaku roladki, lecz idealnie smakuje także owinięty wokół zrazów wieprzowych. Poza tym do najpopularniejszych dań ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... zrazów. Co więcej, nawet gdy nie jesteśmy w stanie zjeść całej przygotowanej danego dnia porcji, zapiekanki z łatwością możemy odgrzewać, a często następnego dnia smakują lepiej niż zaraz ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... (baraniego lub wieprzowo - wołowego); 1 duża cebula; kilka ziemniaków; przecier pomidorowy w kartoniku; 3 ząbki czosnku; 3 liście laurowe; 1/4 łyżeczki cynamonu; 1/4 łyżeczki mielonego ziela ...

dawno temu

Na anemię chorują otyli

... się w nich żelazo przyswajane przez organizm w 30 proc. Dlatego warto sięgać po podroby - szczególnie wątrobę wieprzową i czarny salceson, mięso wołowe, mięso indycze i kurze. Potrawy mięsne należy ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... to grzech) na przekąskę wybieramy ziarna dyni i słonecznika. Ewentualnie kawałek grejpfruta lub kiwi.Z mięs musimy zasmakować w wędlinach drobiowych lub wołowych. Najlepiej sami pieczmy je w domu ...

dawno temu

Dlaczego potrzebujemy selenu

... morza, ryby morskie, podroby wieprzowe, wołowe i cielęce oraz żółtka jaj. Duże ilości selenu zawierają również drożdże piwne. Z produktów roślinnych oprócz orzechów brazylijskich najwięcej selenu ...

dawno temu

To może zagrażać ciąży. Będziesz mamą? Tego musisz unikać

... temperatury wody. Nie powinna ona przekraczać 37oC. Spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa Surowe lub niedogotowane mięso (głównie wieprzowe, baranie, wołowe) może być zarażone T. gondii ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą do spreparowania wyśmienitego, domowego pasztetu to: po 25 dag mięsa bez kości: wołowego, wieprzowego i cielęcego;0,25 dag boczku;50 dag wątróbki;słonina ...

dawno temu

Żelazo w diecie

... , mięsie wołowym, indyczym, drobiowym, tłustych rybach, wątrobie zwierząt, żółtkach jaj. Źródła żelaza pochodzenia mięsnego dostarczają do organizmu żelazo, które bardzo dobrze się przyswaja. Z produktów ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... laurowe, 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion kopru, 2 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki masła, 1/2 szklanki zmielonej cebuli, 2 szklanki ryżu, 180 g masła ...

dawno temu

Galaretki dla dzieci

... . Po drugie, w ich składzie znajduje się żelatyna, substancja żelująca wyprodukowana z chrząstek wieprzowych lub wołowych. I ten drugi składnik nie powinien znaleźć się w dziecięcym menu ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... na bezkresnych równinach zdani byli tylko na siebie. Przygotowywali więc sycące zupy na mięsie wołowym z dodatkiem, oczywiście, dużej ilości papryki i pomidorów. I tak narodziła się ostra i wspaniała w smaku ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... , następnie wałkujemy na cienkie paski i kroimy na małe kwadraty. Do przygotowania farszu potrzebne jest ok. 30 dag mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego, 1 cebula, oliwa z oliwek oraz sól ...

dawno temu

Kluski śląskie

... w całym kraju, ponieważ to właśnie z tej kuchni pochodzi receptura przyrządzania żurku, zrazów wieprzowych czy czerwonej kapusty. Wbrew powszechnie panującej opinii, spożywając śląskie jedzenie ...

dawno temu

„Książki najgorsze”, Stanisław Barańczak

... . Chcemy łatwej rozrywki, więc musimy ją dostać. Zrazem przykładanie twardych kryteriów oceniania literatury do literatury akurat tak skleconej, przypomina kopanie leżącego, którą to zdolność posiada ...

dawno temu

Ziemniaki pieczone w folii

... ziemniaczana nie przypaliły się zbyt mocno. Oprócz tego folia spożywcza doskonale nadaje się do pieczenia. Co zrobić, by kurczak albo zrazy wieprzowe zachowały swoją soczystość w trakcie pieczenia? Wystarczy ...

dawno temu

Kasza z warzywami

... smaczną alternatywę dla pieczonego kurczaka albo chociażby zrazów wieprzowych. Wystarczy jednak poświęcić trochę czasu na poznanie przepisów na dania wegańskie, które przygotować mogą z powodzeniem ...

+ Pokaż więcej