Kolacja walentynkowa

... makaron z sosem spaghetti albo zapiekankę z ziemniaków, pamiętaj, żeby zjedzenie tych potraw nie wiązało się z trudnym do usunięcia zapachem czosnku. Pamiętaj także, aby przygotowana kolacja była źródłem przyjemności dla was obojga, co będzie ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... , dlatego też bardzo trudno jest ją zjeść. Żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana ...

dawno temu

Zmysł smaku

... i zdabiających je dodatków. Jak można zaobserwować, zarówno lody, ciasta czy słodycze, jak i pieczenie, ryby bądź warzywa, ozdabia się kolorowymi ziołami lub polewa wzbogacającymi ich smak sosami. Zatem ...

dawno temu

Jedzenie przed snem

... ryżowy z plasterkiem chudej piersi z indyka. Przed snem nie zaleca się ostrych przypraw, owoców cytrusowych, sosów pomidorowych, tłustych potraw – mogą one wywołać zgagę lub niestrawność i zaburzyć ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... sałatka z tuńczyka. To potrawa, do której możemy dodać niemal wszystko: różne warzywa, owoce, sosy, czy produkty skrobiowe. Tuńczyka można jeść także w trakcie grillowania, ponieważ dobrze znosi ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... masła lub sosu vinegret. Uznaniem cieszą się również szparagi zapiekane pod beszamelem i posypane parmezanem. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... eliminacji toksyn z organizmu.Spożywaj drożdże w formie nieprzetworzonej. Poprósz nimi zupę lub sos, albo dodaj do domowych wypieków. Drożdże mają lekko serowy posmak. Jednak osoby podatne na alergie ...

dawno temu

Placki z otrębami

... i łatwo można było uformować placki. Po zdjęciu ich z ognia można je serwować z sosem czosnkowym czy jogurtowym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że taki dodatek znacząco zwiększy kaloryczność posiłku ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji

... . Poza tym, glutaminian sodu jest nie tylko obecny w kuchni chińskiej, ale w większości produktów w postaci sproszkowanej (zupki błyskawiczne, sosy, przyprawy etc.). Spotkać go można również w konserwach ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... i chrupiącą skórkę. Najlepiej podawać je z kefirem lub sosem czosnkowym lub serwować jako dodatek do mięsa czy ryb. Wyśmienicie będą także komponować się z pomidorkami koktajlowymi. ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... przekonać pod postacią sosów, dipów czy naparów, dobrym pomysłem jest wykorzystywanie jej jako przyprawy do sałatek czy mięs. Mięta świetnie komponuje się zwłaszcza z jagnięciną czy baraniną ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... kolejności należałoby zwiększyć ilość tłuszczów nienasyconych. Warto zatem zamiast ciężkich i kalorycznych sosów do warzywnych sałatek dodawać oliwę z oliwek. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 ...

dawno temu

Dania fast food

... . Jeśli więc chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką, ale nie potrafimy odmówić sobie pizzy, warto ograniczyć jej tuczące składniki do minimum. Zrezygnujmy zatem z tłustych sosów, zamiast grubego ciasta ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... wykorzystać ją do przyrządzenia sosów. Proces ten pozbawia ją bowiem smaku i koloru. Aromat jest przez to prawie niewyczuwalny, neutralny, więc co za tym idzie, pozbawiony także wartości odżywczych ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... . Cały rosół przecedzamy, warzywa z niego kroimy na półplasterki i dodajemy z powrotem do rosołu. Następnie dodajemy do niego nasz sos pomidorowy i całość zagotowujemy. Na sam koniec, gdy zupa zacznie się już gotować, doprawiamy ją solą, ...

dawno temu

Fast food

... food wynika z dużej zawartości tłuszczu zawartego w produktach, użytego do przygotowania sosów i smażenia. Ponadto w daniach tych najczęściej jest bardzo wysoka zawartość soli (spożywanie soli ...

dawno temu

Nivelazone do dłoni

... i starzeniem się skóry, przywraca jej sprężystość i elastyczność. Farmona Nivelazione Intensywnie regenerujący krem SOS do rąk 100 ml/8 zł Krem przeznaczony jest do pielęgnacji skóry ekstremalnie wysuszonej ...

dawno temu

Jak nie przytyć podczas świąt?

... usmażymy lub upieczemy zamiast topić w gęstym zawiesistym sosie. Zdrowe i niskokaloryczne są też dorsz, pstrąg, ryby w galarecie, sałatki z jogurtem lub oliwą zamiast majonezu, indyk zamiast kaczki ...

dawno temu

Smaczne, ale zakazane

... w mięsie, bo gama dodatków jest różnorodna (azotany, azotyny, wielofosforany i inne). Parówki, kurczaki z rożna, pasztetowa, mięso kupowane w supermarketach o kolorze różowym i czerwono-fioletowa wędlina ...

dawno temu

Chudnij jak modelki

... na zawsze ulubionych przekąsek. Nasze menu powinni się składać głównie z warzyw, ryb, chudych mięs, takich jak indyk czy kurczak. Nie należy też zapominać o jajkach (te w rozsądnych ilościach), białym ...

dawno temu

Raw food - moda na surowe jedzenie

... problemy z zajściem w ciążę, bo ich gospodarka hormonalna została rozregulowana. Dziewczynki karmione kurczakami zaczynają pokwitać przed dziesiątym rokiem życia. Przykłady można by mnożyć ...

dawno temu

Jak plotkują na wsi i w mieście

... na doktorat. Na pewno każdy, kto zamawia kurczaka w cieście w wietnamskim barze, przygląda mu się z pewną dozą podejrzliwości, wspominając falę plotek o przebiegłych Wietnamczykach, którzy zaczajają ...

+ Pokaż więcej