Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... Zupa krem ładnie wygląda, a dzięki jednolitej konsystencji, można nią karmić nawet małe dzieci. Taki sposób podania zupy, pozwala też lepiej wydobyć warzywny smak. Jednak nie wszystkie warzywa nadają ... odpowiednie warzywa. Na zupę-krem ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

Smaki Kanady - syrop klonowy

... Oprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z kuchnią kanadyjską. Syrop klonowy, czyli maple syrup, jako pierwsi wyprodukowali Indianie. ... Oprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z ...

dawno temu

Różne oblicza ziemniaka

... Zobaczcie sami jak różne formy przybiera to warzywo o bogatej historii. Chipsy to wciąż jedna z najpopularniejszych przekąsek na imprezach. Frytki są dziś dostępne niemal wszędzie, choć pamiętam ...

dawno temu

Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... Zupy krem Wodzisław to smaczna i zdrowa propozycja dla wszystkich, którzy akurat nie mają czasu albo ochoty na siekanie warzyw i gotowanie tradycyjnego posiłku. Oraz oczywiście ... jak domowa. Nowoczesna formuła pozwala korzystać z dobrodziejstw ...

dawno temu

Gramy w żółte!

... Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do sezonowego gotowania i korzystania z obfitości kolorowych warzyw i owoców, pod którymi uginają się stragany. ... Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do ...

dawno temu

Popraw swoje zdrowie, jedząc sałatki

... Specjaliści do spraw żywienia człowieka nie bez powodu zachęcają do spożywania kilku porcji warzyw dziennie. Chrupiąca sałatka nie tylko cieszy oko różnorodnością barw poszczególnych warzyw. To istna ... Jedzenie sałatek zapobiega zaparciom ...

dawno temu

Placki dla dzieci

... Niektóre dzieci na widok warzyw wpadają w histerię, inne ukradkiem oddają niechciane kęsy czworonożnym przyjaciołom. Jak przemycić warzywa i owoce do diety dziecka? Placuszki owocowe i warzywne ... na tarce o drobnych oczkach. Roztrzep jajka i ...

dawno temu

Keczup to też warzywo

... z rodzicielkami do samochodów i pojechały. "Czy pamiętasz, aby dawać dzieciom owoce i warzywa?" - zapytała mnie pewnego dnia Pani Domu, szykując kanapkę dla Starszej. "Tak, oczywiście" - odpowiedziałam ... podopieczne podniosły krzyk oburzenia, ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... truskawek na Grenlandii i to na świeżym powietrzu, a nie pod szkłem czy folią…? 2. Złoty ryż i multiwitamina w kukurydzy Pozbawione osłonek ziarenko ryżu jest mleczno-białawe. Jeśli ma inny kolor ... A to podstawa naszego dobrego widzenia. ...

dawno temu

Zupa krem – czyli jak rozgotować, żeby było smacznie

... Zupa znów rozgotowana? A może tym razem, dla odmiany, niedogotowana? Nie możesz się zdecydować, co do niej dodać – ziemniaki, ryż, makaron, lane ciasto? Poniżej podaję rozwiązanie dla tych z Was ... , które mają takie problemy. Kremy nie ...

dawno temu

Jesienna dieta

... Dieta jesienna powinna składać się z jak największej ilości warzyw i owoców. To właśnie teraz są one najbardziej wartościowe i dojrzałe. Sałatki i surówki przygotowywane z jesiennych produktów będą ... smaczne i zdrowe. Witaminy w nich zawarte ...

dawno temu

Surówka z marchwi

... Warzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć ... , jak chociażby szpinak czy oliwki. Większość ...

dawno temu

Zupa cytrynowa

... jajka,60 ml soku z cytryny,świeżą miętę,sól,pieprz.Krok 1 Do gotującego się bulionu dodaj surowy ryż i gotuj go pod przykryciem około 15 minut, aż zacznie być miękki. Krok 2 Surowe jajka rozbij ... smak. Nie musisz uzupełniać niedoborów witaminy ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... Jesień to idealna pora na faszerowane ...

dawno temu

Przepisy na soki warzywne

... Do spożywania porcji świeżych warzyw każdego dnia trudno niektórych przekonać. Choć mamy świadomość, że są zdrowe i zawierają w sobie porcję witamin, którą potrzebujemy, nie zawsze starcza nam czasu ... na przygotowanie lub brakuje pomysłów na ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... . Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości ...

dawno temu

Jak zrobić sałatkę wiosenną?

... Na rynku tyyyle owoców i warzyw, a ty nie wiesz jak je wykorzystać. Chciałabyś zjeść coś smacznego, zdrowego i świeżego, ale nie umiesz tego ze sobą połączyć. Sałatka wiosenna, to świetne rozwiązanie ... , ale za to jeść można cały dzień. ...

dawno temu

Bezpieczne krojenie z praktyczną nakładką

...   Na pewno zdarzało Ci się to nie raz, iż podczas krojenia warzyw skaleczyłaś się. O takie przypadki nie trudno, szczególnie, gdy przyrządzamy coś w pośpiechu. Teraz można tego uniknąć przy użyciu specjalnej nakładki, która ochroni nasze palce. ...

dawno temu

Sprawdź jakie właściwości ma szpinak

... wspominają, jak bardzo nienawidzili tego warzywa w młodości i przeżywali horror, gdy musieli je zjeść zachęcani przez rodziców. Tymczasem szpinak można łączyć niemalże ze wszystkimi składnikami bez obaw ... o jego wartości odżywcze. Jak ...

dawno temu

Piramida żywienia

... Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa chronią nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, otyłością, osteoporozą i cukrzycą. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie dominują produkty pochodzenia ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... Uwielbiasz białe bułeczki na śniadanie. Albo francuskie naleśniki. Ziemniaczki lub ryż też codziennie goszczą na twoim stole. Poza tym robisz najlepszy makaron carbonara. Niestety wszystkie ... To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie ...

dawno temu

Jesteś spragniona? Zjedz arbuza!

... Naukowcy odkryli, że niektóre owoce i warzywa są bardziej efektywne w nawadnianiu organizmu, niż sama woda. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one nawadniające sole, minerały i cukry. Okazuje się, że dzięki temu działają podobnie do napojów ...

+ Pokaż więcej