Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... krem z brokułów; krupnik; rosół.Drugie danie: ryż brązowy, surówka z dyni, cebuli i kapusty kiszonej, dynia duszona; pasztet z soczewicy czerwonej, warzyw korzeniowych i kaszy jaglanej; kasza kuskus ... posiłków skrobiowych – zboża, kasze, ...

dawno temu

Dieta zimą - co jeść i pić?

... , marchewkę, pietruszkę, seler, buraki) kasze jak i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały np. kiszoną kapustę, kiszone ogórki. Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie ... , ale i stajemy się bardziej odporni na stres. ...

dawno temu

Pozbądź się TOKSYN. Proste i tanie sposoby dostępne w każdej kuchni

... wody z np. dwiema łyżkami soku z cytryny, też pobudza metabolizm - mówi dietetyk. Dużo witaminy C ma kapusta kiszona. A dodatkowo jest niskokaloryczna. Wśród produktów zawierających błonnik, dietetyk ... wymienia komosę ryżową, kaszę gryczaną i ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna - gdy dopadnie cię choroba

... wszystkiego, co tłuste, także ryb, takich jak: śledź, łosoś czy węgorz. Świeże warzywa mogą niestety zaszkodzić, zwłaszcza ogórki, rzepa, kapusta kiszona. Oczywiście całkowicie wykluczamy z diety lekkostrawnej alkohol i słodycze.   ... ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Surówka warzywna

... żółtego i wymieszanie składników z majonezem. Zwolennikom ostrych smaków warto polecić wkomponowanie do nie ognistej papryczki chili.Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Taki dodatek podany ... . Nie od dziś wiadomo bowiem, że to właśnie one ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak zadbać o mikrobiom w jelitach?

... , naturalnych jogurtach, zsiadłym mleku i maślance oraz w kiszonej kapuście (także kimchi), kiszonych ogórkach oraz innych kiszonkach warzywnych i owocowych. Jedząc je, wprowadzamy do przewodu ... dla bakterii probiotycznych. Są to kasze, ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... w majonezie, kroimy chleb, szyneczki, polędwiczki, wędzonki, rozkoszujemy się poezją smaku... Chciałoby się dobrze podjeść, ale na każdym kroku jak nie lekarze, to natrętne reklamy dietetycznej margaryny, soków ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ...

dawno temu

Rozstaliśmy się w przyjaźni

... Chciałabym powiedzieć w tych dniach wszystkim samotnikom, że pomimo wszystko świat jest piękny, a człowiek wolny. I że ze swoją samotnością każdy może zrobić to, co zechce. Na przykład, zamiast kisić ... . Na przykład, zamiast kisić się w ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ...

dawno temu

Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos?

... . Najlepiej będzie, jeśli taki domowy bigos przygotujesz 2-3 dni przed świętami. Do przygotowania bigosu potrzebne ci będzie: pół główki małej kapusty; 1,5 kg kiszonej kapusty; suszona gruszka; liść laurowy ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... udko kurczaka, sałatka grecka, kefir Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty Pierś z indyka ... : pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowane został z kuchni litewskiej. Żurek, kasza gryczana ze skwarkami, czy kapusta kiszona występują ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... ) oraz wiele warzyw: pomidory, ziemniaki, papryka, kiszona kapusta, natka pietruszki. Uwaga na kawę i herbatę Pamiętajmy również o tym, by nie popijać posiłku mocną herbatą. Zawarte w niej taniny znacznie ... , zielonej sałacie, fasolce ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Jak zadbać o cerę?

... oraz witaminy C. Znaleźć je można w owocach cytrusowych, kapuście kiszonej, wątróbce, orzechach włoskich, maśle. Witaminy A i C odpowiadają za młody wygląd. Regularne dostarczanie tych witamin do organizmu ... jak najwięcej kasz, ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... Czasami najprostsze dania smakują najlepiej. Przekonać możemy się o tym, gdy przeprowadzając kulinarne eksperymenty, tęsknym wzrokiem oglądamy się za poczciwym kotletem schabowym z ogórkiem kiszonym ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... ta nie należy do przyjemności. Jednak trudno wyobrazić sobie bez niej tak wiele różnych potraw typu: śledź w oleju, kapuśniak z kwaszonej kapusty albo kotlety mielone. I podobnie, jak wiele innych produktów ...

+ Pokaż więcej