Gąska na staropolskim stole

... z otłuszczonych wątróbek gęsi czy pierśniki, czyli wędzone na zimno i na ciepło piersi z gęsi. 36Na co dzień przygotowywano okrasę – mięso gęsie z kośćmi lub bez, posiekane z tłuszczem, wkładane ...

dawno temu

Soja na zdrowe zęby. Ryzyko chorób dziąseł zmniejszone o 30 procent!

... to mniejsze ryzyko rozwoju parodontozy. Należy więc jeść produkty zawierające sporo naturalnego koenzymy Q czyli makrele, brokuły, łososia, wątróbkę. Twarde, chrupiące i surowe warzywa wzmacniają ...

dawno temu

Walczymy z rozstępami

... . Zmniejszeniu rozstępów sprzyja także wątróbka, zielone warzywa i pomidory.  Aktywność fizyczna to podstawa. Ćwiczenia ujędrniają skórę i pozwalają zachować nam stałą wagę. Ponadto, jeśli masz ...

dawno temu

Jak nie przytyć zimą

... toksyny. Jedzmy gorące posiłki szczególnie zupy z dużą ilością warzyw (np. typu krem), które dzięki zwartości błonnika dają uczucie sytości. Unikajmy tłustych, smażonych, panierowanych mięs ...

dawno temu

Witamina B2

... słonecznymi. Wymienia się, że najwięcej witaminy B2 w mg na 100 g produktu można znaleźć w drożdżach (11,9) i wątróbce wieprzowej (2,98). Produkty z wartościami nieosiągającymi 1 mg to np. migdały, mleko ...

dawno temu

Witaminy z grupy B

... , tłuszczów i cukrów. Syntetyzuje niektóre hormony, usprawnia działanie układu nerwowego i pokarmowego. Chcąc zapewnić ją organizmowi, sięgnij po wątróbkę, otręby pszenne, sery, suszone owoce i bakalie i ryby ...

dawno temu

Produkty zawierające żelazo

... swojemu organizmowi 26 mg żelaza. Źródła żelaza w pożywieniu Żelazo jest pierwiastkiem, który najlepiej się wchłania z jedzenia. Do produktów bogatych w żelazo należą: • wątróbka wieprzowa i z kurczaka ...

dawno temu

Roladki mięsne

... w środku. Płaty mięsa zwijamy wraz z serem, szynką i paskami korniszona w roladki. Spinamy je wykałaczką tak, aby się nie rozwinęły w czasie smażenia. Następnie panierujemy je w mące, jajku i bułce ...

dawno temu

Zdrowa i smaczna dieta przyszłej mamy

... -MTHF) w dawce 0,4 mg/dobę w okresie co najmniej 6 tygodni przed zajściem w ciążę4. Jedz smacznie i zdrowo Bogatym źródłem kwasu foliowego są m.in. sery, jaja, zboża, wątróbka oraz świeże jarzyny ... . Pełnoziarnisty makaron ze świeżym ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... ). Najlepszymi pokarmowymi źródłami chromu są drożdże piwowarskie (browarniane), produkty pełnoziarniste, wątróbka, nerki wieprzowe, wołowina i udka z kurczaka. Chrom znajdziemy również w pieprzu, śliwkach ...

dawno temu

Witamina B5

... żywności, tj. biała mąka, ryż, zbyt długo mrożonej, a częstsze sięganie po ryby typu pstrąg, śledź, wątróbkę lub mięso kurczaka, pełnoziarniste mąki, makarony, ryż, chleb, ale także owoce, tj. banany, melony, pomarańcze. ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... . wątróbka, flaki, serca, ozorki czy nerki (chociaż niektóre z nich są dla typowych smakoszy mięsa). Najczęściej podaje się wołowinę na obiad lub wystawną kolację, jednak można ją wykorzystać ...

dawno temu

Na odporność dla dziecka

... i owoce cytrusowe),żelazo (znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, jajach, natce pietruszki, burakach ćwikłowych, suszonych owocach),cynk (jego źródłem są ryby, rośliny strączkowe, pestki słonecznika ...

dawno temu

Piękne usta

... szybkie ustąpienie tej przykrej dolegliwości. Najlepszym źródłem ryboflawiny są produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, przetwory mleczne, orzechy, a także wątróbka i jaja. Szczególnie bogate ...

dawno temu

Dieta a okres

... nastrój, a w skrajnych przypadkach anemię. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w czasie ciąży oraz podczas okresu. 
Oprócz produktów zawierających żelazo (m.in. wątróbka, czerwone mięso, szpinak, buraki ...

dawno temu

Dieta dla mocnych i zdrowych paznokci

... wszystkich witamin z grupy B są drożdże piwne. Duże ilości biotyny znajdują się także w wątróbce, orzechach i produktach pełnoziarnistych. Wiele kobiet, chcąc poprawić wygląd swoich paznokci, stosuje specjalne ...

dawno temu

Styl życia a zdrowie

... możliwa będzie odpowiednia profilaktyka oraz pielęgnacja skóry. Jak dbać o cerę? Jedz jak najwięcej zielonych warzyw bogatych w kwas foliowy. Wzbogać dietę w ryby, orzechy i wątróbkę, które zawierają ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... lekarz przepisuje kropelki i syropy, a dzieci starsze dostają tabletki. Dieta na anemię powinna być bogata w produkty zawierające żelazo. Pierwiastek ten znajduje się w mięsie, podrobach (np. w wątróbce ...

dawno temu

Zapiekanka z kalafiora

... nich warto wspomnieć o kalafiorze panierowanym w bułce tartej, a także licznych sałatkach, w których ten smaczny kwiat możemy wykorzystać. Bardzo często przyrządzamy kalafiora w najprostszej postaci ...

dawno temu

Zdrowe jedzenie, którego powinnaś unikać, czyli produkty dietetyczne, od których tyjesz!

... 55066 W wielu rodzajach sushi znajdziesz serki, majonez i starty ser. A tempura to nic innego jak tylko panierowane i smażone ruloniki. 5 kawałków tego przysmaku to 500 kcal i 20 g tłuszczu. Lepiej ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... się męczysz, masz szybsze tętno, spada Twoja naturalna odporność i energia. Żelazo znajdziesz w czerwonym mięsie, wątróbce, jajkach, zielonej pietruszce, fasoli, grochu, soi, krewetkach i brokułach ...

dawno temu

Ciąża – jak odpowiednio się do niej przygotować?

... , dlatego unikaj jej nadmiaru w diecie. Nie stosuj preparatów witaminowych z jej dodatkiem, a jeśli lubisz zajadać się wątróbką, teraz znacznie ogranicz ją w diecie. Nie eliminuj jednak witaminy A całkowicie ...

+ Pokaż więcej