The History of the Potato Chips

... Chipsy ziemniaczane wywodzą się z Nowej Anglii jako odmiana frytek i nie są wynikiem inwencji kulinarnej, ale powstały w przypływie złości. ... , podobnie jak w większości języków europejskich. W Wielkiej Brytanii i Irlandii nazywa się ją ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... z kurczaka bez skóry,1 łyżka curry w proszku,2 łyżeczki ostrej papryki,szczypta mielonego cynamonu,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki oliwy z oliwek,cukinia,czerwona papryka,2 marchewki,6 łyżek kuskusu,szklanka ... - w paski. Warzywa osobno przesmażyć ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Czy w ciąży należy pić mleko?

... przyswaja substancje odżywcze z mleka sfermentowanego: kefiru, jogurtów, serów żółtych - prawdopodobnie dlatego, że wielu ludzi jest uczulonych na cukier mleczny, laktozę. Bakterie jogurtowe odrobiły ... przyswaja substancje odżywcze z mleka ...

dawno temu

Orgazm podczas porodu!

... Kiedy w Internecie zaczęły się pojawiać hasła „poród z orgazmem”, kobiety się podzieliły. Zbulwersowane i ostro krytykujące kontra te zachwycone. Ostre dyskusje, tysiące komentarzy ...

dawno temu

Czy warto jeść produkty mleczne?

...   W sklepach pojawiają się coraz to nowsze produkty mleczne. Poza mlekiem na półkach widnieje wiele innych produktów mlecznych, takich jak: jogurty, mleko jogurtowe, kefiry, maślanki, mleka zsiadłe ... W sklepach pojawiają się coraz to nowsze ...

dawno temu

Pieczony łosoś teriyaki

... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki ... … Zawiera sos sojowy, słodkie wino ryżowe ...

dawno temu

Jak jeść awokado? Proste przepisy z zielonym owocem w roli głównej

... Popularność awokado od dłuższego czasu wzrasta, co jak najbardziej cieszy, ponieważ owoc ten zawiera w sobie bardzo dużo zdrowych tłuszczy i witamin. Doskonale pasuje do past, koktajli oraz sałatek ... i odsączone krewetki. Wszystko dobrze ...

dawno temu

Jest zdrowy i nie tuczy. Cała prawda o MAKARONIE

... To nie makaron tuczy, a dodawane do niego sosy. ... zawiera niski indeks glikemiczny, co znaczy, że w jego skład wchodzą tzw. powolne węglowodany. To one dają nam uczucie sytości przez długi czas. Lepiej więc sięgnąć po talerz makaronu z lekkim ...

dawno temu

Rozgrzewająca dieta na jesienną chandrę

... chili. Do przekąsek, wędlin i mięs możemy dodać sos z dodatkiem tej przyprawy, który podkreśli walory dań i zadziała rozgrzewająco. Ostre przyprawy poprawiają też naszą sylwetkę, ponieważ stymulują ... , kurkuma, chrzan, kardamon, to nie tylko ...

dawno temu

Spaghetti bolognese

... pomidorowegooreganobazylięrozmarynsólpaprykę słodką i ostrąparmezan do posypaniaoliwę1. Jak przygotować sos bolognese? Zacznij od poszatkowania cebuli i zeszklenia jej na oliwie. Kiedy będzie już prawie gotowa, dodaj ... przeciśnięty przez ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

... na jej wykorzystanie w potrawach.   Dla tych, którzy nie mogą się do niej przekonać w czystej postaci, alternatywną jest przyrządzenie babki ziemniaczanej z kaszą gryczaną i serem – Raspberries and Cream ... jest wplecenie kaszy do sałatki. Tu ...

dawno temu

Jak zrobić ketchup?

... Ketchup do pizzy, ketchup do placków ziemniaczanych, ketchup do kanapek, ciągle jemy ketchup, dzieci za nim przepadają. A co w nim jest? Wystarczy przeczytać etykietę. W naszym ulubionym dodatku ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella świetnie nadaje się do sałatek, ale warto wypróbować go także w zestawieniu z mięsem, czy makaronem. Jego główną zaletą jest to, że wysubtelnia smak dań. ... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella ...

dawno temu

Potrawy z kurczaka

... sosem grzybowym i podajemy, najlepiej z młodymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka z kurczaka i mangoMoja druga propozycja to lekka sałatka, której przygotowanie zajmie nam zaledwie 20 ... min. Potrzebujemy: 3 filety z piersi ...

dawno temu

Grzeszne papryczki - Peter Peppers

...   Ta papryka, którą widzicie na zdjęciu, to nie żart! Peter Peppers to jak najbardziej prawdziwa, wściekle ostra papryka kajeńska, która można wyhodować sobie nawet w doniczce we własnej kuchni. Nasionka kosztują zaledwie 6$. Mina gości, którzy ...

dawno temu

Przepis na paluszki rybne

... , który rozpuszczając się pod wpływem temperatury stworzy smakowitą powłokę. Jako przystawkę można wykorzystać puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Równie dobrze sprawdzi się także kuskus lub jogurtowy dip ... z oliwek z obu stron. Gotowa ryba ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Chili – niepozorna papryczka

... Pochodząca z Peru intensywnie czerwona papryka chili ma ostry smak. Ze względu na swoje walory smakowe stosowana jest głównie jako przyprawa. Czy wiesz, że papryczka chili posiada liczne właściwości zdrowotne? Czy wiesz, że pobudza wytwarzanie ...

dawno temu

Czy grozi Ci w ciąży ostuda?

... Jednym z wielu zmartwień kobiet w ciąży jest ostuda - czyli pojawienie się symetrycznych, ostro odgraniczonych przebarwień na twarzy. Dowiedz się, jak można jej uniknąć lub pozbyć się jak najszybciej. ... Jednym z wielu zmartwień kobiet w ciąży ...

dawno temu

Przydatne nożyczki do ziół

... W kuchni na każdym kroku istnieje niebezpieczeństwo skaleczenia się ostrymi narzędziami, takimi jak różnorakie noże, których na pewno macie mnóstwo, tłuczki do mięsa czy inne... A, jak wiadomo ... . bezpieczeństwo to rzecz pierwszorzędna. ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ... , dlatego warto zgłębić recepturę jej ...

dawno temu

Zapiekanka mięsna, czy rybna? Co wolisz?

...   Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie mają piekarnika. Zima to czas zapiekanek - chrupiących, pachnących, kuszących i aromatycznych. Zapiekanki ziemniaczane, warzywne, mięsne, rybne, tarty ... Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie mają piekarnika. ...

+ Pokaż więcej