Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... cayenne. Wsyp pietruszkę. Krok 4 Bułki pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Krok 5 Kajzerki przysmaż na maśle. Dodawaj oleju aż będą chrupiące. Krok 6 Oto zupa cebulowa czy może raczej zupa cebulowo-serowa. Smacznego!   ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Ketchup

... Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, pizz i hamburgerów. Czy ten wytwarzany na skalę przemysłową sos pomidorowy jest zdrowy? Jak przyrządzić ketchup w domu? ... Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... , oczywiste jest, że oryginalna kuchnia japońska będzie oferowała niskotłuszczowe posiłki, z jednoczesnym dużym wyborem ryb morskich i warzyw. W przeciwieństwie do kuchni japońskiej, bary typu fast ... lub lekko podsmażane produkty. • Zrezygnuj ...

dawno temu

Surówka z pomidorów

... sprawdzają się także ich warianty przetworzone, które również najlepiej jest przygotowywać latem. Domowej roboty sos pomidorowy jest bezkonkurencyjny w stosunku do kupnego ketchupu. Przeczytaj poniższy ... przetworzonej. Śmiało zatem możemy ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc ...

dawno temu

Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały. ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają ...

dawno temu

Sałatka włoska

... świeże owoce i warzywa. Piękna i soczysta zieleń powoduje, że nabieramy ochotę na robienie pysznych sałatek z udziałem soczystych pomidorów, chrupiącej sałaty czy pachnących ogórków. Równie kusząco wygląda ... propozycja sałatek owocowych. ...

dawno temu

Makaronowe ABC – jak gotować i łączyć makaron z sosami?

... . Po ugotowaniu al dente można je nafaszerować mięsnym lub wegetariańskim nadzieniem, zalać śmietanowo-serowym sosem i zapiec w piekarniku. Wyjątkowo wdzięcznie na talerzu prezentują się farfalle, w Polsce ... możemy skojarzyć z bajką „Zakochany ...

dawno temu

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

... ? Jak najbardziej! Ale jak oprzeć się smakowi tego kulinarnego specjału? Roztapiający się ser, pyszny sos i miękka, uginająca się pod każdym ruchem widelca masa tej włoskiej potrawy należy też do moich ... serowe z dynią – My best food Kolejną ...

dawno temu

Mięso gyros

... można polać sosem czosnkowym lub podać z tzatzikami. W punktach gastronomicznych oferujących dania na wynos często można spotkać gyros pod postacią pokaźnych rozmiarów kanapki. Kawałki mięsa wkłada ... z frytkami. Decydując się jednak na takie ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć ... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki

... wypróbować zwłaszcza w przypadku sosów czy zup. Cukier i miód pomogą złagodzić nieprzyjemny smak, natomiast kwasowość cytryny działa podobnie jak odświeżenie smaku wina w daniach mięsnych lub warzywnych ... i smaczne. Przypalone mięso? Spróbuj ...

miesiąc temu

Dynia leczy i odchudza!

... Dynia – warzywo mało popularne i kojarzone jedynie z zabawą na Halloween. A szkoda, bo dynia powinna być maksymalnie wykorzystywana w naszej kuchni właśnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Zupy ... , przeciery, placki z kawałkami dyni, sałatka, ...

dawno temu

Dietetyczne spaghetti

... kultową pozycją także w Polsce. Któż z nas nie lubi nawijanego na widelec długiego makaronu zamoczonego w specyficznym sosie i posypanego serem – najlepiej parmezanem. Nie każdy jednak może oddawać ... ostrą kuchnię warto dodać pieprzu Cayenne), ...

dawno temu

Kuchnia amerykańska: sos barbecue

... Jak zrobić domowy sos BBQ?   :PrzygotowanieNajpierw należy podsmażyć cebulę na oliwie. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Z powodu dużej ilość octu winnego początkowo konsystencja ... będzie dosyć rzadka. Mieszając, dusimy tak ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... Początek tygodnia, a tobie już skończyły się pomysły na obiad. Spróbuj czegoś nowego. Co powiesz na kotlety z kalafiora? Jeśli lubisz to warzywo, takie danie na pewno będzie ci smakowało ...

dawno temu

Cztery pyszne dania z produktami Alpro Soya

... /watch?v=hTqqyRLHEfE Dla osób zainteresowanych kuchnią indyjską, przygotowaliśmy: Kurczaka w czerwonym curry z ryżem.Zamarynowane i upieczone piersi kurczaka w połączeniu z przyprawionym ryżem ... i jogurtowym sosem to świetne danie dla fanów ...

dawno temu

Pochwała parówki

... Nie istnieje bardziej splugawione danie niż parówka. Gazety rozważają niekiedy procenty kurczaka w kurczaku, dietetycy przestrzegają, żeby nie przesadzać z tłuszczem. Parówka jest wyklęta, uchodzi ... Niestety, nie będzie o tym, co myślicie. Nie ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... , pulpety w sosie i koniecznie mielone. Choć ...

dawno temu

Hinduskie potrawy na bollywood party!

... oliwę, wrzucić na nią warzywa i dusić ok. 5 minut, aż będą miękkie. Następnie wlać pomidory, przecier i ok. 200 ml wody. Dosypać curry. Zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż całość stanie ... się jednolitą masą. Podawać oczywiście ...

dawno temu

Cięlecina z bazylią i czosnkiem

... Kurczak nie musi być jedynym mięsem, pojawiającym się na twoim stole. Zapowiedzieli się goście? A może masz ochotę zaserwować samej sobie coś naprawdę delikatnego, pysznego, a w dodatku aromatycznego? Cielęcina z bazylią i czosnkiem z pewnością ...

dawno temu

Potrawy z woka

... pozwala on na usmażenie mięsa, ryb, czy warzyw w czasie krótszym niż wydaje się to wogóle możliwe. Potrawy przyrządzone na nim zachowują cały swój smak i aromat. Długo można by jeszcze wymieniać jego zalety… Spróbujcie sami! ... otrzymać ...

+ Pokaż więcej