Paszteciki z pieczarkami

... po świąteczne rarytasy. Przerwy między świętami trwają bowiem długie miesiące, a wykorzystanie niektórych przepisów na przysmaki wówczas przygotowywane pozwala nam przetrwać ten trudny dla miłośników bigosu ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... . Wiele godzin spędzonych w pracy oraz równoczesne prowadzenie domu nie sprzyjają także spędzaniu wielu godzin w kuchni przy pichceniu bigosu albo galaretki z nóżek wieprzowych. Dlatego też warto czerpać ... . Wiele godzin spędzonych w pracy ...

dawno temu

Zupa makowa

... smak bigosu, zupy rybnej albo kapusty wigilijnej. Nie oznacza to jednak, że nie można wskazać pewnej stałej grupy wigilijnych potraw. Jedne z nich nadal cieszą się dużym powodzeniem, o istnieniu ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z kapustą, bigosu, pierogów z kapustą albo idealnej do ryby surówki z kapusty ...

dawno temu

"Tartak", Daniel Odija

... Książka została wyróżniona gdańską Nagrodę Artusa 2003 i uzyskała nominację w tegorocznej edycji konkursu Nike. Głównym bohaterem powieści jest Józef Myśliwski, człowiek pracowity, ale cham ... się swojemu mężowi, dawno straciła jego względy. ...

dawno temu

Wchodzimy na pokład

... , mniej lub bardziej urojonej paniki na rynku nieruchomości, zakazu produkcji bigosu i ogórków kiszonych in spe, w Europę idziemy mości panowie i panie. Teraz to niech oni trzymają się mocno! Wchodzimy na pokład! ...

dawno temu

Sprośne SMS-y

... miesiące. Bigos, mój chłopak (ma ksywkę od „big”, bo jest wysoki i, no, nie najszczuplejszy:-)) pracuje w sklepie całodobowym od godziny 14.00, wraca do domu 2.00 lub 3.00 nad ranem. Ja wychodzę na 9.00 ... się parę razy tak, że budziłam się ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... sezonowy, idealny na obecną porę roku, czyli w towarzystwie grzybów – Moje gotowanie A co powiecie na przyrządzenie żurku Księcia Sanguszki z kiełbasą myśliwską i chrzanem? - Knedlik Na który z nich połasilibyście się najbardziej? ...

dawno temu

Mroczna ojczyzna Hamleta

... wycieczce pokazano najpierw, jak się strzela do żyrafy. Potem trofeum myśliwskie rozebrano i skarmiono je lwom – zapewne też z oszczędności, bo mięso wszędzie drogie. Wreszcie, zastrzelono cztery najedzone ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Świąteczny obiad – co przygotować na świąteczny stół?

... , że ma to przynieść pomyślność w Nowym Roku. Bigos Jedna z nielicznych potraw, która im częściej podgrzewana, tym lepiej smakuje. Jeśli czasu zostało niewiele, możecie zdecydować się na przyrządzenie ...

dawno temu

25 listopad - Światowy Dzień Pluszowego Misia

... . Ówczesny prezydent USA, pieszczotliwie nazywany Teddy (Teodor Roosvelt), na jednym z wielu swoich polowań myśliwskich, nie pozwolił na zabicie malutkiego niedźwiadka. To zdarzenie zilustrował w swoich ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... już decydowanie zbyt okrutne dla świata. Może któraś polska firma wpadnie na genialny pomysł i wprowadzi na rynek błyszczyki o Samku sznycli, pierogów ruskich i bigosu? Co o tym myślicie? Błyszczyk można kupić za3,99$.  Mina Twojego faceta po ...

dawno temu

Efekt Biedronia a sprawa Polska!

... wszystkim jego planom. Jakiś czas temu poranny program TVN pokazał, jak przed budynkiem magistratu w Słupsku Robert Biedroń razem z Magdą Gessler gotował regionalny bigos. Gessler zadeklarowała wtedy ... gotowanie bigosu nie polepszy sytuacji ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... angielskie można zastosować w przypadku mięs duszonych, koperek, tymianek i natka pietruszki pasować będzie do dzikiego ptactwa, liść laurowy przyda się do gulaszów i bigosów, zaś majeranek sprawdzi się dodany ... czy kiełbasa z dzika. Ten ...

dawno temu

Usta o smaku bekonu

... zbyt okrutne dla świata. Może któraś polska firma wpadnie na genialny pomysł i wprowadzi na rynek błyszczyki o Samku sznycli, pierogów ruskich i bigosu? Co o tym myślicie? Błyszczyk można kupić za3,99$.  Mina Twojego faceta po pocałunku? ...

dawno temu

Zimowe weki – czy już je masz?

... . Następnie ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Weki z mięsem – dobrze jest je pasteryzować kilkakrotnie w odstępach jedno-dobowych, bo inaczej mogą poważnie nam zaszkodzić. Bigos – gorący bigos ...

dawno temu

Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim

... sprawunków znajdują się te produkty: Grzyby suszone To absolutnie niezbędny składnik dobrego bigosu oraz pysznych pierogów. W niektórych domach na pierogi z grzybami lub grzyby w cieście czeka się cały rok ... ! Kapusta To główny składnik ...

dawno temu

Święta bez zbędnych kilogramów

... w Naturhouse. W święta nie rezygnuj z ulubionych przysmaków, lecz przygotuj je w mniej kaloryczny sposób. Zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, piecz lub gotuj. Przygotowując bigos, dodaj więcej chudego ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... . Sałatki – dobre dla diety w zasadzie w każdej postaci. Unikaj jedynie majonezu i śmietany. Zestaw wędlin – wybieraj chude wędliny, jedz je razem z pieczywem pełnoziarnistym. Bigos – w 100g mieści się 120 kcal. ...

dawno temu

Śliwki na zaparcia

... . Inne kulinarne specjały, w które warto wkomponować suszone śliwki, to: bigos, musli czy risotto. Można je też jadać na czczo, jeśli na noc zalejemy je gorącą wodą. Dzięki temu staną się miękkie, więc taka śniadaniowa przegryzka wyjdzie nam ...

dawno temu

O korzyściach płynących z nieuctwa

... W znakomitej, niedawno wznowionej powieści Wiesława Myśliwskiego Nagi sad znajdujemy scenę, kiedy wyedukowany syn próbuje przekonać ojca, chłopskiego analfabetę (postać piękną i zagadkową) do uroków ... pod prysznicem, po zajęciach wychowania ...

dawno temu

„Czarownik Iwanow”, Andrzej Pilipiuk

... kolorami, świadomie przerysowaną, ale w jakiś sposób: prawdziwą. Pilipiuk nie ma pióra Myśliwskiego, brak mu też wściekłości, którą wyróżniał się młody Redliński. Ratuje go całkowity brak poczucia ...

dawno temu

Świąteczny kryzys

... , czy możesz ulepić pierogi? Farsz stoi na kuchence." Ja odpowiadam: "Oczywiście, mamo!" I niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego to jest moja wina, że mamie się pomyliło; farsz stał na stole, a na kuchence bigos ... . Miałam ulepić, to ulepiłam. W ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... lizać! Bigos - o sposobie jego przyrządzenia pisaliśmy już wcześniej. Zainteresowanych odsyłam więc do artykułu. Gwoli przypomnienia: wybór mięsa zależy tutaj od nas i naszych indywidualnych gustów ...

+ Pokaż więcej