Placki z otrębami

... tylko gorącePlacki ziemniaczane z otrębamiW tym przypadku świetnie swoją rolę spełnią otręby pszenne. Dobrze wsypać ich sporą ilość, dlatego z powodzeniem jedna szklanka wystarczy. Do tego należy naszykować ... oraz solą, jednak dużo lepszym ...

dawno temu

Przepisy na dipy

... Pyszny sos do maczania w nim paluchów serowych, wafli ryżowych czy nawet warzyw lub nachos to świetny pomysł na to, jak przygotować prostą przystawkę na wieczór w gronie bliskich czy przyjaciół. Taki ... , a nawet grillowane warzywa takie jak ...

dawno temu

Zupa ze szpinakiem

... Zupka w diecie niemowlęcia to dobry sposób na przemycenie bogatych w witaminy i minerały warzyw. Jak przygotować smaczną i pożywną zupkę? Wystarczy garść szpinaku, jeden ziemniak i żółtko kurzego ... jajka. Kompozycja powyższych warzyw dostarczy ...

dawno temu

Przepis na kremową zupę marchwiową

... Marchewka – jedno z najpopularniejszych i prawdopodobnie najsmaczniejszych warzyw. Do jej jedzenia nie trzeba specjalnie dzieci namawiać. Gdyby jednak twój maluch miał opory przed jedzeniem ... bogatych w witaminy warzyw, włącz mu bajkę z ...

dawno temu

Jak dbać o oczy? Wystarczy zdrowa dieta

... Najlepszym sposobem pielęgnacji oczu jest dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce, dostarczające organizmowi luteiny. ... jest dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce, dostarczające organizmowi luteiny. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Biodegradowalny płaszcz przeciwdeszczowy z ziemniaków

... oryginalny, ponieważ tworzący go materiał powstał z ziemniaków. Płaszczyk jest w pełni biodegradowalny. Wykonano go z polimeru uzyskanego ze skrobi ziemniaczanej – oto jak kolejny bioplastik robi karierę ...

dawno temu

5 pomysłów na pyszne zupki dla Twojego dziecka

... masz już za sobą, czas zrobić kolejny krok w przód. Zacznij gotować zupy, które – dzięki dużej zawartości warzyw – są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych. Oto kilka przepisów na pożywne dania. ... . Składniki: 750 ml bulionu ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... przyrządzania ratatouille to podstawa jego smaku jest niezmienna. Znajdziemy więc to pomidory, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażany (te ostatnie warto wcześniej posypać solą i pozostawić, aby warzywo ... się lekko „przegryzło” i nabrało ...

dawno temu

Czy słyszałaś o diecie warzywnej?

... warzyw i owoców. Istnieją różne odmiany tego typu diety. Warzywa są produktami jednocześnie niskotłuszczowymi i sycącymi. W ciągu dnia jadłospis ułożony według diety warzywnej dostarcza zaledwie 600 kcal. Osoba będąca na diecie, mimo tak małej ...

dawno temu

Sałatki z selerem

... . Niegdyś polecany był panom jako afrodyzjak, dziś znany jest przede wszystkim jako warzywo obniżające ciśnienie. Choć nie wygląda zachęcająco, można przygotować z selera nieziemskie sałatki. Poniżej kilka pomysłów na pyszne sałatki. ... . ...

dawno temu

Marchewkowa seria dla skóry

...   O dobroczynnych właściwościach marchewki pisałam już wcześniej. Z walorów tego warzywa korzystają nie tylko mistrzowie kuchni, ale także rynek kosmetyczny. Niepozorna marchewka jest bowiem jednym z najchętniej wykorzystywanych składników w ...

dawno temu

Dania z brokułami

... Zielone warzywa to cenne źródło dobroczynnego dla organizmu betakarotenu. Jednym z nich są brokuły. Zamiast jednak podawać je jako dodatek do mięsa z ziemniakami, można na ich bazie przyrządzić ... , tak więc nie można sobie z nim „folgować” ...

dawno temu

Zapiekanki dla dzieci

... . Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przyrządzić zapiekanki dla dzieci? ... . Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i sera dostarczy witaminy i minerały, ...

dawno temu

Nie jedz ich jeszcze przez PONAD MIESIĄC! NOWALIJKI mogą szkodzić zdrowiu

... Do czerwca warto zrezygnować głównie z młodych warzyw korzeniowych, jak botwina, rzodkiewka czy marchew i zastąpić je szczypiorkiem, rzeżuchą czy kiełkami. ... , które w większości przypadków zawierają niepożądane hormony wzrostu i nitrozoaminy. ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... Kapusta, choć jest jednym z podstawowych warzyw naszej strefy klimatycznej, często pozostaje niedoceniona. A szkoda, gdyż jest to warzywo tanie i łatwe w przechowywaniu. Wykorzystajmy jej bogactwo ... . Tłuszcz zakonserwuje warzywo i zapobiegnie ...

dawno temu

3 niezwykłe dania, do których możesz wykorzystać placki tortilla!

... z nich sałatkę, zielonego ogórka i pomidora oraz odrobinę pokrojonego w kostkę i uprzednio usmażonego kurczaka. Całość zwijaj w szczelny rulon. U dołu możesz owinąć tortillę folią aluminiową, aby zabezpieczyć ... ją przed rozwijaniem. Enchiladas ...

dawno temu

Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety

... Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. ... . Należy je jednak spożywać ...

dawno temu

Właściwości buraka

... Zwykliśmy jadać go na obiad i to niezbyt często. Mało kto jednak wie, że systematyczne spożywanie tego warzywa zapobiega powstawaniu nowotworów. Jakie dobrodziejstwa dla naszego organizmu potrafi wnieść burak? ... Zwykliśmy jadać go na obiad i ...

dawno temu

Kurze tyłki na patyku!

... . Aby ich skosztować, wcale nie musisz odwiedzać kosztownych restauracji – wiele najbardziej dziwnych delikatesów kupisz na zwykłym ulicznym straganie. Tak jak u nas, na rozkładanych ulicznych grillach w centrach miast czy na plażach sprzedaje ...

dawno temu

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

...   Jej chrupiące liście nadają się prawie do każdej sałatki, dodają jej jednocześnie mocy i witamin. Poszatkowaną możesz zestawiać z mięsem, warzywami czy rybą. Jak brzmi przepis na sałatkę ... Jej chrupiące liście nadają się prawie do każdej ...

dawno temu

Nastolatka wegetarianką?

... Pieczony kurczak czy schabowy to główne dania na polskich stołach. Przyzwyczajenie do jedzenia mięsa, strach przed chorobą czy brak pomysłów na przyrządzanie innych dań często powstrzymują ... są warzywa strączkowe: fasola, soja, soczewica, ...

dawno temu

Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

... Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów? ... Kiszona kapusta, ...

dawno temu

Sałatka z porem

... skrapiamy sokiem z cytryny, aby sałatka stała się bardziej wyrazista w smaku, a następnie dodajemy kawałki piersi z kurczaka i łączymy składniki z jogurtem naturalnym oraz odrobiną musztardy.   Sałatka ... z porem i kurczakiem   Aromatyczną ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... na parze 3-4 minuty. Wtedy nie traci swoich dobroczynnych właściwości. Możne też gotować go w wodzie, ale bardzo krótko (warzywo powinno być al dente). Najlepiej smakuje świeży, prosto z działki ...

+ Pokaż więcej