Na pikniki w pojemniki!

... Piękną pogodę za oknem warto wykorzystać na piknik. Posiłek na łonie natury smakuje dużo lepiej i może być prawdziwą ucztą! Nawet jeśli zabieramy ze sobą zwykłą sałatkę, pokrojone w słupki warzywa czy koreczki z owoców. By przekąski i dania ...

dawno temu

Zupa ze szpinakiem

... Zupka w diecie niemowlęcia to dobry sposób na przemycenie bogatych w witaminy i minerały warzyw. Jak przygotować smaczną i pożywną zupkę? Wystarczy garść szpinaku, jeden ziemniak i żółtko kurzego ... jajka. Kompozycja powyższych warzyw dostarczy ...

dawno temu

Przepis na kremową zupę marchwiową

... Marchewka – jedno z najpopularniejszych i prawdopodobnie najsmaczniejszych warzyw. Do jej jedzenia nie trzeba specjalnie dzieci namawiać. Gdyby jednak twój maluch miał opory przed jedzeniem ... bogatych w witaminy warzyw, włącz mu bajkę z ...

dawno temu

Śmieszne przekąski dla dzieci

... warzyw czy mięsa), faktycznie trudno jest uwierzyć w jakieś proste rozwiązanie. Ale nie jest to niemożliwe. Bardzo rzadko się zdarza, że dziecko rzeczywiście czegoś bardzo nie lubi. Najczęściej ... to kwestia jakiejś bariery w umyśle dziecka i ...

dawno temu

Jak dbać o oczy? Wystarczy zdrowa dieta

... Najlepszym sposobem pielęgnacji oczu jest dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce, dostarczające organizmowi luteiny. ... jest dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce, dostarczające organizmowi luteiny. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Czy słyszałaś o diecie warzywnej?

... warzyw i owoców. Istnieją różne odmiany tego typu diety. Warzywa są produktami jednocześnie niskotłuszczowymi i sycącymi. W ciągu dnia jadłospis ułożony według diety warzywnej dostarcza zaledwie 600 kcal. Osoba będąca na diecie, mimo tak małej ...

dawno temu

Lekkie dania na czerwcowe upały

... . I, jak zawszę na wiosnę, trzeba będzie zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy zamienić na warzywa, owoce i inne delikatne i bogate w witaminy dania. Więc, jak zawsze, przychodzimy z pomocą. Oto ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Sos funghi

... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smaki znów mogą zagościć w Twoim domu! Zatem, do dzieła. ... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smakiznów mogą ...

dawno temu

Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?

... Dynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ...

dawno temu

Alergia a karmienie piersią

... ,orzechy.Dieta dla alergikaDieta małego alergika powinna składać się z produktów hipoalergicznych, do których należy: Produkty mięsne: kurczak, indyk, królik, Produkty zbożowe: ryż, kleik ryżowy, mąka ... ziemniaczana, mąka i kaszka ...

dawno temu

Marchewkowa seria dla skóry

...   O dobroczynnych właściwościach marchewki pisałam już wcześniej. Z walorów tego warzywa korzystają nie tylko mistrzowie kuchni, ale także rynek kosmetyczny. Niepozorna marchewka jest bowiem jednym z najchętniej wykorzystywanych składników w ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... propozycje. Jednym z nich jest bez wątpienia cukinia, na którą sezon trwa w pełni. Poświęć chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, w jaki sposób możesz wykorzystać to niezwykłe warzywo ... . Dowiesz się z niego także, jak ...

dawno temu

Sałatka z zielonym ogórkiem

... . Wchodząca w skład ogórka askorbinaza niszczy witaminę C, dlatego nie należy łączyć go w sałatkach m.in. z pomidorem. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z ogórkiem i makaronem. W sam raz na podwieczorek lub kolację. ... . Wchodząca w ...

dawno temu

Nie jedz ich jeszcze przez PONAD MIESIĄC! NOWALIJKI mogą szkodzić zdrowiu

... Do czerwca warto zrezygnować głównie z młodych warzyw korzeniowych, jak botwina, rzodkiewka czy marchew i zastąpić je szczypiorkiem, rzeżuchą czy kiełkami. ... , które w większości przypadków zawierają niepożądane hormony wzrostu i nitrozoaminy. ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... Kapusta, choć jest jednym z podstawowych warzyw naszej strefy klimatycznej, często pozostaje niedoceniona. A szkoda, gdyż jest to warzywo tanie i łatwe w przechowywaniu. Wykorzystajmy jej bogactwo ... . Tłuszcz zakonserwuje warzywo i zapobiegnie ...

dawno temu

Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?

... i zawsze zachwyca. Poznaj dwa przepisy na serową zapiekankę. Przepis na zapiekankę z serem i boczkiem Jest to proste i efektowne danie, które nie wymaga wcześniejszego gotowania makaronu ... , szczypty pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej, 1/2 ...

dawno temu

Jak zrobić meksykańską tortillę we własnym domu?

...  Tortillę datuje się na 10 000 lat. Zachwycali się nią już Majowie. Dlaczego więc nie zrobić jej we własnym domu. Dodać trochę kurczaka i warzyw, a potem delektować się smakiem.  ...

dawno temu

Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... A co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie ...

dawno temu

Właściwości buraka

... Zwykliśmy jadać go na obiad i to niezbyt często. Mało kto jednak wie, że systematyczne spożywanie tego warzywa zapobiega powstawaniu nowotworów. Jakie dobrodziejstwa dla naszego organizmu potrafi wnieść burak? ... Zwykliśmy jadać go na obiad i ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością ... , które organizm z łatwością przyswaja. A do ...

dawno temu

Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

... Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów? ... Kiszona kapusta, ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... W sezonie letnim na naszych stołach królują warzywa świeże, jak ogórek, pomidor, rzodkiewka, czy też sałata. Zapominamy wówczas o roślinach strączkowych, które również powinno się spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe, jakie posiadają, ...

+ Pokaż więcej