Surówka z pomidorów

... przetworzonej. Śmiało zatem możemy sięgać po koncentraty, pomidory w puszcze albo przeciery. Na ich bazie możemy zrobić nie tylko zupę pomidorową, wyśmienite pulpeciki w sosie pomidorowym, ale także sos ...

dawno temu

Nadziewany makaron

... do ich tradycji kulinarnej, znajdziemy wiele cennychprzepisów na makaron. Dość wspomnieć wyśmienity sos spaghetti, sos carbonara bądź pyszne zapiekanki makaronowe, które nadal będą smaczne ...

dawno temu

Ciasto blok

... popularne jest także, zwłaszcza latem, przyrządzanie wyśmienitych serników na zimno. Kolorowe galaretki, serek homogenizowany i świeże owoce – takie zestawienie nie może nie smakować. Obok nich zwrócić ...

dawno temu

Zagubieni w Chinach

... nie łowi ryb przy pomocy kormoranów. Kormorany łowią turystów. Dziadkowie ze stylizowanymi bródkami od rana siedzą na brzegu i wytrwale pozują do zdjęć. Kiedy tylko zjawia się wycieczka podrzucają ... ptaki siedzące na bambusowym drągu z ...

dawno temu

Alergia pokarmowa u niemowląt

... ? Rozszerzanie diety alergikaWiększość alergii pokarmowych mija u dzieci po 3-5 roku życia. Najmocniejszymi alergenami są: mleko krowie, produkty mleczne, jaja, ryby, cytrusy, banany, truskawki, pomidory ... warzywne – po 6 miesiącu życia, ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... jej w warzywne sałatki, dodanie do ryby lub przyprawienie nią jajecznicy czy omletów śniadaniowych. Bazylia doskonale podkreśla również smak zup, sosów czy makaronów. Świetnie wyostrza ich smak i nadaje ... przyrządzania pesto. Co ciekawe, innym ...

dawno temu

Kulinarni pomocnicy w walce ze stresem

... , natomiast nie można zapominać o tym, że jest bardzo kaloryczna.   Ryby – są źródłem kwasów Omega-3. Jak wynika z badania Diabetes & Metabolism, u osób, które trzy tygodnie przed ciężkim egzaminem jadły codziennie ... ryby, nie nastąpił wzrost ...

dawno temu

Jak zacząć zdrowe odżywianie? Proste zasady dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu

... ostatnią grupę uzupełniają mięsa, jaja i ryby, czyli cenne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego żelaza. Zbilansowanie tych wszystkich grup pozwoli na utworzenie pełnowartościowe ... odżywianiu obejmuje około 2 szklanek ...

dawno temu

Jeść i nie przytyć

... w witaminy.Szczególnie polecamy warzywa z małą zwartością skrobi: kapustę, kalafiory, brokuły, seler, cukinię,ogórki, pomidory. Ryż jest najmniej kaloryczny wśród ziaren zbożowych. Ma to swoje odbicie w fakcie ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... odpowiednich składników, dlatego tak ważne jest, aby w odstępstwach czasowych mu je zapewnić. Warzywa i owoce należące do 5 grup kolorystycznych: zielona - szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi ...

dawno temu

Niedoceniana witamina K

... . Odpowiednią dawkę witaminy K dostarczymy sobie, gdy w naszej diecie występują produkty takie jak: warzywa o zielonej barwie i liściaste, czyli szpinak, brokuły, sałata, ogórki, kapusta;mleko ...

dawno temu

Jedzenie, które wpływa na szczęście

... warzywach np. w brokułach, sałacie, kapuście czy brukselce.     Papryczki chili   Papryczki chili dostarczają sporej dawki endorfin, czyli hormonu odpowiedzialnego za łagodzenie bólu ...

dawno temu

Zmień dietę. To co jesz, nie wpływa na płodność

... układu nerwowego dziecka. Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, szparagach, papai, brokułach, w wątróbce wołowej i drobiowej, a także w gotowanych jajach. Lekarze ...

dawno temu

Piękne włosy na wiosnę. Chcesz je mieć?

... zielonych warzyw jak szpinak, brokuły, które są doskonałym źródłem witaminy A i C. Niedobór białka w diecie może doprowadzić do łamliwości włosów, a zbyt duży jego brak w organizmie może spowodować nadmierne ...

dawno temu

Czy macierzyństwo korzystnie wpływa na zdrowie?

... stylu życia. Jeżeli od najmłodszych lat maleństwo będzie obserwowało, jak mama ze smakiem zjada brokuły i codziennie jeździ na rowerze, bardzo prawdopodobne, że gdy dorośnie, samo będzie pielęgnowało ...

dawno temu

„Granice miłości”, Guillermo Arriaga

... miłości. To wyśmienite, godne polecenia kino. Ale jednocześnie fanów autorskiej spółki Inarritu/Arriaga wypada ostrzec: to jednak nie ten poziom, do którego przyzwyczaili nas obaj panowie w swojej wspólnej twórczości. ...

dawno temu

„Zapiski z Toskanii”, Abbas Kiarostami

... . Ale jak na obcojęzyczny debiut jest co najmniej nieźle. Wiele wnosi tu (nagrodzona za tę rolę canneńską palmą i jak zawsze wyśmienita) Juliette Binoche. Zaskakująco naturalnie odnajduje się na ekranie kinowy ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienitą roladę szpinakową. Rolada ze szpinakiem i łososiemDo przygotowania rolady ze szpinakiem i łososiem będziesz potrzebowała: 250 g mrożonego szpinaku,4 jajek ...

dawno temu

Surówka z papryki

... i znakomicie nadający się do dietetycznych potraw. Dość wspomnieć tu chociażby faszerowaną paprykę albo też wyśmienite leczo. Potrawy z paprykioprócz walorów zdrowotnych posiadają także całą gamę smaków ...

dawno temu

Naleśniki z jabłkami

... , że kuchnia polska posiada wiele przepisów, w których możemy wykorzystać te niezwykłe owoce. Możemy z nich przygotować smaczną szarlotkę, racuchy bądź wyśmienity sorbet. Przepisy z jabłekjednak wcale ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... mielone czy też wyśmienitego tatara. Nawet gotując barszcz biały, korzystamy z niego, tworząc smaczne pulpety. Mięso mielone to także istotny składnikfarszu na gołąbki. Co prawda pojawiło się sporo nowych ...

dawno temu

Piersi z kurczaka na obiad – trochę nietypowo

... zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Agrest myjemy i obieramy z szypułek. Śliwki i agrest dodajemy pod koniec gotowania (wraz z wodą, którą zalaliśmy śliwki). Na sam koniec gotowania dodajemy masło, solimy i cukrzymy. Potrawka jest ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... podkreślając ich smak, więc można nią udekorować ulubiony deser. Taki dodatek to także sprawdzona recepta na to, jak odświeżyć oddech. Ten rodzaj zioła jest również wyśmienitym dodatkiem do drinków. Mięta ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... również nieodzowny dodatek takich zup jak żurek bądź kapuśniak. Dlaczego tak często sięgamy po kiełbasę w kuchni? Wydaje się, że jest to skutek wyśmienitego smaku oraz łatwości w przyrządzaniu. Jesteś ciekawa ...

+ Pokaż więcej