Jeść i nie przytyć
JEA • dawno temuObjętość pożywienia spożywanego codziennie przez człowieka jest wielkością stałą i indywidualną, którą trudno regulować. O wiele prościej jest zmniejszyć ilość tłuszczy i węglowodanów poprzez świadomy dobór składników diety.
W obecnych czasach, kiedy otyłość stanowi ogromny problem zdrowotnyi społeczny państw rozwiniętych, powstaje wiele teorii właściwego odchudzania i sposobówutrzymania właściwej wagi. Jedna z nich głosi, że człowiek zjada mniej więcej taką samąobjętość pożywienia codziennie niezależnie od jego kaloryczności, chociaż sposób,w jaki dany produkt spożywczy pęcznieje w żołądku i stwarza wrażenie sytości,też ma niebagatelne znaczenie. Zaobserwowana prawidłowość oznacza, że aby schudnąćbez "umierania z głodu" można jeść dużo, byle nie wysokoenergetycznie.
Jeśli należysz do tej grupy osób, która pragnie przejąć kontrolęnad swoją wagą, a jednocześnie lubi dużo zjeść, spróbuj zaspokajać apetyt żywnościąniskokaloryczną, a o dużej objętości. Poniżej wymienione dania i produkty żywnościowemają dużą objętość w stosunku do ich kaloryczności, stosunkowo dobrze nasycają,a co więcej ograniczają apetyt na coś tłustszego, słodszego, czy bogatszego w węglowodany:
- Rosół i wszelkie inne zupy (bez klusek), dla których bazą jest wywar z mięsa.Objętościowo duże danie oraz zawarte w nim składniki odżywcze są długo trawione,co powoduje, że organizm reaguje tak, jakby przyswajał bardziej kaloryczne pożywienie. Szklanka soku z warzyw przed obiadem powoduje, że człowiek zjada znacznie mniej,niż gdyby tego soku nie wypił. Otręby, które można łączyć z sokami, jogurtem, czy mlekiem są nie tylko jednymz najlepszych źródeł błonnika, ale zatrzymują apetyt na dłużej niż inne, o podobnie niskiejkaloryczności, pożywienie. Na rynku są też dostępne chleby z otrębami, które nasycają,a są dużo mniej tuczące niż tradycyjne białe bułki. Wszelkiego rodzaju sałatki z surowych warzyw, bądź warzywa gotowane. Zawierają onemniej cukru niż owoce, a jednocześnie są średnio bogatsze od tych ostatnich w witaminy.Szczególnie polecamy warzywa z małą zwartością skrobi: kapustę, kalafiory, brokuły, seler, cukinię,ogórki, pomidory. Ryż jest najmniej kaloryczny wśród ziaren zbożowych. Ma to swoje odbicie w fakcie,że ludzie zamieszkali w sferze kultur kulinarnych opartych na ryżu należą do zdecydowanieszczuplejszych niż ludzie z pszenicznej i ziemniaczanej strefy żywienia. Pierwszym krokiemosób zamierzających skutecznie i długotrwale się odchudzić powinno być zastąpienieryżem ziemniaków, ale nade wszystko makaronów.
Nasze propozycje to umiarkowanie kaloryczne i odżywcze dania,które łatwo przygotować i dzięki którym, bez większych wyrzeczeń, zapanujesznad przybywającymi kilogramami.
Droga Czytelniczko, pamiętaj, że dieta — obojętnie jaka — zadziała,tylko jeśli będzie stosowana.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze