Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... . Zaopatrzenie Wiele dań, jak chociażby zupy czy gulasze, robi się z dodatkiem wieprzowiny, drobiu albo wołowiny.  Można je bez problemu zastąpić wywarami warzywnymi. Innym sposobem jest dodawanie do potraw ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... to nie tylko ta pochodząca z ekologicznego gospodarstwa. Aby mięso zyskało najlepszy smak i aromat, nie można spożywać go od razu po uboju. Najsmaczniejsze mięso wołowe to takie, które w odpowiednich warunkach spędziło od 2 do 3 tygodni. Zobacz ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... także cielęce steki T-bone; • łopatkę – ta część cielęciny zawiera nieco więcej tkanki łącznej. Z tego względu najlepiej nadaje się do duszenia, czyli np. na gulasz. Poddana takiej obróbce cieplnej ... można rozpoznać po kolorze. Ze względu na ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... połączenia uzyskamy niezwykle aromatyczną potrawę, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Całość doprawiamy pieprzem i podajemy z tortillą. Gulasz z warzywami Ta niezwykle sycąca potrawa, którą ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... wołowego, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 680 ml sosu pomidorowego do makaronu, 500 ml bulionu wołowego, 2 ½ łyżeczki suszonych liści majeranku, 400 g makaronu penne, 100 g liści ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... warunki musi spełniać potrawa, aby można było przypisać jej miano kotleta? Otóż tradycyjne kotlety wytwarzane są z mięsa wieprzowego, drobiowego, cielęcego, wołowego czy dziczyzny. Z czasem jednak zaczęły ... powyższe obserwacje, wskazać można ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... morele, przecier pomidorowy i zsiekane orzechy. Doprawiamy solą i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Gołąbki w liściach winogron (Tpow tolma)  1kg mięsa wołowego ... minuty (jeśli używamy liści w zalewie – ...

dawno temu

Mięso w sosie

... oraz gałki muszkatołowej.   W sosie pomidorowym– świetnie sprawdzają się takie rodzaje mięsa, jak np. bitki wołowe, duszona wieprzowina, kuleczki drobiowe czy klopsiki. Sos pomidorowy ...

dawno temu

Zamień szybkowar na... wolnowar!

... się długo i wymaga niskiej temperatury. Doskonałym pomysłem jest zupa, sos do makaronu lub gulasz. Nigdy nie umieszczaj w wolnowarze pożywienia zamrożonego, ponieważ w wielu przypadkach nie nagrzeje ...

dawno temu

Zamrażarka Liebherr GP 1476 - niezwodny przyjaciel w kuchni każdego rodzica

... na takie rozwiązanie nadaje się m.in. gulasz, lasagne, wszelkiego rodzaju zupy, naleśniki czy kawałki tarty. Warto pamiętać, że w zamrażarce mrozić można też półprodukty. Zawsze przydatnie jest mieć ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... jest właśnie dla Ciebie!   Jeśli chcielibyśmy nadać jej naszą spolszczoną nazwę chyba najodpowiedniejszym określeniem byłaby nazwa „warzywny gulasz”, bo choć spotkać można wiele różnych wariacji na temat w kwestii ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... wołowego, 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (zmiażdżyć), 1 litr soku pomidorowego, 0,40 kg ulubionych grzybów (polecam podgrzybki – namoczyć, umyć i odsączyć), 0,25 kg przecieru ... ), 0,5 kg sera cottage, 2 szklanki tartego sera ...

dawno temu

Oprah Winfrey kończy ze swoim show

... przeciwdziałać narkomanii. Po jej słowach "nigdy więcej nie tknę hamburgera" (w 2005 roku) w Stanach spadła sprzedaż mięsa wołowego. Miała również niemały wpływ na kampanię prezydencką Baracka Obamy. Jeszcze przed zdecydowaniem o jego ...

dawno temu

Przepis na sos musztardowy

... ! Przepis na sos  4 łyżki musztardy mała kostka masła pół litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 2 żółtka szklanka śmietany pieprz szczypiorek sól Do roztopionego masła dodaj mąkę i bulion i porządnie ...

dawno temu

Naleśniki zamiast pączków

... crepe, serwuje się go natychmiast po usmażeniu, a jego typowe nadzienie stanowi gulasz mięsny. Obecnie bardzo popularne są też naleśniki jedzone na słodko, posypane cukrem pudrem i polane sokiem ...

dawno temu

Soja na zdrowe zęby. Ryzyko chorób dziąseł zmniejszone o 30 procent!

... się z niej produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety sojowe, dziś można kupić flaki, majonez, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Produkty te nie dość, że są smaczne, to jeszcze mogą pomóc naszym dziąsłom. Źródło: informacja ...

dawno temu

Cawl – walijska potrawa narodowa

... Cawl to tradycyjne danie walijskie spożywane m.in. w Dniu Świętego Dawida. Jest to rodzaj gulaszu z walijskiej jagnięciny i warzyw, w tym pora, który stanowi symbol narodowy Walii. Smacznego!   NB ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... do pizzy i spaghetti. Cynamon– zwany sypkim złotem. Dodawany jest do deserów, jabłek oraz np. wina, czy piwa (więc przyda się do zimowych przepisów na „grzańce”). Może także dodać unikalnego aromatu np. gulaszowi. Którą z nich lubicie ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... krzyżówki wołowej, pokrojonej na małe kawałki, ½ małej łyżeczki kurkumy oraz łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki soli, szklanka soczewicy, pęczek świeżej kolendry i natki pietruszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego ... oraz 200 g pokrojonych pomidorów ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... do wegetariańskich kotletów czy gulaszu. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na woku z dodatkiem kiełków nadadzą składnikom lepszych walorów smakowych, a do tego taki przysmak kulinarny nie będzie powodował ...

dawno temu

7 smakołyków ze Słowacji

... ) lub z namaczanej bułki (houskový knedlík). Pokrojony walec ciasta na plastry podaje się na ciepło z gulaszem. Knedliki są niezwykle charakterystyczne i bez sosu dość mdłe. Warto jednak sprawdzić co tez Słowacy ... dodają do gulaszu zamiast ...

dawno temu

Liść laurowy

... czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni ...

+ Pokaż więcej