Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... z warzyw, którym później zalejesz rybę. Obierz więc włoszczyznę, pokrój cebulę, włóż wszystko do garnka i zalej litrem wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz. Gotuj ... wszystko 40 minut. Krok 2 Teraz możesz zająć ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... Dobry kucharz to nie tylko taki, który potrafi przygotować pyszne żeberka w miodzie albo golonkę w piwie. Znawcy kulinariów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest posiadanie umiejętności łączenia ... marchewki, kilku ziaren ziela i pieprzu. W ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... bądź golonki jest wręcz nieosiągalny dla współczesnej kobiety oddanej nie tylko obowiązkom domowym, lecz również pracy zawodowej. Z tego powodu powstało wiele wariacji na temat doskonale nam znanych potraw ...

dawno temu

Rozpływający się w ustach pudding na pięć sposobów

... Tą tradycyjną potrawę kuchni angielskiej można kochać lub nienawidzić. Konsystencja musu nie każdemu przypada do gustu, chyba, że zamiast gotować ją na parze lekko ją upieczemy – wtedy i dla sceptyków stanie się ona zjadliwa. ... Tą tradycyjną ...

dawno temu

Warsztaty kulinarne dla panów w Toruniu do końca stycznia!

... Drodzy Panowie, jeśli dotychczas mieliście kłopot, co podać swojej ukochanej na romantyczną kolację, a Wy Drogie Panie marzyłyście o tym, aby Wasz wybranek serca wreszcie nauczył się gotować, to teraz jest na to szansa. ... Drodzy Panowie, jeśli ...

dawno temu

Plan na weekend

... kupuj tylko to, co zaplanowałaś. Warzywa i owoce kupuj na targu. Możesz się tam udać rowerem. 3. Gotowanie Poeksperymentuj w kuchni. Wybierz zdrowe przepisy, nastaw muzykę i do dzieła. Przyrządzanie własnych posiłków oznacza, że dokładnie wiesz, ...

dawno temu

Zapiekanka z łososiem

... Zapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek. A jak jeszcze możesz wykorzystać jabłka? ... lub czerwieni (często połączonych ze sobą). Poza tym dojrzałe wydzielają lekko ...

dawno temu

Sos rybny

... Każdy kraj, region, a nawet rodzina posiada produkty, które w szczególny sposób sobie upodobała i traktuje je jako coś zupełnie specjalnego. Niektórzy przepadają za golonką z kapustą kiszoną ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... znakomitą sałatkę do letnich obiadów. Jednakże pomidory są przez nasz organizm lepiej przyswajalne, gdy nie spożywamy ich na surowo. Z tego względu także potrawy gotowane zimą z użyciem koncentratu ... przygotowania pulpetów gotowanych w sosie ...

dawno temu

Test jajek. O czym świadczy kolor żółtek?

... energię. W odróżnieniu od białka mięsa jest przyswajane praktycznie w całości. Jednak nie każde jajko jest zdrowe. Piotr Ogiński, autor vloga "Kocham Gotować", przeprowadził test kurzych jajek. Pokazał ...

dawno temu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

... Wbrew pozorom to, że nie mamy zbyt dużo czasu ani wielkich umiejętności i wyczucia kulinarnego wcale nie oznacza, że musimy wyrzec się przyjemności gotowania. W historii wielu kuchni świata ... , które z łatwością możemy wykorzystać. Przecież ...

dawno temu

Krem serowy

... Zupa krem serowy to danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie przepadają za gotowaniem. Wkład pracy przy tej pysznej potrawie jest naprawdę minimalny. Twoja rola ograniczy się do zmieszania odpowiednich składników. Nie wierzysz? Sama ...

dawno temu

Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków

... Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano 'maczanki'... Poniżej znajdziecie kilka przepisów na fantastyczne dipy. Wszystkie są nie raz wypróbowane i na pewno uatrakcyjnią Wasze przyjęcia. Smacznego!   ... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano ...

dawno temu

Parówki w cieście

... Parówki w cieście to kolejny sposób na szybki obiad. Proste, szybkie, smaczne i niezdrowe – tak można scharakteryzować tę potrawę. No to co? Czasami trzeba sobie odpuścić, odpocząć nawet od gotowania, zjeść coś dobrego tylko dla kubków ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... , lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki ... startym żółtym serem i ...

dawno temu

Akcesoria kuchenne w prezencie - 5 pomysłów

... miłośników gotowania, mamy na szczęście w czym wybierać. Gadżetów, dodatków i stylowych akcesoriów, jest tu bowiem bez liku. Oto kilka ciekawych propozycji: ... desek Joseph Joseph jest bowiem wyjątkowy. 4 deski – każda w innym kolorze i ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... Szpinak ...

dawno temu

Śpiewające jajka

... Wyobraźnia pomysłodawców kuchennych gadżetów nie zna granic. Tym razem chcę Wam pokazać, coś co spokojnie można nazwać „wyższym poziomem szaleństwa” jeśli chodzi o wynalazki ułatwiające gotowanie jajek. ... Wyobraźnia pomysłodawców kuchennych ...

dawno temu

Pomysł na niedzielny obiad, czyli 7 dni dylematów pani domu

... Co na obiad? Im bardziej się zastanawiam nad tym prostym pytaniem, które towarzyszy mi niemal codziennie, tym więcej budzi się wątpliwości. Chciałabym, żeby gotowanie przynosiło mi radość, a nie napięcie i poczucie winy. ... . Jaki zresztą sens ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... przez sitko. Z filetów powinny powstać małe kawałki, z warzyw zrób plasterki. 4. Teraz musisz chwilę popracować nad bulionem. Odtłuść go, podgrzej i sklaruj. Zrobisz to, dodając lekko ubite białka, gotując ...

dawno temu
+ Pokaż więcej