Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały. ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają ...

dawno temu

Dynia jest kulinarnym symbolem jesieni, a do tego źródłem zdrowia! Jak najsmaczniej ją przyrządzić?

... Dynię uwielbiamy nie tylko ze względu na Halloween, które coraz częściej świętowane jest w naszym kraju. Doskonale wiemy, że jest ona warzywem bogatym w witaminy i minerały, a w szczególności w cynk ... przyprawie do dyni uzyskują niepowtarzalny ...

dawno temu

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ...

dawno temu

Potrawy z buraków

... Przeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy ... propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... krem z brokułów; krupnik; rosół.Drugie danie: ryż brązowy, surówka z dyni, cebuli i kapusty kiszonej, dynia duszona; pasztet z soczewicy czerwonej, warzyw korzeniowych i kaszy jaglanej; kasza kuskus ... na co dzień. Czym to skutkuje? Często ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może ...

dawno temu

Makijaż lekki jak piórko!

... , jak skóra bez skazy i delikatnie wymodelowane policzki. Niepowtarzalna formuła podkładu mineralnego pozwala na lekkie i bardzo dobre krycie. Siłę korekty można stopniować. Czy to możliwe? Pozbycie ... zapalne skóry oraz zaczerwienienia, ...

dawno temu

Lekka, smaczna i nietucząca

... powiedział szwajcarskim mediom, że już zaczęto myśleć o produkcji tej nietuczącej, lekkiej, chrupiącej i smaczej czekolady. Zapewniał również, że czekolada nazwana Vulcano ma przyjemny aromat ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ... do wszystkiego, to się okaże, że emocje, jakie ...

dawno temu

Pyszna zupa pomidorowa z niespodzianką

... Zupa pomidorowa z makaronem, zupa pomidorowa z ryżem – czy to nie jest nudne? Pora na coś nowego, świeżego. Przyszedł czas na oryginalny przepis na zupę pomidorową. Ten smak obezwładnia. Już nic ani nikt nie będzie w stanie odciągnąć cię od ...

dawno temu

Kotlety z kaszy gryczanej - jak zrobić, jak zjeść?

... czy warzywami. Mają też jeszcze jedną zaletę, są bardzo tanie. Wystarczy trochę kaszy, mleka, bułka i jajko. Nie bój się nowych smaków. Spróbuj i daj się zaskoczyć. Pamietaj, że doskonały kucharz potrafi zrobić COŚ z niczego. ... czy warzywami. ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki ... gotowane, najlepiej przetarte warzywa ...

dawno temu

Lekki deser na zimową chandrę

... lekko przestygnie, ugniatamy ją, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały i formujemy z niej nieduże kuleczki. Wkładamy je do lodówki na minimum 6 godzin. Możemy obtoczyć je kakao dla dodatkowego ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... się lekko „przegryzło” i nabrało intensywniejszego smaku).   Warzywa te podsmażamy na oliwie na złoto. Najpierw warto zająć się cebulką, która musi lekko zeszklić się na patelni. Potem dodajemy paprykę ... bowiem potrawa, która wywodzisię z ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... Kiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba ... ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na ...

dawno temu

Dynia smaczna i zdrowa!

... Warzywo, o którym dziś będzie ten artykuł, pochodzi z Ameryki Środkowej i liczy sobie 760 gatunków. Inkowie uprawiali je już 4000 lat p.n.e.! Jest cudowne na jesienne, zimne wieczory. Odpowiednio ... jest smacznym i odżywczym warzywem. Do ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne witamin warzywa. ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... Jeśli zastanawiasz się jaka temperatura w lodówce jest najlepsza, to zaraz poznasz odpowiedź. Dowiesz się także jak przechowywać w niej warzywa, aby dłużej pozostawały świeże i co zrobić, by tłuszcz ... nie powinna spaść poniżej 4 stopni ...

dawno temu

Kurczak w panierce - pysznej, wyjątkowej, oryginalnej panierce

... . A co byś powiedziała na kurczaka w sezamowej panierce? A czy próbowałaś użyć ryżu zamiast bułki? Przekanaj się jakie to smaczne. ... można także obtoczyć w ryżu, trzeba go tylko najpierw ugotować. Do panierowania świetnie nadaje się również ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... z warzywami do pieczenia. Kiedy koper ...

+ Pokaż więcej