Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Bóle głowy a dieta

... , zwłaszcza boczek i parówki,owoce cytrusowe (pomarańcze, limonki, grejpfruty, cytryny),produkty zawierające glutaminian sodu,niektóre warzywa (fasola, zielony groszek, kapusta kiszona),ciasto drożdżowe ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... grubości plasterki. Gotujemy je aż do miękkości. Serwujemy z masłem i skwarkami. Pierogi z mięsem, bryndzą i skwarkami – sekret ich wyśmienitego smaku leży w unikalnym połączeniu farszu. Dzięki ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... . pierogów czy lecza, surowego mięsa czy zmiksowanych owoców. Do mrożenia nadają się także zupy, choć niektóre warzywa, wchodzące w ich skład, mogą zmienić nieco smak lub być go pozbawione. Pamiętaj, by nie zamrażać drugi raz produktów wyjętych ...

dawno temu

Kilka faktów o truskawkach

... , jako dodatek do lodów, nadzienie do naleśników, czy pierogów, oraz zup (tu jednak trzeba uważać, bo zbyt długie gotowanie owoców może pozbawić ich walorów odżywczych). Do zbawiennego działania ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... . To gotowane pierogi, nadziewane bryndzą, które podaje się z dodatkiem prażonej cebulki i stopionego masła. W smaku przypominają wariant ruski, chociaż są odrobinę kwaśniejsze, a ich farsz ...

dawno temu

Jak spróbować wszystkich 12 wigilijnych potraw, ale się nie przejeść?

... 58343 Jeżeli myślisz, że masz ochotę na drugą porcję śledzia czy pierogów, odczekaj 10 minut. Mniej więcej tyle potrzeba, by żołądek poinformował mózg o swojej sytości. Jeżeli nie odczekasz kilku ...

dawno temu

Co najczęściej jedzą Polacy?

... to przede wszystkim pieczywo z wędliną i serem, parówki, jajecznica lub zupy mleczne. Tymczasem w sieci przed południem najczęściej wybieramy dania kuchni azjatyckiej. 33106 Na obiad spożywamy zupę ...

dawno temu

Potrawy z kawiorem

... położyć odrobinę kawioru. Solona ikra doskonale sprawdza się także dodana do blinów skropionych kwaśną śmietaną czy pierogów, bądź warzywnych sałatek. Kawior dobrze sprawdza się także serwowany ...

dawno temu

Patelnia wok

... zarówno dania złożone z ryżu, jak i makaronu. Wok również świetnie sprawdzi się do podsmażania pierogów, gołąbków czy klopsików.Zalety przygotowania potraw na woku Taki rodzaj patelni nagrzewa ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... też wiele osób radzi sobie całkiem nieźle – mówi Maja Błaszczyszyn. A co z pieczywem i produktami mącznymi? Wiele osób uwielbia świeże, chrupiące bułeczki, ciasta, pierogi, naleśniki. - No ... od innych osobą, której nic smacznego nie wolno ...

dawno temu

Mój dom to hostel

... , kiedy to nocowałam u niego. Razem zaliczyliśmy wszystkie karuzele w lunaparku i popijaliśmy pierogi ruskie hinduską masala thai. Lefteris z Grecji także był naszym gościem. W knajpce nie mógł zdecydować ... podobnie, oraz że Chińczycy robią ...

dawno temu

Złe nawyki prowadzą do tycia

... z bułką, na obiad pierogi, a na kolację kanapki. Wydaje ci się, że skoro unikasz tłuszczów i słodyczy, nie powinnaś tyć. Nic bardziej mylnego. Produkty mączne są wysokokaloryczne i szybko przetwarzane ... w tkankę tłuszczową. Zamiast pierogów na ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiełki

... , nadzienie pierogów lub gołąbków, również zupy jarzynowe. Kiełki soczewicy Występuje w nich kwas foliowy, bardzo potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży i wpływający na prawidłowy rozwój płodu. Są też źródłem ... żelaza, witaminy C i magnezu. Mają ...

dawno temu

Alergia na gluten u niemowląt

... może pojawić się także w takich produktach, jak: wędliny, parówki, słodycze, serki czy desery. 2. Objawy alergii na gluten Objawy alergii na gluten są niemal identyczne jak w przypadku innych alergii ... powstałych na bazie pszenicy, żyta i ...

dawno temu

Uni-tool - Jeden sztucieć by rządzić pozostałymi

... można jako (Uniwersalne narzędzie).Niby nad czym tu się rozwodzić? Jednak po głębszym zastanowieniu łatwo można dojść do wniosku, że taki uniwersalny sztuciec przydałby się w dłoni podczas gotowania. Robiąc ... najpotrzebniejszych funkcji może ...

dawno temu

Aromaterapia dla każdego

... z rumianku czy neroli. Romantyczną kąpiel dla dwojga można przygotować, wykorzystując płatki róży.Pachnąca „parówka” na twarz Aby przygotować taki odżywczy zabieg dla cery, wystarczy zalać wybrane ... , odblokować pory, gruntownie oczyścić skórę ...

dawno temu

Karp w galarecie

... dwanaście potraw postnych. Kiszona kapusta z grzybami, kutia, pierogi z kapustą, śledź, uszka i barszcz to tylko niektóre propozycje świątecznych potraw. Bardzo ważnym rodzajem produktów używanych ...

dawno temu

Krewetki z czosnkiem

... . I tak spotkać się możemy z zupą z dodatkiem krewetek, pierogami bądź naleśnikami z farszem przygotowanym z ich udziałem. Obok tego można je piec, smażyć, gotować albo grillować i za każdym razem cieszyć ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... pieczarkowe do mięs albo zapiekanki makaronowe z dodatkiem tych grzybów. Farsz z pieczarek jest także niezastąpiony w przypadku robienia pierogów albo nieco oszukanych uszek. Jeżeli chcesz urozmaicić ...

dawno temu

Smażone grzyby

... oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości ...

dawno temu

Jak zrobić śmietanę?

... . Świetnie komponuje się także z potrawami z ziemniaków, np. plackami albo pierogami, a jeżeli zamierzasz dodać swojej sałatce wyrazistości, wlej odrobinę śmietany do sosu sałatkowego. Śmietana słodka ...

dawno temu

Ser biały - wartości odżywcze

... , poprawia stan skóry oraz zbawiennie wpływa na pracę narządu wzroku. Ser biały można stosować w postaci twarożku do kanapek, wykorzystać jako nadzienie do pączków, pierogów lub naleśników lub posypać ...

dawno temu

Produkty sojowe

... , jogurty czy makarony i tofu. A jakie potrawy z soją warto przygotować? Można ją wykorzystać np. do przygotowanie farszu do naleśników czy pierogów. Wystarczy ugotowane ziarenka wymieszać z lekko ...

+ Pokaż więcej