Naleśniki bez jajek

... się każdy z nas są potrawy wegetariańskie albo wegańskie. To właśnie w sklepach z tego typu żywnością spotkać możemy produkty sojowe zastępujące pasztety, kotlety, a nawet parówki tradycyjnie ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... z wędzonym kurczakiem i czerwona fasolą - Passionfruit A co powiecie na gołąbki po meksykańsku? - Przepis babci Stasi Obecna pora roku sprzyja grillowaniu, więc jedną z opcji być może będą dla Was ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... , które wykluczają pewną grupę produktów żywnościowych. I tak, każdy z nas doskonale zna parówki, jednak czymś zupełnie nowym są parówki sojowe. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w odniesieniu ...

dawno temu

Kasza z warzywami

... na przykład gołąbki z kaszą, ciasto marchewkowe, gulasz ziemniaczany bądź pizzę z kiszoną kapustą. Zanim jednak zaczniesz wcielać wyżej wymienione propozycje w życie, na dobry początek postaraj ... wystarczającą ilość białka, z tego powodu też ...

dawno temu

Soja spowalnia proces starzenia się

... się w organizmie od dwudziestu czterech do trzydziestu sześciu godzin. Ilość genisteiny i daidzeiny w wybranych produktach sojowych (w miligramach): filiżanka mleka sojowego - 40,pół filiżanki tofu, tempeh ... (sfermentowane ciasto sojowe), miso ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... u wszystkich północnych Słowian. Nasze osławione pierogi to potrawa znana także w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Gołąbki zaś podawane są w Niemczech. Polska kuchnia jest niestety często niedoceniana ...

dawno temu

Jak zrobić sushi?

... do rolowania, wasabi, warzywa (np. ogórki, marchewka), sos sojowy lub ocet ryżowy, cukier, sól. Ugotuj ryż, aż będzie miękki. Pokrój drobno warzywa na desce (w słodkiej wersji sushi możesz je zastąpić ... np. awokado). Do octu sojowego dodaj ...

dawno temu

Eko-kredki z soi

... - wykonane w całości z naturalnych składników i naturalnych barwników.  Kredki wykonane są z wosku sojowego, a ich kolory tworzą naturalne pigmenty. Mamy więc kredki w kolorze czerwonej kapusty, buraków ... , łupin cebuli, kurkumy czy soku ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... można zawinąć w rulon albo tak jak gołąbki. Na koniec należy podsmażyć naleśniki na oleju. Jeżeli chcesz, by były bardziej chrupkie, możesz je obtoczyć w bułce tartej. Smacznego! ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... (podobnie jak zawija się gołąbki). Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i podsmażenie na oleju. Smacznego! ...

dawno temu

Blanszowanie

... . przygotowując liście kapusty na gołąbki. Co i jak blanszować?Blanszowaniu poddajemy warzywa liściaste, kukurydzę, kalafior, brokuły, fasolę, groch i szparagi. Ta technika gotowania nie jest konieczna ...

dawno temu

"Troista droga", Ross MacDonald

... trzeci sposób. Historia chorego psychicznie weterana z Iwo Jimy poszukującego mordercy swojej poślubionej po trzech dniach znajomości żony powstała pod koniec lat 40., więc jest już siwa jak gołąbek ...

dawno temu

"Zagubiona tożsamość", Phillip Margolin

... „Zagubionej tożsamości” karmi sarenki i gołąbki, nieważne – nie wszyscy wielbiciele kryminału/thrillera/sensacji chcą czytać o wypruwaniu flaków, tak jak nie każdy autor musi o tym pisać. „Zagubiona ...

dawno temu

Dania z Curry, część II

... Zupa curry z kurczakiem  500ml bulionu warzywnego, lub z kurczaka,200g kurczaka,200g kukurydzy,3 cebule dymki,1 jajko,mąka kukurydziana,jasny sos sojowy,curry   Do dużego garnka wlewamy bulion ... ubite jajko do zupy, cały czas mieszając ją ...

dawno temu

Co to jest "MOM"?

... ? Są to: pasztety, kiełbasy, kaszanki, krokiety, wędliny, konserwy mięsne, pulpety, gołąbki w słoiku, burgery etc. Jak się okazało, przemiał mięsny znajduje się również w niektórych obiadkach dla niemowląt ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... mięsa mielonego wieprzowego, sos sojowy, sos tabasco, zielony sos tabasco, 1 biała cebula, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, olej rzepakowy, koper, 2 zielone ogórki, 100 g śmietany 18%, cytryna, sól ... i cukier. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. ...

dawno temu

Najzdrowszy zamiennik mięsa? Zobacz, zanim włączysz go do diety

... . Jednak czy produkty sojowe dostępne w sklepach są na pewno zdrowe? W Unii Europejskiej wolno uprawiać tylko dwie rośliny GMO: kukurydzę MON 810 oraz przemysłowego ziemniaka Amflora. Jednak kontrole ... pokazują, że także soja jest modyfikowana ...

dawno temu

Placek z kaszą manną

... wypiekom subtelny smak oraz ciekawą konsystencję. Poza tym kasza manna świetnie sprawdza się, zastępując ryż bądź ziemniaki, zwłaszcza w przepisach na faszerowane warzywa, gołąbki albo krupnik. Dla nas ważne ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... do nich trzeba zarówno spaghetti bolognese, pierogi z mięsem, kotlety mielone, jak i pizzę, barszcz biały z klopsami czy gołąbki. Jednak szybko i smacznie zjesz, przyrządzając zapiekankę z mięsem ...

dawno temu

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

... teraz przecedzić oraz doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Włóż pokrojonego dorsza i pokrojoną w plasterki dymkę razem ze szczypiorkiem. Jeśli masz ochotę, możesz wcześniej lekko ... podsmażyć rybę z sosem sojowym na ...

+ Pokaż więcej