Co dobrego na śniadanko?

... . Proponuję smażyć na jasnobrązowo nie za duże placuszki na średnio rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Bardzo dobrze smakują z miodem, choć nie zaszkodzi udać się do sklepu po syrop klonowy.   Źródło: wielkiezarcie.pl ...

dawno temu

Dynia jest kulinarnym symbolem jesieni, a do tego źródłem zdrowia! Jak najsmaczniej ją przyrządzić?

... Słodkie placki z dyni 56822 Jesteś miłośniczką pancakes? Koniecznie wypróbuj te wywodzące się z USA placuszki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Są one mięciutkie i delikatne, a dzięki domowej ...

dawno temu

Orkiestra świątecznej pomocy

... się „rozgrzeszyć”? Czy jest sens napychać się do bólu wątroby raz w roku, a przez pozostałe dni cierpieć jak zwykle? Czasem to właśnie próbujemy robić. Raz do roku paść słabszych jak gęsi na wątróbkę, urządzać ...

dawno temu

Jak usunąć rozstępy?

... olejku z avocado.  Cynk wpływa na zmniejszenie się rozstępów. Staraj się więc spożywać go jak najwięcej. Dodaj więc do swojej diety nasiona oraz orzechy. Zmniejszeniu rozstępów sprzyja także wątróbka ...

dawno temu

Mocne paznokcie - jak to zrobić?

... witaminy A i E, witaminy z grupy B oraz wapń i cynk. Dlatego warto jeść razowe pieczywo, sery, produkty mleczne, jaja, wątróbkę, brokuły, pomidory, marchew, ostrygi, kiełki pszenicy i orzechy.   ...

dawno temu

Niedoceniana witamina K

... i przetwory mleczne, jajka;ziemniaki, awokado;wątróbka. Niedobory mogą się pojawić u osób przyjmujących dłuższy czas antybiotyki (niszczą florę bakteryjną jelit), aspirynę i jej pochodne (rozrzedzają krew ...

dawno temu

Zmień dietę. To co jesz, nie wpływa na płodność

... układu nerwowego dziecka. Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, szparagach, papai, brokułach, w wątróbce wołowej i drobiowej, a także w gotowanych jajach. Lekarze ...

dawno temu

Jak wyuczyć mózg zdrowego jedzenia?

... organizm – zdecydowanie zmniejszamy częstotliwość odczuwania głodu. Nie rodzimy się z pewnymi nawykami żywieniowymi. To, że lubimy słodycze, a nie lubimy np. wątróbki, kształtuje się z czasem. Poprzez ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... . A potem tylko nie pozostaje nam nic innego, jak najmilszy etap – przyjemność ucztowania! Życzmy smacznego! Inny przepis na pasztet z zająca z dodatkiem gęsich wątróbek i marchewki znajdziecie np. na gotujmy.pl ...

dawno temu

Jak wzmocnić odporność?

... w marchewce, wątróbce drobiowej, jajach i przetworach mlecznych wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych oraz wzmocnienie tkanki nabłonkowej.Witamina C - znajdziecie ją w owocach ...

dawno temu

Żywienie w niedokrwistości

... zatem zabraknąć mięsa czerwonego. Bardzo polecane są również podroby. Inne dobre źródła żelaza to: kakao w proszku, pestki dyni, soja, wątroba kurza, jagnięca, pasztet z wątróbek, suszone morele ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... z otłuszczonych wątróbek gęsi czy pierśniki, czyli wędzone na zimno i na ciepło piersi z gęsi. 36Na co dzień przygotowywano okrasę – mięso gęsie z kośćmi lub bez, posiekane z tłuszczem, wkładane ...

dawno temu

Soja na zdrowe zęby. Ryzyko chorób dziąseł zmniejszone o 30 procent!

... to mniejsze ryzyko rozwoju parodontozy. Należy więc jeść produkty zawierające sporo naturalnego koenzymy Q czyli makrele, brokuły, łososia, wątróbkę. Twarde, chrupiące i surowe warzywa wzmacniają ...

dawno temu

Walczymy z rozstępami

... . Zmniejszeniu rozstępów sprzyja także wątróbka, zielone warzywa i pomidory.  Aktywność fizyczna to podstawa. Ćwiczenia ujędrniają skórę i pozwalają zachować nam stałą wagę. Ponadto, jeśli masz ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... resztek Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nic straconego. Zrób z nich placuszki, knedle, kopytka lub wegetariańskie kotlety. To zajmie Ci tylko 20 minut! Pamiętaj również, że możesz zamrozić niemal ...

dawno temu

Witamina B2

... słonecznymi. Wymienia się, że najwięcej witaminy B2 w mg na 100 g produktu można znaleźć w drożdżach (11,9) i wątróbce wieprzowej (2,98). Produkty z wartościami nieosiągającymi 1 mg to np. migdały, mleko ...

dawno temu

Witaminy z grupy B

... , tłuszczów i cukrów. Syntetyzuje niektóre hormony, usprawnia działanie układu nerwowego i pokarmowego. Chcąc zapewnić ją organizmowi, sięgnij po wątróbkę, otręby pszenne, sery, suszone owoce i bakalie i ryby ...

dawno temu

Produkty zawierające żelazo

... swojemu organizmowi 26 mg żelaza. Źródła żelaza w pożywieniu Żelazo jest pierwiastkiem, który najlepiej się wchłania z jedzenia. Do produktów bogatych w żelazo należą: • wątróbka wieprzowa i z kurczaka ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... lub uduszone i zjeść w postaci placuszków, leczo bądź można je połączyć z pysznym serem camembert i przygotować zapiekankę z cukinią. Proste w przygotowaniu, zdrowe i przede wszystkim smaczne danie sprawi ...

dawno temu

Zdrowa i smaczna dieta przyszłej mamy

... -MTHF) w dawce 0,4 mg/dobę w okresie co najmniej 6 tygodni przed zajściem w ciążę4. Jedz smacznie i zdrowo Bogatym źródłem kwasu foliowego są m.in. sery, jaja, zboża, wątróbka oraz świeże jarzyny ... . Pełnoziarnisty makaron ze świeżym ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... ). Najlepszymi pokarmowymi źródłami chromu są drożdże piwowarskie (browarniane), produkty pełnoziarniste, wątróbka, nerki wieprzowe, wołowina i udka z kurczaka. Chrom znajdziemy również w pieprzu, śliwkach ...

dawno temu

Witamina B5

... żywności, tj. biała mąka, ryż, zbyt długo mrożonej, a częstsze sięganie po ryby typu pstrąg, śledź, wątróbkę lub mięso kurczaka, pełnoziarniste mąki, makarony, ryż, chleb, ale także owoce, tj. banany, melony, pomarańcze. ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... . wątróbka, flaki, serca, ozorki czy nerki (chociaż niektóre z nich są dla typowych smakoszy mięsa). Najczęściej podaje się wołowinę na obiad lub wystawną kolację, jednak można ją wykorzystać ...

dawno temu

Na odporność dla dziecka

... i owoce cytrusowe),żelazo (znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, jajach, natce pietruszki, burakach ćwikłowych, suszonych owocach),cynk (jego źródłem są ryby, rośliny strączkowe, pestki słonecznika ...

+ Pokaż więcej