Rodzaje kiełbas

... Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją ...

dawno temu

Yorkshire pudding

... . Babeczki po wyjęciu powinny być rumiane a ich środek lekko pusty. Yorskshire pudding - z czym podawać? Yorkshire pudding to w Anglii zamiennik ziemniaków, zatem można go podawać z sosem, jako dodatek ...

dawno temu

Koktajl jagodowy

... , cukier waniliowy i jagody. Całość miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl podawaj schłodzony. Koktajl może posłużyć jako sos do naleśników.   ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... ziemniaki i zaszyj ją bawełnianą nitką. 4. Włóż kaczkę do piekarnika. Często podlewaj ją wytwarzającym się sosem. 5. Po tym czasie dodaj umyte jabłka ze skórką. Piecz kaczkę jeszcze pół godziny. 6 ...

dawno temu

Jak podawać spaghetti?

... się więc znaleźć po lewej a widelec po prawej stronie. Łyżka ma jedynie podpierać widelec podczas nawijania makaronu. Krok 3 Pamiętaj, że spaghetti świetnie smakuje z dobrym winem. To od rodzaju sosu zależy ...

dawno temu

Tradycyjna musztarda ozdobą stołu

... , takie jak musztarda, cieszą się niezmienną popularnością. Naturalny sos na bazie gorczycy, octu, ziół i przypraw to doskonałe uzupełnienie dań mięsnych oraz szybkich przekąsek (kiełbaski, parówki). Wśród ...

dawno temu

Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku

... ze względu na specyficzny zapach czosnku, który dość długo się utrzymuje. Inne sprawdzone zestawienia to kurczak w sosie curry, z papryką i chilli, które bardzo często łączy się z imbirem. Cynamon ... , jak i suszone czy w postaci zmielonej. ...

dawno temu

Co zapakować do piknikowego koszyka?

... w kawałkach, 1/2 filiżanki posiekanego kopru, 1/2 słodko-kwaśnego jabłka, 80 ml majonezu, 1 łyżki sosu winegret, 1 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru, 1 łyżeczki zmielonej ... kolendry, 1 łyżeczki skórki z cytryny, 1/2 łyżeczki ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek. Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny ... używany jako przyprawa. Bardzo ostra, ...

dawno temu

Sałatki wczesnowiosenne

... i pieprz. Wszystkie składniki łączymy i podlewamy sosem.  1 główka brokuła,2 jajka,1 duży pomidor,1 duży ogórek,pęczek rzodkiewki,majonez,sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy je strumieniem ... i wykładamy na 4 talerze. 6 łyżek ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... z solą, a następnie piec w nagrzanym piekarniku często polewając wytopionym tłuszczem (około 2–3 godziny). Upieczoną gęś wyporcjować. Śliwki sparzyć, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Do sosu ... powstałego w trakcie pieczenia gęsi dodać ...

dawno temu

Dziesięć łatwych kroków

... sprawdzony przepis: Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową (to jest ta bardziej okrągła, z nieregularnymi liśćmi) Kup głowę sałaty, dwie puszki tuńczyka (w oleju i w sosie własnym), trzy duże i ładne ... do salaterki, tego w sosie własnym odcedź ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... z risotto Na sposób przygotowania składają się trzy etapy: risotto, marynata i mięso.  Mięso: 12 skrzydełek kurczaka. Marynata: 3 łyżki stołowe miodu, 4 łyżki stołowe sosu sojowego, 50 g imbiru, 3 główki ... , pokrojonych w plastry grzybów ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... płomienia tak, aby szczaw nie stracił koloru. Szczawiowo – imbirowe pierogi są wyśmienite z sosem czosnkowym, sosem tatarskim, lub z dobrze usmażoną cebulą.  Farsz z łososiem, rzodkiewką i czerwoną cebulą ... . Gdy składniki się połączą i ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... i przyswajanie pokarmów. Papryka ostra Stanowi nieodłączny dodatek do gulaszu, jak również licznych sosów oraz potraw mięsnych. Swój ostry, piekący smak zawdzięcza alkaloidowi o nazwie kapsaicyna ... . Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ...

dawno temu

Nierzeczywiste Ubud

... się, czy to na pewno były cienie. U wejść do domów, świątyń, hoteli i sklepów stoją kwadratowe „talerzyki” wycięte z bananowego liścia, na nich ryż, kokos, czasami ciasteczko. To strawa dla złych duchów. Niech najedzą ...

dawno temu

Przygotuj prosty lunch do pracy!

... . Jest to opcja zdrowa i smaczna, w szczególności jeżeli sama przygotujesz hummus. Po obiedzie zostało ci trochę sosu do spaghetti? Wieczorem ugotuj kilka ziemniaków i następnego dnia podgrzej je w kuchence mikrofalowej, polewając sosem. ...

dawno temu

Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim?

... nie nabierze złotego koloru. Wlej jogurt grecki oraz ciepłą wodę. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz gęstej, jedwabistej zupy o konsystencji sosu. Dodaj ser cheddar i mieszaj do dokładnego połączenia składników ... . Zdejmij patelnię z ognia. Zmiksuj ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... do sosów i sałatek, którym nadadzą niepowtarzalny aromat.  Natomiast pieprz biały jest w pełni dojrzałą formą pieprzu czarnego. Z ziaren usuwa się zewnętrzną czarną łuskę, a część wewnętrzna ... jest suszona. Niestety w procesie tym traci ona ...

dawno temu

Pomysł na dietetycznego łososia

... w noworocznym jadłospisie jest łosoś. Jest on lekkostrawny i niskokaloryczny, a do tego sycący. Z czym najlepiej przyrządzić łososia? Łosoś ze szpinakiem Łosoś ze szpinakiem, polany sosem tartare ... mikstury do wrzenia. Łyżką nałóż sos na rybę ...

dawno temu

Jak powstrzymać chęć sięgania po słodycze?

... . Pamiętaj jednak, że cukier nie jest łatwym przeciwnikiem, potrafi się dobrze zakamuflować. Unikaj więc produktów, które mogą zawierać ukryty cukier, a więc tj. musztarda miodowa, czy też sos Teryiaki ... . Pamiętaj, że wiele gotowych sosów ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... się, że właśnie falafel jest potrawą łączącą wszystkie kraje Bliskiego Wschodu. Przeważnie potrawa serwowana jest w chlebie pita ze specjalną pastą sezamową, noszącą nazwę tahini, lub też z sosem tahini ... sycący. Falafel wprost z Izraela Aby ...

dawno temu

Przechowywanie makaronu. Jak długo i bezpiecznie przechowywać gotowany makaron?

... nadziewany makaron – 3-5 dni, • lasagne lub inny tego typu makaron z sosem – 5 dni. Ważne, aby pamiętać, że są to teoretyczne ramy czasowe. Każdy makaron przed podaniem należy spróbować, obejrzeć, powąchać ... . Takie cechy makaronu świadczą o ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... wszystko, od pieczywa, owoców, warzyw, wywarów, aż po gotowe dania, w tym zupy i sosy. Mrożonki często ratują sytuację, kiedy lodówka świeci pustkami. 30072 4. Znajdź pomocnika Zaproś do gotowania swoich ... o wiele sprytniej przygotujesz ...

+ Pokaż więcej