Dania greckie

... , a jeśli się rozpadają, związać nitką. Tak przyrządzone kuleczki mięsno-ryżowe układa się kolejno w garnku i zalewa bulionem. Na dno naczynia trzeba położyć kilka liści winogron, bo w przeciwnym razie gołąbki ...

dawno temu

Dania z brokułami

... -cebulową mieszankę łączy się z brokułami, posypuje startym serem żółtym, przyprósza koperkiem, a całość zalewa sosem pomidorowym. Wierzch jeszcze przed wstawieniem do piekarnika warto przykryć ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... oraz pieprz. Cebulkę należy zeszklić na patelni w maśle, dodać do niej kawałki szparagów i całość podsmażyć. Na koniec taką mieszankę umieszcza się w garnku, zalewa bulionem i doprawia przyprawami według ...

dawno temu

Chili con carne

... kminkiem, a także solą oraz pieprzem. Kiedy składniki ładnie się połączą zalewa się je bulionem oraz dodajekoncentrat pomidorowy lub przyrządza sos meksykański, a całość dusi ok. 10 minut. Na sam koniec ...

dawno temu

Dla zdrowia i urody - pij herbatki!

... tylko torebkę do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Taki sposób parzenia bardzo ogranicza jednak właściwości herbat. Warto poświęcić mu nieco więcej czasu... Do zaparzania używajmy tylko czajniczków z gliny ... pokrytej szkliwem, z porcelany lub ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

... mrożone warzywa, zmniejszamy płomień pod patelnią i przykrywamy ją. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków, dodajemy papryczkę chili, zalewamy ... podsmażamy delikatnie na oliwie tak, aby ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... . Gdy tylko złapią już kolor przekładamy je do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie całość dokładnie miksujemy i, dla pewności, przecieramy przez sito. Doprawiamy solą ... marchewki, pietruszki, ...

dawno temu

Herbata - naturalna pomoc w utrzymaniu zdrowia

... rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Jak parzyć herbatę? Zazwyczaj wrzucamy tylko torebkę do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Taki sposób parzenia bardzo ogranicza ... zepsują bowiem jej smak i zapach. Suchą herbatę ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... się z pysznymi potrawami z dziczyzny, np. z pieczoną sarniną, a z drugiej strony mięso stosowane jest także jako dodatek w kartaczach, które nieco przypominają w smaku i wyglądzie dobrze nam znane ...

dawno temu

Herbata na chandrę

... , jednak by smakowała nam jak najlepiej, ważny jest dobór gatunku, proces parzenia, no i co ważne świeżo zagotowana woda. Popularną czarną herbatę zawsze zalewamy wrzątkiem i parzymy około 3 minuty, wtedy ...

dawno temu

Niewolnica urody – co robić, by nie oszaleć w pogoni za urodą?

... urody. Nie staraj się za wszelką cenę dążyć do ideału– media zalewają nas nowinkami ze świata gwiazd, warto je poczytać, ale nie koniecznie się na nich wzorować. Nie szalej z zakupami, a zwłaszcza ...

dawno temu

Przepis na śledzie pod pierzynką

... kąpieli na noc. Dzięki temu będą miały aksamitny i łagodny smak. 2. Wyjmij śledzie z zalewy i opłucz wodą. Pokrój w kwadraciki i ułóż na dnie salaterki. 3. Przyrządź sos majonezowy: wymieszaj majonez ...

dawno temu

Przepis na makowca

... skórką pomarańczową, migdałami, bakaliami i zalewamy polewą lukrową. Makowiec świetnie będzie także smakować polany roztopioną czekoladą.   Smacznego! ...

dawno temu

Rodzaje patelni

... , dlatego przypalony tłuszcz lepiej usunąć jest etapami zalewamy patelnie wodą, a jak już lekko rozmięknie usuwamy go miękką myjką. ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... czosnek mógłby się przypalić. Krok 3 Do smacznej potrawy dodaj teraz pomidory z puszki razem z zalewą i dopraw kostką bulionową, papryką i pieprzem. Krok 4 Danie rybne jest już w połowie przygotowane ...

dawno temu

Siemię lniane – dlaczego warto po nie sięgać?

... na ciemnobrązową. Pamiętaj, by nie zalewać ich do pełna, bo zwiększają swoją objętość. Woda zacznie mętnieć i gęstnieć za sprawą śluzu, który wydzielają nasiona lnu. ...

dawno temu

Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław

... do kremu z zimnym mlekiem. Rozprowadzamy wszystko na spodzie ciasta i wstawiamy do lodówki. Na schłodzonym cieście układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Jeszcze tylko godzina chłodzenia ...

dawno temu

Telefon przyszłości?

... się z warsztatem, w którym pracował. Dzisiaj telefony mają wszyscy, nawet dzieci, a coraz to nowe modele zalewają świat. Zaczynaliśmy od telefonu stacjonarnego, a na czym skończymy? Na pewno ...

dawno temu

Olejek miętowy

... ziołowePowszechnie stosowane parówki ziołowe z dodatkiem olejku miętowego oczyszczają drogi oddechowe. Parówkę można przygotować z gorącej wody zmieszanej z kilkoma kroplami olejku lub zalewając wrzątkiem garść ...

dawno temu

Desery z owocami

... Do szklanych pucharków wlewamy budyń śmietankowy, a następnie zalewamy go sokiem malinowym. Tak przygotowujemy kilka warstw. Wierzch dekorujemy owocami i listkiem mięty. Można też zamiast soku przykryć warstwę ...

dawno temu

Wino do potraw

... to, podsmażając kawałki mięsa na patelni, a następnie dodając wino oraz zalewając całość bulionem rosołowym. Kurczaka należy dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Gruszki w winie – to prosty w wykonaniu ...

dawno temu

Kolorowa sałatka - jak konfetti

... i cebulę. 2. Osącz z zalewy ziarna kukurydzy, a żółty ser pokrój w paseczki. 3. A teraz sos do sałatki. Ubij oliwę z sokiem z cytryny, oddaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę ziół prowansalskich ...

dawno temu

Sałatka z owoców morza - przepis na miłość

... jeszcze pomidorki w ćwiartki, a kukurydzę osącz z zalewy. Krok 4 Pokrój czerwona cebulę w piórka a seler w plasterki. Krok 5 Pyszna, wykwintna sałatka jest coraz bliżej twoich ust. Wymieszaj teraz ...

dawno temu

Kartoflanka - przepis na gęstą zupę z boczkiem

... 6 Pyszna zupa zrobiona. Musisz ją tylko posolić i popieprzyć do smaku. Krok 7 Na talerze wkładaj po kilka plasterków boczku i zalewaj go aromatyczną potrawą. Smacznego!   ...

+ Pokaż więcej