Co do herbaty

... , na balkonach i działkach. Na świecie chętnie stosuje się ją jako dodatek do wielu marynat i octów. Melisą można także przyprawić drób, potrawy z grzybów i jaj. Świeżej melisy razem z miętą używamy ... tłuste potrawy, cielęcinę, drób, ryby, ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... . Mięso przygotowujemy, usuwając z niego nadmiar tłuszczu, ścięgien i łącznych tkanek. 34794 W międzyczasie przygotowujemy marynatę, łącząc pieprz ziołowy, musztardę chrzanową firmy KAMIS, trzy ząbki ... czosnku, pieprz, sól i kilka łyżek oliwy. ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... . Przygotowanie marynaty ze świeżych ziół zajmie Ci niewiele czasu. Do każdego posiłku komponuj zielone sałatki z dressingiem z oliwy i soku z cytryny lub octu balsamicznego. Nie kupuj gotowych sosów ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... pokarmowego (zwłaszcza u osób uczulonych na aspirynę). E-236, czyli kwas mrówkowyDodawany jest do surowych soków owocowych, żelatyny, marynat, kiszonek warzywnych, soków owocowych i napojów z dodatkiem dużej ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... , pieprz biały, gorczycę, chili, kardamon, kozieradkę, sól, czy nawet szalotkę.   Pieprz ziołowy jest jednym z moich ulubionych dodatków do marynat i pieczeni. Dodaje miłego, lekko ostrego smaku ...

dawno temu

Sos sojowy

... sojowy? Sos uzyskany z soi jest świetnym pomysłem na to, jak w prosty sposób nawet ze zwyczajnego dania, wyczarować potrawę pełną egzotyki. Świetnie nadaje się przede wszystkim do marynat, ale równie ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... marynaty oraz zalewy octowe, chociażby do ogórków. Majeranek Przed wiekami aromatyczna roślina była symbolem miłości, wykorzystywanym jako afrodyzjak i składnik rozmaitych eliksirów, które miały ... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i ...

dawno temu

Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... przez cały rok. Idealnie nadaje się także do: galaretek, dżemów, soków, nalewek. Kucharze robią z niej także marynaty do mięs i dipy. Dodają też pigwę do kiszonej kapusty lub podczas pieczenia placków ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... . Mięso zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej obraną i posiekaną cebulę, a kiedy już się zrumieni, pokrojone pieczarki. Następnie do warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę do kurczaka ...

dawno temu

Liść laurowy

... hinduskiej. Specyficzny smak marynat to także zasługa liści bobkowych. Lekką gorycz grzybów, ogórków albo papryki w occie otrzymujemy dzięki dodaniu właśnie tej charakterystycznej potrawy. Co więcej ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... komponując dania faszerowane. Wartość odżywcza cukinii Ten rodzaj owocu świetnie nadaje się do przyrządzania zup, sałatek, surówek czy marynat. Co ciekawe, równie świetnie zdaje swój egzamin ...

dawno temu

„Kolekcjoner”, Alex Kava

... i kawałków indyka, znajdują się części ludzkiego ciała, starannie pocięte i popakowane. Wygląda to na fragment kolekcji jakiegoś przyjemniaczka, szczęściem pod ręką jest ktoś, kto akurat specjalizuje ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... ziemniaków, 2 duże cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprz, 2 jajka, 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka, 2 papryki czerwone, papryka słodka, 10 dag ...

dawno temu

Nudności w ciąży - jak sobie z nimi radzić?

... , sałatka z kurczakiem lub indykiem, twarożek z warzywami albo jogurt naturalny/kefir z dodatkiem płatków zbożowych i owoców. Pomocne włagodzeniu nudności w ciąży mogą być migdały spożywane w przypadku ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... . Obok kotleta schabowego z piersi kurczaka, grillowanych filetów albo pieczonego indyka warto przyrządzić pyszne żeberka. Nie ma co się okłamywać, że ich jedzenie sprawi, że bez wysiłku zgubimy dobre ...

dawno temu

Jedzenie przed snem

... ryżowy z plasterkiem chudej piersi z indyka. Przed snem nie zaleca się ostrych przypraw, owoców cytrusowych, sosów pomidorowych, tłustych potraw – mogą one wywołać zgagę lub niestrawność i zaburzyć ...

dawno temu

Pomysł na szybki obiad

... ) fileta z indyka i sos wykonany przy użyciu jogurtu naturalnego doprawionego pieprzem i koperkiem. Tak przyrządzone składniki umieszcza się w bułce sezamowej i gotowe! Przekąska ta, choć bardzo sycąca ...

dawno temu

Jak zrobić suszone pomidory?

... gości można więc wykorzystać je jako farsz do kurczaka czy indyka wydrążając w filecie kieszonkę i umieszczając tam warzywa. Mięso można doprawić solą, pieprzem i zapiekać wraz z położonym ...

dawno temu

Jak nie przytyć podczas świąt?

... usmażymy lub upieczemy zamiast topić w gęstym zawiesistym sosie. Zdrowe i niskokaloryczne są też dorsz, pstrąg, ryby w galarecie, sałatki z jogurtem lub oliwą zamiast majonezu, indyk zamiast kaczki ...

dawno temu

Dieta grupy krwi AB

... sałatkę z tuńczykiem. Sycącą propozycją jest także grillowana pierś z indyka, połączona z gotowanym kalafiorem albo buraczkami. W dość prosty sposób przygotujemy również duszone mięso królicze ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi A

... mięso, najkorzystniej będzie spożywać indyka lub tłuste ryby, tj. dorsz, makrela, sieja. Z nabiału warto sięgać jedynie po mleko sojowe i z niego powstały ser. Do posiłku zaleca się spożywanie ...

dawno temu

Senność w ciąży

... powinno znaleźć się co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w żelazo. Źródłem żelaza są: chude mięso, mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby ...

dawno temu

Dieta dla diabetyków

... cukru. Także obiad diabetyka może wyglądać całkiem apetycznie. Wystarczy, że ugotujesz na parze kurczaka z zielonymi warzywami albo upieczesz indyka, serwując go z fasolką szparagową bądź surówką ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... , drób, wołowina. Nie każde mięso drobiowe jest chude. Najmniej kalorii ma mięso indyka i kurczaka. Ich białe mięso jest bogate w białko. Nie poleca się jedzenia tłustej skóry oraz serca, żołądka ...

+ Pokaż więcej