Święta bez zbędnych kilogramów

... z cytryną lub filiżanką czerwonej herbaty. Potrawy mniej kaloryczne, po które można sięgnąć to np. pierogi z kapustą i grzybami, czysty barszcz czerwony przygotowany na wywarze z samych warzyw ...

dawno temu

Jedzenie ze słoiczków czy gotowane?

... : czasem kupujecie półprodukty, czasem coś odgrzewacie. Dobrze stosować dietę wymienną: dziś świeża zupa, ale mrożone pierogi, a jutro barszcz z kartonika, ale szybka w przygotowaniu pieczona ryba ...

dawno temu

Świąteczne zapachy w domu

... . A może po prostu lubię ten zapach. Potrawami wigilijnymi – tj. pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, zupa rybna, ryby itd. Wiele by można wymieniać, bo w każdym domu panuje inny zwyczaj i różne potrawy ...

dawno temu

Uszka – niezbędnik świątecznego barszczu

... , jest podobny do przygotowywania pierogów, tym razem jednak uformowane muszelki z farszempowinny mieć zdecydowanie większe brzegi, abyśmy mogli je pozawijać, scalając ich końcówki, tak aby powstały klasyczne ...

dawno temu

Sałatka z owocami

dawno temu

Jesteś świąteczną służącą?

... pierogi, makowce i wycieranie z kurzu najdalszego kąta za lodówką. Zakupy, bieganie po mieście w poszukiwaniu odpowiednich perfum dla cioci Halinki, szukanie choinki spełniającej wymogi estetyczne ... świąteczną atmosferę. Wtedy to wszystko ...

dawno temu

Świąteczny kryzys

... , czy możesz ulepić pierogi? Farsz stoi na kuchence." Ja odpowiadam: "Oczywiście, mamo!" I niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego to jest moja wina, że mamie się pomyliło; farsz stał na stole, a na kuchence bigos ... . Miałam ulepić, to ulepiłam. W ...

dawno temu

Dobre rady na Święta

... z chrzanem, który ułatwi trawienie. (1 porcja to 170 kcal) 2. Ciasto na pierogi przygotuj z mąki żytniej, niech będzie jak najcieńsze. Podczas podawania, nie polewaj pierożków dodatkowo tłuszczem ... . (100g pierogów to 190 kcal) 3. Zamiast ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... oraz pomidorów, które zawija się w liście kukurydzy. Na koniec warto wspomnieć o catrachitas i enchilados – obie potrawy to rodzaj pierogów z ciasta tortilla, gotowanych na głębokim tłuszczu, różniących ... , aby ser wypełniał całe brzegi. ...

dawno temu

"Męska sprawa", Marek Kędzierski

... polonista pokazał mu to i owo o zabijaniu i obezwładnianiu przeciwnika. Potem przyszło wojsko (w jeden dzień rozłożył pięciu, w tym kaprala), ruskie siły specjalne, przerzut na Zachód, wątpliwości ...

dawno temu

„Afonia i pszczoły”, Jan Jakub Kolski

... się w miejscu. Zmiany przychodzą wraz z pojawieniem się Ruskiego (Biełanow). Ruski jest zapaśnikiem; przybywa, by poznać sekrety rzemiosła Rafała. Ale że życie jest pełne niespodzianek, prawdziwym celem ...

dawno temu

„Jutro będzie futro”, Steve Pink

... wspominków znów fundują tu sobie kąpiel pod gwiazdami. Niestety w trakcie relaksu, suto zakrapianego alkoholem i ruskim red bullem, coś psuje się w mechanizmie jacuzzi i wir wody zabiera ich z powrotem ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... . Jeżeli rodzina nie wybaczy ci braku pierogów na stole, przygotuj je z kaszą gryczaną (najlepiej w kartoniku). Do tego dodaj makaron z makiem i świderki w sosie à la barszcz ze smażonymi borowikami. Jak je ...

dawno temu

Potrawy z dyni

... smakować wzbogacone odrobiną wina białego dodanego podczas smażenia do ryżu. Opcjonalnie zamiast sera żółtego można także dodać fetę. Pierogi z dynią – aby przygotować farsz, wystarczy kawałki dyni ...

dawno temu

„Mara i Dann”, Doris Lessing

... ? Zdaniem noblistki Lessing wystarczy stoczyć autko z góry, aby wdrapało się na szczyt kolejnej. Tak osiem razy. Czyżby w Ifryku każda następna góra jest mniejsza od poprzedniej, jak ruskie wydrążone ...

dawno temu

Najdziwniejsze składniki kosmetyków

... ? Może odwdzięcza się za cały ten ser na pierogi? Chilijska firma kosmetyczna Arenscaracol twierdzi, że produkty zawierające śluz tego zwierzęcia poprawiają strukturę skóry, przyspieszają regenerację ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... u wszystkich północnych Słowian. Nasze osławione pierogi to potrawa znana także w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Gołąbki zaś podawane są w Niemczech. Polska kuchnia jest niestety często niedoceniana ...

dawno temu

Zamrażarka Liebherr GP 1476 - niezwodny przyjaciel w kuchni każdego rodzica

... pod ręką kruche ciasto na ciasteczka, rosół jako podstawę do zup, farsz do pierogów i naleśników lub przecier pomidorowy na sos do pizzy czy spaghetti. Dzięki funkcji Smart Frost, w którą wyposażono model ...

dawno temu

Kiedy się rozstać?

... zmieniają się jedynie na gorsze, czyli piękna przeobrazi się w bestię, nigdy odwrotnie. Mieliście piękne lata? No to ślicznie, nawet Hitlerowi kiedyś szło, a teraz bunkier, Ruskie nad bunkrem i trzeba ... , z wzajemnością. Równie dobrze Chińczyk ...

dawno temu

Jedzenie online dla wymagających – pomysły, co zamówić, by urządzić w domu małą ucztę

... skosztować pysznej golonki lub regionalnych pierogów. Obiad to nie wszystko... Pamiętaj, że jedzenie online to nie tylko dania obiadowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać również jeden z dostępnych ...

dawno temu

Te dania wigilijne chronią przed rakiem. Powinny znaleźć się na twoim stole

... , w tym Alzheimera, choroby Parkinsona, choroby niedokrwienna serca oraz nowotworów. Pozostaje nam w takim razie nic innego, jak tylko raczyć się pierogami i kapustą z grzybami. Bez wyrzutów sumienia! Paulina Brzozowska ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... grubości plasterki. Gotujemy je aż do miękkości. Serwujemy z masłem i skwarkami. Pierogi z mięsem, bryndzą i skwarkami – sekret ich wyśmienitego smaku leży w unikalnym połączeniu farszu. Dzięki ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... . pierogów czy lecza, surowego mięsa czy zmiksowanych owoców. Do mrożenia nadają się także zupy, choć niektóre warzywa, wchodzące w ich skład, mogą zmienić nieco smak lub być go pozbawione. Pamiętaj, by nie zamrażać drugi raz produktów wyjętych ...

+ Pokaż więcej