Zdrowe objadanie

... rodniki, a także potasu obniżającego ciśnienie. Pierogi i uszka wigilijne z kapustą i grzybami są ciężkostrawne, ale spójrzmy na to danie trochę inaczej. Farsz to koncentrat witaminy A, B, C i E ... , a także selenu i cynku. Można więc ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... , nie tylko mamy możliwość przyrządzania bardziej lub mniej chrupkiego ciasta i podsmażania go z bułką tartą. Tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość dodania do naleśników ulubionych składników w postaci ... dodajemy do nich przesianą mąkę. ...

dawno temu

Sos do pizzy

... staramy się zrobić smaczną domową pizzę. I nawet jeśli wiemy, jak zrobić ulubione ciasto i skomponować najsmaczniejszy farsz, to jednak pozostają dla nas tajemnice dotychczas nieodkryte. Jedną ... sobie sprawę, że pizza jest potrawą, której ...

dawno temu

5 naturalnych produktów na świąteczne obżarstwo

... Kapusta z grochem, pierogi z grzybami, makowiec... tradycyjne dania nie są dla żołądka łatwym kąskiem. Na szczęście są naturalne sposoby, aby pomóc mu uporać się z tym zadaniem. A niektóre remedia ...

dawno temu

Jak dobrać dietę na jesień?

... z dzieciństwa. Wybieramy potrawy ciepłe, słodkie, na bazie mleka, ale z dodatkiem produktów mącznych takich, jak kasza, ryż, makaron czy kluski. Świetne są też pierogi i naleśniki, które przygotować ... czy porcję ciasta, należy pamiętać, że ...

dawno temu

Owoce leśne

... nam różnego rodzaju sposoby ich utrwalania. Istnieje wiele przepisów chociażby na przetwory z jeżyn. Jagody natomiast kojarzymy najczęściej z potrawami typu: pierogi, naleśniki lub pyszne bułeczki ... . Także poziomki znakomicie sprawdzają się w ...

dawno temu

Żeberka z grilla

... , kiedy przez cały wolny dzień lepiłyśmy czasochłonne pierogi albo też piekłyśmy wymagające czasu ciasto. Lepiej jest w takiej sytuacji postawić na potrawy proste i niewymagające godzinnych przygotowań ...

dawno temu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

... z serków homogenizowanych, dobrze jest zapoznać się lepiej z produktem, w oparciu o który będziemy wskazane ciasto wykonywać. Zwykle serki homogenizowane kupujemy zamknięte w plastikowych pudełeczkach ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... grzybowej, sosu grzybowego, pierogów z grzybami bądź zapiekanki makaronowej z grzybami. Świetnie smakują one również po zamarynowaniu. Oprócz tego pojawiają się późne owoce, wśród których znajdują ... się jabłka, śliwki i gruszki. Potrawy ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... i sezamie. Smaż na oleju. Mięso z rosołu– przepisy są najróżniejsze. Pamiętaj, że możesz z niego zrobić farsz do pierogów, naleśników czy dodatek do pasztetu. Kurczak z rosołu nigdy nie powinien się marnować.   ...

dawno temu

Szyszki ryżowe

... Nic nie smakuje lepiej jak samodzielnie wykonany słodki poczęstunek. Nawet najbardziej ekskluzywne sklepy nie mają w swoim asortymencie naszego ulubionego ciasta drożdżowego babcinej roboty ...

dawno temu

Czy świąteczne potrawy są zdrowe?

... , że dzięki polskim warunkom klimatycznym, karpie hodowane w naszym kraju są wyjątkowo smaczne. To tłumaczy, dlaczego za granicą ta ryba nie cieszy się zbytnią popularnością. Ile kalorii ma makowiec? Czy pierogi mogą być zdrowe? ...

dawno temu

„Miedza”, Andrzej Muszyński

... jej było. Chcę słuchać, gdyż ten świat niedługo przepadnie. Nie zmiotły go Austriacy, hitlerowcy i Ruskie. Dadzą mu radę dotacje z Unii, telefony komórkowe i przenośne odtwarzacze muzyki, dzięki którym nikt ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... Nie ulega wątpliwości, że wielbicielowi słodyczy (mimo podpowiedzi zdrowego rozsądku) trudno zamienić ciasto czekoladowe na marchewkę. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu zdaje sobie sprawę ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... . Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż ... . Znane w polskiej kuchnipotrawy z ...

dawno temu

„Miedzianka. Historia znikania”, Filip Springer

... znalazła się w Polsce. Rejon od zawsze przyciągał górników, ale trzeba było ruskich, żeby pokłady uranu zostały znalezione. Przyjechali geologowie, a za nimi tłumy, znęcone perspektywą poniemieckiego dachu ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... też wiele osób radzi sobie całkiem nieźle – mówi Maja Błaszczyszyn. A co z pieczywem i produktami mącznymi? Wiele osób uwielbia świeże, chrupiące bułeczki, ciasta, pierogi, naleśniki. - No ... od innych osobą, której nic smacznego nie wolno ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... wygodne rozwiązanie, zwłaszcza, kiedy uświadomimy sobie, że większość z nas po prostu nie ma wystarczająco dużo wolnego czasu albo nie chce go spędzać na lepieniu pierogów bądź pieczeniu wieprzowych ... do nich trzeba zarówno spaghetti ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... lepszego od upieczonego przez babcię ciasta drożdżowego albo będącego specjalnością mamy kotleta jajecznego. Obok tych niezwykłych potraw wskazać trzeba również produkty, które cieszyły się wówczas dużą ...

+ Pokaż więcej