Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... soczewicyzostało zatem bardzo szybko docenione ze ...

dawno temu

Skąd czerpać pomysły na przepisy?

... Jeśli twój jadłospis zaczął przypominać kartkę odbitą na ksero, a zakupy spożywcze robisz z pamięci, znudzenie ulubionymi potrawami to tylko kwestia czasu. Odrobina urozmaicenia w postaci nowych dań ... przy poczciwym schabowym z mizerią. Do ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem ... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem ...

dawno temu

Jak nie przytyć w święta?

... Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas refleksji, rodzinnych spotkań, ale i przygotowywania smacznych dań, którymi z apetytem delektujemy się przy suto zastawionym stole. Tylko podczas wigilijnej kolacji pochłaniamy aż 5000 kalorii. Jak ...

dawno temu

Jak zrobić makaron z łososiem?

... Makaron z łososiem to potrawa dla tych wszyskich, którzy lubią w kuchni eksperymentować i nie boją się nowych smaków. To pyszne danie jest też idealne na weekendową imprezę. Oryginalne, wykwintne ... zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krok 7 ...

dawno temu

Polska hrabianka pokochała potomka Marii Walewskiej. To trzeci polsko-francuski romans w ich rodzinie

... Małżeństwo Huberta i Izabeli d’Ornano to nie tylko piękna historia miłosna, ale także wspomnienie jednego z największych polsko-francuskich romansów ostatnich wieków. Izabela urodziła ... się w Warszawie jako hrabianka Potocka. W czasie wojny ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... gastronomicznej. Powoduje to, że przebywając na mieście, trudno zajść do miejsca, gdzie możemy zjeść prawdziwy domowy obiad. Z drugiej strony często nie potrafimy prawdziwych tradycyjnych dań kuchni polskiej ... od innych i rozpocząć w pełni ...

dawno temu

„Polski hydraulik i inne opowieści ze Szwecji”, Maciej Zaremba

... Nie ma chyba obecnie bardziej popularnego polskiego rzemieślnika niż przystojny, doskonale zbudowany hydraulik, który zerkał swojego czasu z plakatów Polskiej Organizacji Turystycznej, adresowanych ... o układach zbiorowych, przekazało kontrolę ...

dawno temu

Jak przyrządzić sushi?

...   Potrawa japońska o bardzo charakterystycznym smaku, serwowana zwykle w restauracjach jest bardzo prosta do wykonania. Czego potrzebujemy? Odpowiednich składników i dobrych chęci, by ją przyrządzić. W lekcji pomoże prezentowany filmik, który ...

dawno temu

Dlaczego nie wrócę?

... Wyjechałem z Polski dwa lata temu, bo miałem dość. Miałem co jeść, miałem w co się ubrać, ale brakowało mi choć grama szacunku mojego państwa do mnie samego. O ironio, jedyny urząd, który okazał ... , uczelnia, urzędy dały mi prosty wybór: ...

dawno temu

Odtłuszczone posiłki receptą na utrzymanie zgrabnej sylwetki

...   Trzeba przyznać, że nasze tradycyjne menu, bardzo często smażone, jest jedną wielką bombą kaloryczną, a zarazem naszym dietetycznym wrogiem. Aby nie zacząć przypominać „ociekających tłuszczem” Amerykanów, trzeba postawić sobie cel zmiany ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Jak jeść i nie przytyć w Święta?

... . Przed kolacją wypij szklankę wody mineralnej lub soku. Kolejna zabójcza dla figury tradycja to skosztowanie każdej z dwunastu potraw. Oczywiście próbować można, ale nie zapełniając talerz po brzegi każdą ... potrawą czy nakładając po kilka ...

dawno temu

Jajko śniadaniowo

... smaku mnóstwo inspiracji. A które potrawy z jajka Wy najbardziej lubicie?   Jajecznica- standard, ale z klasą. Można ją jeść soute, można też dodawać do jajecznicy prawie wszystko. To potrawa, z którą można eksperymentować i warto to robić, ...

dawno temu

Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki

... Pierś gęsia jest bardzo cenionym mięsem. Dziś przygotujemy z niej potrawę którą możecie zaimponować każdemu miłośnikowi kuchni. ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Poród zmienia miejsca intymne!

... w trakcie ciąży i porodu zachodzą w obrębie narządów rodnych o tym mówi dr. n. med. Tomasz Basta, ginekolog oraz ekspert ginekologii estetycznej i plastycznej z krakowskiej Intima Clinic, wiceprezes zarządu Polskiego Towarzystwa Ginekologii ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... winniczków. Poza tym należy zaznaczyć, że potrawy z nich przyrządzane są już od tysiącleci, bowiem to właśnie ślimaki stanowiły jedno z głównych źródeł pożywienia naszych przodków. Urozmaicenie zasobu ... , że nie wszystkie gatunki nadają się do ...

dawno temu

Jajecznica - przepisy

... aromatycznych ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś przepis na jajecznicę "ze szczyptą zdrowia". ... ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... mogą być pulpety, pieczenie, ryby i nasze poczciwe i niezawodne kotlety. Któż potrafi oprzeć się aromatowi schabowego albo chrupiącej skórce kotleta mielonego? Zobacz, jak powinno się przyrządzać kotlety, i w jaki sposób możesz urozmaicić dobrze ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

+ Pokaż więcej