Ocet jabłkowy – właściwości, przyjmowanie

... Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. ... 1. ...

dawno temu

Olejek arganowy - właściwości

...   Składniki pochodzenia naturalnego to czysta przyjemność dla skóry. Olejki zwane często „płynnym złotem” przynoszą skórze nawilżenie i intensywną regenerację, jednym z nich jest olejek arganowy. Poznaj jego właściwości! ... . Poznaj jego ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... żołądkach. Lecznicze właściwości kapustyKiszona kapusta znana jest ze swych właściwości termoregulacyjnych – obniża zbyt wysoką temperaturę ciała, a zbyt niską podwyższa. W kapuście stwierdzono ...

dawno temu

Ogórki kiszone - właściwości

... Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć ... głównie za sprawą ich właściwości, wspomagających ...

dawno temu

Olejki eteryczne - właściwości i zastosowanie

... Olejki eteryczne to moc natury zamknięta w małym flakoniku. Mają różne właściwości i zastosowanie. Możemy wlewać cenne krople do kominka, dodawać je do kąpieli lub naturalnych, domowych kosmetyków. Oczywiście wcześniej warto się dowiedzieć, jaki ...

dawno temu

Właściwości kopru włoskiego

... i aromatycznych dodatków do sosów, zup czy sałatek jest ogromny. Dziś zajmiemy się jednak właściwościami kopru włoskiego. ... i aromatycznych dodatków do sosów, zup czy sałatek jest ogromny. Dziś zajmiemy się jednak właściwościami kopru ...

dawno temu

Jakie właściwości ma seler?

... O tym, że warzywa są zdrowe wiedzą nawet dzieci. Czy wiesz, jakie właściwości ma seler naciowy i bulwiasty? To, traktowane po macoszemu, warzywo w rzeczywistości jest bombą odżywczą. Seler ... znajdują się duże ilości flawonoidów i ...

dawno temu

Właściwości oleju lnianego

... się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3. Dzięki tłoczeniu oleju metodą na zimno, zachowuje on swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Najwięcej kwasu omega-3 znajduje się w oleju lnianym zimno tłoczonym nieoczyszczonym ...

dawno temu

Ocet jabłkowy - właściwości, jak go zrobić samemu?

... Ocet jabłkowy to znany od starożytności specyfik, działający dobroczynnie na zdrowie, urodę i odporność. Mówi się, że to jeden z lepszych sposobów na utratę wagi. Jak jest w rzeczywistości, czy właściwości octu jabłkowego mogą dać aż tak wiele ...

dawno temu

Właściwości kefiru

... diety?Lecznicze właściwości kefiru Przygotowywany z pasteryzowanego mleka kefir pobudza apetyt, redukuje poziom złego cholesterolu, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz skutecznie ... , ale także tych, którzy do kefiru w czystej ...

dawno temu

Topinambur - czym jest, właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

... innymi w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów. O jego właściwościach i wynikających z nich korzyści, w artykule poniżej. ... niedawno odkryto, że posiada także właściwości lecznicze. Znany był Indianom, między innymi z plamienia o ...

dawno temu

Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?

... Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane ... . Jeśli do przygotowania posiłków używasz ...

dawno temu

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

... właściwości cebuli są znane chyba wszystkim. Cebula zapobiega przeziębieniu – ma działanie profilaktyczne, a gdy już dopadnie nas jakaś infekcja, cebula skutecznie ją zlikwiduje. Niestety, krojenie ... się łzami podczas krojenia cebuli. ...

dawno temu

Właściwości gorzkiej czekolady

... insuliny. Właściwości gorzkiej czekolady mają znaczenie także w przypadku chorób serca. Zawarte w niej substancje, np. antyoksydanty i magnez zapobiegają zakrzepom krwi, przez co zmniejszają ryzyko zawału serca. Gorzka czekolada pozytywnie ...

dawno temu

Dlaczego glinka powinna znaleźć się w Twojej apteczce?

... O jej zbawiennych właściwościach mogły przekonać się te z Was, które mają ją w swojej kosmetyczce i w zależności od typu cery używają jako maseczki. Dziś jednak chciałabym Wam powiedzieć słów kilka o jej właściwościach leczniczych, bo mało kto ...

dawno temu

Po co jeść czosnek?

... Czosnek został wypromowany przez kulturę ludową. I bardzo dobrze! Od wieków jest stosowany jako skuteczny środek pomagający obniżyć ciśnienie krwi. Jego cudowne właściwości potwierdziły współczesne badania. Jak działa czosnek? ... Czosnek został ...

dawno temu

Kwiaty lecznicze

... Kwiaty w kuchni oferują nam całe bogactwo składników odżywczych, z których możemy czerpać, nie tylko wykorzystując ich cenne właściwości pod postacią syropów czy aromatycznych dodatków do ciast ... antygrzybicze. Świetny efekt daje także zabieg ...

dawno temu

Pielęgnacyjny olejek rycynowy na rzęsy. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

... Olejek rycynowy to uniwersalny kosmetyk, który dzięki swoim niezwykłym właściwościom wykorzystywany jest do pielęgnacji rzęs. Dzięki regularnemu stosowaniu zauważysz lśniące, błyszczące oraz gęstsze ... Już w czasach starożytności znane były ...

dawno temu

Właściwości herbaty

... , która będzie na nas wpływała najkorzystniej? Właściwości zielonej herbaty Skutecznie obniża poziom cholesterolu, chroni przed chorobami serca, poprawia pracę wątroby i nerek, a także oczyszcza ... zabija wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze ...

dawno temu

Właściwości dyni

... jest kilka. Dynia bowiem to istne źródło witamin. Dynia właściwości Niedoceniana w polskiej kuchni, skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych, jakich nasz organizm potrzebuje ... . Zawarta w nim lecytyna wspomaga układa nerwowy. ...

dawno temu

Marchewki, ale tylko w całości

... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, że gotowane w całości są zdrowsze i aż o 25 proc. zwiększają się ich właściwości antyrakowe w porównaniu z tymi pokrojonymi w paseczki. ... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, ...

+ Pokaż więcej