Zupa szparagowa

... Niewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki ... pod różną postacią. Oczywiście równie ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... Rzodkiewka jest jednym z najbardziej charakterystycznych, kulinarnych symboli wiosny. Chociaż warzywo to najczęściej pojawia się na naszych kanapkach, znaleźć może wiele innych, pysznych zastosowań. Sprawdź, jakie dania przygotujesz z ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... Coraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła ... , dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną ...

dawno temu

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy?

... porcji owoców i warzyw, przy czym jedną z nich można zastąpić sokiem. Jednak czy dostępne w sklepach soki są na pewno zdrowe i pozbawione substancji chemicznych? Jeśli na rynku napój występuje ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella świetnie nadaje się do sałatek, ale warto wypróbować go także w zestawieniu z mięsem, czy makaronem. Jego główną zaletą jest to, że wysubtelnia smak dań. ... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Wypróbuj dietę śródziemnomorską

... u nich choroby układu sercowo - naczyniowego. Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

dawno temu

Na dziś – kuchnia francuska

... , oraz rzepę kroimy na cienkie plasterki, a następnie na bardzo wąskie paseczki. Cebulę i pora kroimy bardzo cienko w poprzek warstw. Warzywa następnie przysmażamy na połowie masła (ale nie rumienimy ...

dawno temu

Dania w sam raz na upały

... , tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i innymi delikatnymi i bogatymi w witaminy daniami. ... swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... i pieprzem. Makaron po bolońsku ze szpinakiem Na pewno miałaś niejedną okazję, aby skosztować smakowitego spaghetti po bolońsku. Tym razem do przygotowania tego dania wykorzystasz makaron penne i szpinak ... wołowego, 2 łyżek koncentratu ...

dawno temu

Gdzie przyda nam się feta?

... , które niwelują zatrucia pokarmowe. Pomysłów na dania z wykorzystaniem fety nie brakuje. Można np. przyrządzić zapiekankę śródziemnomorską z fetą, czy smaczne muffinki, a nawet pieczenie mięsne wzbogacone subtelnym smakiem tego sera. Dziś ...

dawno temu

Spaghetti bolognese dla dzieci

... Dzieci uwielbiają makaron, zwłaszcza typu spaghetti, który można długo wciągać do buzi. Wykorzystaj to i przygotuj dziecku przepyszne spaghetti bolognese. Będziesz mieć pewność, że z talerzyka zniknie cała porcja i maluszek uzupełni zasoby ...

dawno temu

Sałatka z surimi

... , trudno bowiem najeść się sałatą z sosem winegret, jednakże z łatwością możemy przygotować znacznie bardziej sycące propozycje. Znacznie lepiej zaspokoimy nasz głód, gdy warzywa skomponujemy z chudym ... , jednakże nie wyczerpują się na nich ...

dawno temu

Sałatka z brokułami

... mogą być dla nas niezastąpionym źródłem wielu witamin i minerałów, których próżno szukać w szklarniowych warzywach. Ciekawym pomysłem na ożywienie naszego stołu jest przyrządzenie sałatki z brokułami. Poznaj niezawodny sposób na przygotowanie ...

dawno temu

Pietruszka czy pasternak?

... . Pasternak w smaku jest nieco podobny do marchewki, słodszy niż pietruszka i bardziej aromatyczny. Jest to zdrowe warzywo, które od dawna znane jest w Polsce, ale ostatnich kilkanaście lat wyrugowało ... pasternaku jako pietruszki – korzenie ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... niego wskazać można także dania z sera żółtego. To ...

dawno temu

Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych?

... Mole spożywcze znajdują się niemal wszędzie - w bakaliach, orzechach, cukrze czy makaronach. Zmagania z nimi często przypomina walkę z wiatrakami. Na te domowe szkodniki jest jednak kilka prostych sposobów. Zobaczcie, jak skutecznie pozbyć się ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Pizza czy mysz w miodzie? Nieznane przysmaki kuchni włoskiej

... Pizza, makarony i risotto to najpopularniejsze dania włoskiej kuchni. Starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Większość produktów, które królują na stołach dziś pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez ...

dawno temu

Kasza w diecie

... Dietetycy często apelują, aby wymieniać tuczące i nic nie wnoszące do naszego organizmu makarony na zdrowsze kasze. Powód? Są one o wiele bardziej pożywne, a do tego są cennym źródłem błonnika ... ziarnami. Gotuje się go na parze, a następnie ...

dawno temu

Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

... właśnie (pozwólcie, że postawię dwukropek, bo wymieniania będzie dużo): pikantny sos do pizzy, sos do naleśników na ostro, sos do zapiekanek, sos do drobiu i do czego tylko zechcesz. Smacznego!   ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy ... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców ...

+ Pokaż więcej