MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... : Ołomuńca; Ostrawy; Brzecława; Pragi. Niestety, większość z nich pokonuje tę trasę wolno (powyżej 6 godzin). To sprawia, że zaleca się jazdę samochodem. Nie tylko czeskie piwo i placki ziemniaczane ... – potrawy, których warto spróbować Czechy ...

dawno temu

Zdrowa dieta to zdrowa skóra

... . Najlepsze jest pieczywo żytnie, ale jeśli go nie lubimy, możemy spożywać białe pieczywo, ale ze starych odmian mąki np. orkiszowej. Należy też zrezygnować ze słodyczy. Słodkie batoniki, bułeczki ...

dawno temu

Muesli - kompozycja otwarta

... czy maślanki. Płatki możemy zastąpić kaszą, otrębami pszennymi, płatkami pszennymi, żytnimi, kukurydzianymi. Jeśli jabłko już nam sie znudziło, możemy do muesli dodać rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... o sylwetkę – zawiera dużo błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie. Kluski z makiem przygotowane z mąki żytniej dostarczają organizmowi mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także szeregu ...

dawno temu

(Nie)Zdrowa żywność latem

... żytnią. Dodaj do niej wybrane przez siebie domowe składniki i podawaj dzieciom z letnimi owocami. Zaoszczędzisz trochę grosza, a dzieci najedzą się czymś zdrowszym, ale równie pysznym co gofry ...

dawno temu

REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW A ODCHUDZANIE

... w ciągu nocy, sprawniej pracuje cały układ trawienny. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Doskonałym wyborem jest pieczywo żytnie ...

dawno temu

Ziemniaki z dodatkami

... przyznacie, że zapach pieczonego chleba w domu jest magiczny i wnosi ciepła, rodzinną atmosferę. Przy okazji dzisiejszego tematu polecałabym Wam te pszenno-żytni z ziemniakami i kardamonem – Leśny Zakątek ...

dawno temu

Ja i moja małpka

... liceum, popisując się przed resztą towarzystwa piłam żytnią z gwinta, bez popitki. Zdarzały się i tanie wina, gdy nie było kasy, wypijane w bramie na wycieczkach klasowych, a także spirytus rozcieńczany ... , bo nieźle mieszały w głowie, czasem ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... : 125 g mąki żytniej, 125 g mąki pszennej, 125 g boczku, 2 pory, 1 jajko, 4 łyżki bardzo zimnej wody, 2 żółtka, jeden mały pojemnik śmietany 18%, jeden mały pojemnik śmietany 30 ...

dawno temu

Kilka przepisów na smaczne musli

... odrobinę wiórków kokosowych. Płatki najlepiej owsiane. Musli dietetyczne – najlepiej wybrać tutaj płatki żytnie, bo posiadają najmniej kalorii, a do tego są bogate w żelazo, magnez i witaminę PP. Owocami ...

dawno temu

Sposoby na wiosenne przesilenie

... ,pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, pszenne, żytnie,ryż brązowy, dziki,produkty zbożowe, nasiona dyni, słonecznika, orzechy,musli ze śliwkami, jabłkami lub owocami tropikalnymi,witaminy i minerały zawarte ...

dawno temu

Barszcz biały

... , a ponadto na pewno nie jest daniem bezmięsnym, bo zazwyczaj dodaje się do niego kiełbasę i boczek. Żurek natomiast jest daniem koszernym, a o jego smaku decyduje dodanie zakwasu z mąki żytniej ...

dawno temu

Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek

... %, majeranku, 3 l wody, 1 butelki (0,5 l) zakwasu żytniego na żurek, pieprzu, soli, 4 jaj na twardo, kiełbasy, kilku łyżek ugotowanych ziemniaków. Obierz i umyj włoszczyznę. Umieść ... i dolej zakwas żytni. Rozetrzyj czosnek i przypraw go ...

dawno temu

Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko

... otrąb żytnich lub pszennych, 2 bite śmietany "śnieżki" w proszku, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, ok. 3 szklanki mleka, 1 łyżeczka zapachu waniliowego. Najpierw rozpuść w połowie ...

dawno temu

Jak jeść ostrygi?

... do tego rodzaju przekąski, to dobrym rozwiązaniem jest wybór szampana lub białego wina. Ostrygi wyśmienicie smakują także z żytnim chlebem i masłem. Kupując je w sklepie warto zwrócić uwagę ...

dawno temu

Drinking Horn - puchar piwoszy

... oraz spektakularnych imprez - „drinking horn”. Konkurs ten powtarzany jest corocznie na początku każdego semestru i, jak nietrudno się domyśleć, wiąże się z piciem alkoholu, a konkretnie piwa. Wygrywa ... : prowadzi ją konferansjer, a wokoło ...

dawno temu

Jakie płatki wybrać na śniadanie?

... tłuszczu. Musli - posiłek składający się z płatków pszennych, kukurydzianych, żytnich, jęczmiennych lub owsianych z dodatkiem siemienia lnianego, ziaren sezamu, pestek dyni, słonecznika, rodzynek ...

dawno temu

Śniadanie dietetyczne

... . Zamiast niego weź dwie kromki pumpernikla. Pumpernikiel to ciemny, razowy chleb z mąki żytniej. Na wierzch przygotuj plastry chudej szynki, oliwki, pomidora i szczypiorek. Jeżeli nie jesteś zwolenniczką ...

dawno temu

Przepisy na tosty

... komponowane według jej zasad są nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące. Aby je przygotować należy naszykować następujące składniki: 4 łyżki otrąb owsianych lub żytnich, 2 jajka, 2 łyżki serka ...

dawno temu

Płatki kukurydziane

... kaloryczność takiego posiłku komponując ciasto z czekoladą czy lukrem, dodanie do niego płatków czy otrąb żytnich zmieni taki słodki deser w bogatą w wartości odżywcze, i co najważniejsze, nietuczącą przekąskę ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... być świeże owoce lub warzywa surowe bądź gotowane na parze, a także produkty pochodzenia zbożowego. Mięso powinno być nie smażone a duszone lub w postaci ryb przyrządzanych na parze. Jeśli mimo to nie możemy pozbyć się uczucia pełności, warto ...

dawno temu

Zdrowe drugie śniadanie dla ucznia

... być monotonne i nudne. Jeżeli poświęcisz chwilę na przygotowanie pysznych babeczek z owocami z mąki żytniej, na pewno zachęcisz dziecko do rozsądnego odżywiania. 34384 Innym pomysłem na pożywne i smaczne ...

dawno temu

Szybkie dania z makaronem

... jest także dodanie do takiej owocowej sałatki garści otrąb żytnich, które są cennym źródłem błonnika, a więc zbawiennie zadziałają na jelita i przyspieszą przemianę materii. Taki posiłek jest bardzo sycący, więc dzięki niemu można na długo ...

dawno temu

Placki z otrębami

... Składniki, jakie potrzebne są do przygotowania takiej pysznej przekąski to: 5 łyżek otrąb żytnich, 1 jajko, 500 ml mleka, mąka, 2 jabłka, cynamon, 3 łyżki cukru, oliwa z oliwek lub masło do smażenia. Mleko ...

+ Pokaż więcej