Urodowe właściwości cytryny

... drogocenny sok. Pamiętaj, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy B, fosforu i węglowodanów. Zawarte w niej kwasy wspaniale wpływają na skórę, podkreślając naturalne piękno kobiety. Sprawdź, z którymi problemami uporasz się dzięki ...

dawno temu

Sezon na brzoskwinie

... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto spróbować nowych połączeń. ... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej ...

dawno temu

Owoce i warzywa dla diabetyków

... Cukrzycy to osoby, które muszą szczególnie uważać na to, co kładą na talerz. Nie tylko nie mogą jeść większości słodyczy, ale również muszą kontrolować gatunki spożywanych owoców i warzyw. Poniżej znajdziecie listę produktów, które mogą znaleźć ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub wypijać sok, w taki sposób dobierając składniki, aby w naszym menu znalazły się produkty z każdej grupy kolorystycznej. ... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili ...

dawno temu

5 owoców, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie

... Nie ma wątpliwości, że owoce to samo zdrowie. Zawierają ważne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Powinno się jeść ich jak najwięcej. Są jednak takie, które są bardziej odżywcze, niż inne. Dowiedźmy się więc, które z owoców najlepiej ...

dawno temu

Zjadłaś owoc cytrusowy? Nie myj zębów! To uszkadza szkliwo

... Latem częściej spożywamy produkty o dużej zawartości cukru: lody, sezonowe owoce i słodzone napoje. Ich nadmiar może być przyczyną powstawania próchnicy. Dodatkowo w tym czasie chętniej sięgamy ... po zimne płyny, które spożywane po ciepłym ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... Wpływ żurawiny na zdrowie znany był od dawna. Żurawina stosowana była jako środek na infekcje dróg moczowych. Te małe, czerwone i kwaśne owoce są wykorzystywane nie tylko jako lekarstwo ... , ale też jako barwnik. Jako pierwsza, zalety żurawiny ...

dawno temu

Ile wiemy o zdrowym żywieniu?

... , owoców i soku” co roku odbywają się badania świadomości, dostarczające wielu cennych informacji na temat naszej wiedzy o zdrowych nawykach żywieniowych. Jakie wnioski płyną z najnowszego? ... , owoców i soku” co roku odbywają się badania ...

dawno temu

Doładuj baterie witaminami

... Lato to pora roku, która wymaga zwiększonej energii. Nie zapominaj więc o prawidłowym odżywianiu, zwłaszcza o codziennym spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Zawarte w nich naturalne witaminy ... Warto jak najczęściej sięgać po warzywa i ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... Jesienią i zimą zapomnij o plastikowych ...

dawno temu

Sałatka z owocami

... mango pozwala także uzupełnić niedobory takich witamin jak PP czy E. Owoc można połączyć z jabłkiem, orzechami i jajkiem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy z jogurtem naturalnym. Mango ... możne też zestawić z kurczakiem, listkami ...

dawno temu

Sok – bogactwo witamin i substancji odżywczych

... . sok pomidorowy. Ze względu na wygląd i konsystencję soki można podzielić na: przecierowe – otrzymane przez przetarcie całych lub obranych owoców lub warzyw, np. sok z pomidorów, marchwiowo-owocowy ... i filtrów – np. klarowne soki jabłkowe, ...

dawno temu

Co to znaczy porcja warzyw lub owoców?

... . Szklanka soku (ok 200 ml) stanowi jedną z porcji warzyw lub owoców i możemy nią zastąpić jedną z pięciu dziennych porcji tych produktów. Co to znaczy porcja warzyw lub owoców? Jak ona powinna wyglądać ... ? Porcja to ile? Ustalono że porcja to ...

dawno temu

Czy soki to kaloryczna bomba?

... inwestycja dla osób lubiących sok. Za jej pomocą można tworzyć bukiety smakowe nie tylko z owoców, ale i z warzyw. Kaloryczność soków (szklanka ok. 220 g) Sok z marchwi - 94 kcal Sok pomarańczowy – 92 kcal Sok z czarnej porzeczki – 116 kcal Sok ...

dawno temu

Jedzenie arbuza

... Choć arbuz to owoc pochodzenia afrykańskiego, to największymi jego producentami są Chiny i Turcja. Jest on idealną przekąską na letnie dni. Składa się z 90% wody, a więc jedząc go, można skutecznie ... ugasić pragnienie. Do tego ma niewielką ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę ... mięsa w długich podróżach morskich. Miąższ ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... i owoce o intensywnych kolorach, między innymi pomarańczowe, czerwone czy zielone. Bardzo popularnym antyoksydantem jest witamina C, obecna prawie we wszystkich cytrusach i wielu ...

+ Pokaż więcej