Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję

... Jak wygląda produkcja puszkowanej żywności? Jak pakowane są dania, dlaczego transportuje się je w ogromnych próżniowych torbach, czym są doprawiane i kto czuwa nad ich produkcją? Producenci ... muszę wykonać swoje zadanie, bo to bardzo ważne -  ...

dawno temu

Producenci wciąż oszukują. Co trzecia partia żywności źle oznakowana na etykietach

... . Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Najczęstsze zastrzeżenia dotyczyły stosowania na etykietach określeń typu „wiejski”, „domowy ...

dawno temu

Zamawiaj żywność w sieci

... spory odcinek drogi między wieloma regałami, narażając się w ten sposób na różne pokusy, oraz odstać swoje w kolejce do kasy, by potem być może w korku wrócić do domu. Istnieją jednak sposoby na zaoszczędzenie czasu i fatygi. Zakupy warto ...

dawno temu

Przechowywanie wędlin

... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin wytrzymują w lodówce najdłużej. ... artykule dowiesz się, jakie opakowania stosować do przechowywania żywności oraz jakie gatunki wędlin ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...

dawno temu

Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

... W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, ...

dawno temu

Wegetarianin minimalista – chińczyk, który żywi się trawą

... Li Sanju, pięćdziesięcioletni Chińczyk z Niwuei ma bardzo ograniczone menu, które pozwala mu sporo zaoszczędzić na żywności – otóż podstawą jego pożywienia jest trawa i korzonki. W zasadzie, od półtorej roku nie je nic innego. ... Li Sanju, ...

dawno temu

Bekonowe krajobrazy, szynkowe pejzaże, czyli smakowite obrazy

...   Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia żywności, które prezentują nam w reklamach jej producenci, znacznie odbiegają od tego, co ląduje potem na naszym talerzu. Pianki w capuccino z torebki ... Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia ...

dawno temu

Pestycydy na talerzu. Jak ich unikać?

... Nawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... świeżość, a takie parametry są możliwe do spełnienia tylko dzięki masowej, uprzemysłowionej produkcji żywności, przy zastosowaniu nawozów, środków owadobójczych, grzybobójczych, konserwujących itp ... Narzekamy, że żywność staje się coraz ...

dawno temu

GMO jest wszędzie? List do dietetyka

... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc kupuję popcorn w kinie, zjadam modyfikowaną kukurydzę? Na to pytanie Czytelniczki odpowiada nasza ekspertka Agnieszka Boryna. ... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc ...

dawno temu

Jak wygląda problem otyłości w Polsce?

... Otyłość zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Siedzący tryb życia, niezdrowa żywność, brak ruchu to główne grzechy współczesności. Jak wygląda problem otyłości w Polsce? O tym opowie Baszar El Helou, dietetyk z Instytutu Witalności.  ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... jedzenia ich w tej samej postaci do czasu, aż zjemy całe zapasy. Wędzenie bowiem konserwuje żywność, a różnorodność przepisów na wędzonego łososia sprawi, że na pewno uda ci się go zjeść ze smakiem ...

dawno temu

Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?

... Cukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego? ... ...

dawno temu

Bitwa na winogrona - Fiesta of La Vermada

... Pamiętacie bitwę na pomidory? La Tomatina nie jest jedyną wojną w której jako amunicję wykorzystuje się żywność. W miejscowości Benissalem na Majorce, podczas Fiesta of La Vermada – święta wina, odbywa się walka na ...winogrona. ... Pamiętacie ...

dawno temu

Raz otworzone a szczelnie zamknięte

... Każdego roku marnujemy sporo pieniędzy z powodu wyrzucania żywności przeterminowanej lub źle przechowanej, która już się nie nadaje do jedzenia. Produkty świeże, takie jak sery, mięso czy mleko ... nie mogą długo stać i trzeba je szybko spożyć, ...

dawno temu

Licealiści protestują w sprawie ustawy o sklepikach szkolnych. Chcą sami decydować, co będą jeść

... Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia spodobała się wszystkim, ale nie samym zainteresowanym, czyli uczniom. Młodzież z Gorzowa Wielkopolskiego zorganizowała protest przeciw zmianom. ...

dawno temu

Nie marnuj jedzenia!

... W Polsce trwa kampania społeczna Nie marnuję. A marnujemy więcej niż przypuszczamy. Czy wiecie na przykład, że Brytyjczycy wyrzucają co roku aż 1/3 zakupionej żywności, czyli 6,7 milionów ton ... . Marnowanie żywności jest bowiem nie tylko ...

dawno temu

Jak probiotyki wpływają na zdrowie?

... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i producentów żywności. Jak właściwie probiotyki wpływają na organizm? O tym przeczytacie poniżej. ... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i ...

dawno temu

Zero tolerancji dla konserwantów

... Wysokie temperatury latem powodują, że jest wzmożone zapotrzebowanie na napoje. Dzieci najchętniej gaszą pragnienie wodami smakowymi. Odruchowo utożsamiamy je z naturalnymi składnikami, a jednak w zdecydowanej większości zawierają substancje ...

+ Pokaż więcej