Kosmetyki mineralne - czy warto je stosować?

... Kosmetyki mineralne to po prostu kosmetyki naturalne. Nie powinno być w nich żadnej chemii, żadnych wosków, olejków ani substancji konserwujących. Odpowiedź na pytanie czy warto je stosować ... konserwujących, wosków, substancji zapachowych i ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach z torebek, a nawet w daniach smażonych na oleju. Tłuszcz trans jest najgorszym i najbardziej niezdrowym tłuszczem, jaki można spotkać w żywności. ... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach ...

dawno temu

Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża

... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? ... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierające ...

dawno temu

Probiotyki – gdzie ich szukać?

... Probiotyki to żywe kultury bakteryjne, których działanie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka, zwłaszcza na pracę jelit. Żywność probiotyczna, oprócz wartości odżywczych, posiada zdolność ...

dawno temu

Zmień fast foody na owoce

...     Nieprawdą jest, że tryb życia jaki wiedziemy skazuje nas na tzw. „szybką żywność”. Choć budki z fast foodami wyrastają dosłownie jak grzyby po deszczu, to przy odrobinie rozsądku, wiedzy na temat ... Nieprawdą jest, że tryb życia jaki ...

dawno temu

Rusza pierwsze Targowisko w centrum Warszawy!

... i produktów. Przy ul. Oczki 1 znajdziesz mnóstwo wartościowej żywności, a także skorzystasz z wielu atrakcji i miniwarsztatów. Całe wydarzenie odbędzie się w miłej, rodzinnej atmosferze, pełnej niezwykłych smaków i aromatów. ... i produktów. ...

dawno temu

Fakty i mity o sokach

... Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. ... konserwujących i słodzików, a także barwników i aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków 100 proc. soków ...

dawno temu

Orzechy. Zdrowie w twardej skorupce

... i niezwykle zdrowe wnętrze. Dostępne w sprzedaży łuskane orzechy są najczęściej siarkowane, czyli konserwowane w celu zapobiegania rozwojowi bakterii i grzybów. Najlepiej kupować orzechy w łupinach. ... składników odżywczych, ale też zapewni nam ...

dawno temu

Bento Art – japońska sztuka układania jedzenia w pojemniku

...   W Polsce, pojemniki na żywność, w których zabieramy drugie śniadanie do pracy czy szkoły nie są popularne. Jeśli już ktoś ich używa, to w środku znajdziemy jedynie zapakowane w folie dwie ... kanapeczki i niekiedy jabłko. Tymczasem w Japonii, ...

dawno temu

Pasty do chleba i nie tylko

... , że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć... Oczywiście, można pójść do sklepu i nabyć jedną z miliona sztucznie barwionych, chemicznie konserwowanych i o syntetycznie polepszonym smaku past ... , że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć... ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... może być jego przetworzenie, które umożliwi nam rozsmakowywanie się w ogórkach kiszonych, sałatce z ogórków lub ogórkach konserwowych. Konserwowanie ogórków znacznie przedłuży ich trwałość, a dzięki wykonaniu ... , które trzeba dobrze zakręcić i ...

dawno temu

Czy potrafisz gotować zdrowo?

... , żywność wysoko przetworzona jest pozbawiona składników odżywczych. Tymczasem nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów do tego, by móc prawidłowo funkcjonować. Dieta dla zdrowia powinna być odpowiednio skomponowana. Naczelne miejsce zajmuje ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... pozostało świeże i przydatne do spożycia. Metody konserwacji żywnościProdukty spożywcze są w sklepach poddawane są różnym sposobom konserwacji żywności. Kupione przez nas pomidory mogą być poddane ... do przechowywania żywności. Dostępne są w ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... a darujcie sobie dosalanie na talerzu. Wyjdzie wam to na zdrowie. Sól można również zastąpić przyprawami ziołowymi. Żywność przetworzona Kiedyś sól służyła w produkcji żywności jako środek konserwujący ...

dawno temu

Kuchnia karaibska: Rice and peas

... Ryż z czerwoną fasolką i czosnkiem to tradycyjne jamajskie danie, serwowane na targu żywności podczas londyńskiego Notting Hill Carnival.  ... Ryż z czerwoną fasolką i czosnkiem to tradycyjne jamajskie danie, serwowane na targu żywności podczas ...

dawno temu

Uważaj na śmieciowe jedzenie

... Wiele produktów kierowanych do dzieci to żywność niskiej jakości. Tzw. „śmieciowe” jedzenie dostępne jest w sklepikach szkolnych i automatach. Po szkole dzieci często sięgają po lubiane produkty także w domu. Czy wiesz, co je twoje dziecko? ... ...

dawno temu

Zapoznaj się z listą 3 produktów, które zawierają więcej soli niż ci się wydaje

... Ze względów zdrowotnych ograniczyłaś ilość soli w diecie i czujesz, że w końcu robisz coś dobrego dla swojego zdrowia? Uważaj, bo niekiedy składnik ten kryje się w nadmiernej ilości w produktach, których nawet nie podejrzewasz o zawartość soli. ...

dawno temu

Warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

... Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji "Your Diet, Your Health" ...

dawno temu

Ekorodzicielstwo

... Ekologiczne rodzicielstwo przywodzi na myśl: zdrową żywność, ekologiczne kosmetyki, pieluchy wielokrotnego użytku, orzechy do prania czy chusty do noszenia. Nie należy zapominać, że ekorodzicielstwo to przede wszystkim rodzicielstwo bliskości ...

dawno temu

Czego na pewno nie zje twój trener?

... się żywności przetworzonejUnikaj także żywności przetworzonej, bo nie ma ona najlepszego wpływu na stan organizmu. Jeżeli dany pokarm zawiera składniki, których nie znasz lub nie potrafisz wymówić ... . Poza tym żywność modyfikowana zwiększa ...

dawno temu

Tuńczyk: właściwości

... tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W Europie zwykle konserwowany lub wędzony. Poniżej przepis na pyszną i szybką sałatkę z tuńczyka. ... tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W ...

dawno temu

Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów

... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj ...

dawno temu

3 proste przepisy na domowy sos do sałatek

... Jesteś miłośniczką zdrowych sałatek warzywnych, a w twojej szafce kuchennej można znaleźć pokaźny wybór gotowych sosów? Uważaj, to źródło niekorzystnych dla zdrowia substancji konserwujących. Zamiast tego możesz w prosty sposób samodzielnie ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków wodorostów. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe ale również za niski stopień przetworzenia. Należą do najbezpieczniejszej żywności ponieważ nie wyodrębniono do tej pory trujących gatunków. ...

+ Pokaż więcej