Przepisy na białą kiełbasę

... wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy, a następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w plastry oraz kilka ząbków czosnku. Kiedy wywar przejdzie już smakiem, do tej mieszanki wkładamy kiełbasę białą ...

dawno temu

Co na pękające naczynka?

... stosować okłady z ziół np. kasztanowca, arniki czy miłorzębu japońskiego. Nasączone w wywarze waciki przykładamy na skórę i lekko masujemy. ...

dawno temu

Potrawy z soją

... można udekorować koperkiem. Świetnie będą smakować również ze śmietaną i ziemniakami. Takie kotlety nie mają dużo kalorii, a do tego są niezwykle zdrowe. Zupa sojowa– ugotowaną soję mieszamy z wywarem ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... jajkasólpieprz1. Pielmienie – przepisnie jest może najłatwiejszy, ale na pewno sobie poradzisz. Najpierw przygotuj farsz. Umyj grzyby w gorącej wodzie i ugotuj je. Wywaru możesz użyć do zrobienie zupy ...

dawno temu

Grzane wino z przyprawami - rozpali ciało i duszę

... l wody i dodaj do niej przyprawy (cynamon, skórkę pomarańczową, goździki, kardamon, imbir). Tę mieszankę gotuj przez pół godziny na małym ogniu bez przykrycia. Krok 2 Kiedy wywar będzie gotowy ...

dawno temu

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... . Zaopatrzenie Wiele dań, jak chociażby zupy czy gulasze, robi się z dodatkiem wieprzowiny, drobiu albo wołowiny.  Można je bez problemu zastąpić wywarami warzywnymi. Innym sposobem jest dodawanie do potraw ...

dawno temu

Poznaj przepis na nowoczesną sałatkę jarzynową, czyli jak zaskoczyć gości w święta!

... rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Połącz wywar z warzywami i przelej go do prostokątnej formy pokrytej folią aluminiową o wymiarach ok. 30 x 12 cm. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Sałatkę podawaj pokrojoną w plastry. I jak ci się podoba ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... , pokrojonych w plastry grzybów (moczyć w pół kubka gorącej wody, aż grzyby zmiękną), odrobina wiśniowego wina, 1½ l wywaru z kurczaka, odrobina sosu sojowego, pieprz i sól do smaku, pełna garść świeżej ... wrzucić odrobinę wiśni, wymoczone ...

dawno temu

Moje Mui Ne

... rybnego, urzekło mnie senną prowincjonalnością. Może miałam szczęście, że zobaczyłam je poza sezonem? Kiedy o pierwszej w nocy autobus zatrzymał się w Mui Ne, 200 km od Hoszimin, martwiliśmy ... się latarnie, kiedy na pożyczonych rowerach ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... recepturę? Przede wszystkim, główna różnica polega na tym, że Węgrzy na Wigilię jedzą mięso. Podstawą jest gulasz szegedyński z dzika, słoniny i kapusty, zupa rybna, a na deser koniecznie strucla z makiem ... tradycji neapolitańskiej, podczas ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... dodatkiem do potraw z kaczki, a także do dań mięsnych, rybnych i zup. Niewielką ilość zielonego pieprzu można dodać do deserów. Ze względu na kolor posiada również walory estetyczne i w prosty sposób ... , kajeńskiego czy gwinejskiego. Sprawdzi ...

dawno temu

Jagodowy zawrót głowy, czyli co lubi jeść twój mózg

... , którzy spożywali przynajmniej jeden składający się z ryby posiłek w tygodniu, są znacznie mniej narażeni na chorobę Alzheimera niż ci, którzy regularnie unikają dań rybnych. Badania wykazały także pozytywny ... wpływ tych ryb na uczenie się i ...

dawno temu

Celiakia

... jest jednak, aby być czujnym, ponieważ nawet śladowe ilości glutenu mogą występować w produktach, po których się tego nie spodziewamy. Gluten może pojawić się w wędlinach, przetworach mięsnych, rybnych, produktach mlecznych ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... krakersów poprzez posmarowanie ich masłem, pasztetem albo pastą rybną. Smaczną propozycją jest również przygotowanie zapiekanych pieczarek z serem i cebulą bądź tatara z pieczarek. Nie możemy również zapominać o dobrze znanych nam przystawkach, ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... są adaptowane do dań narodowych. Do najsłynniejszych potraw przyrządzanych przez Węgrów należą: tokań, gulasz grzybowy, zupa rybna, paprykarz cielęcy, leczo, a także węgierska zupa gulaszowa. Przepis ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... . Ciekawym kulinarnym rozwiązaniem będzie też kurczak z migdałami, do którego zostaną wykorzystane w postaci panierki. Można również przyrządzić filety rybne. Wystarczy obtoczyć je w jajku, posypać ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... zsiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Z masy rybnej formujemy nieduże kotleciki – mniej więcej 5 centymetrów średnicy, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy posypane estragonem. ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... jakości są produkty wędzone, w puszkach, przetwory rybne. Ryby stanowią także źródło kwasów omega3. Białko w diecie możemy dostarczyć w postaci nabiału: Bogatą wartość biologiczną ma mleko, ponieważ ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... : 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 i 1/2 łyżki zmielonego, świeżego imbiru, 1 łyżka cukru, 340 g rozdrobnionego rostbefu, 340 g mixu sałat, 1 ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... wskazać tu chociażby przystawki w postaci koreczków z łososiem i jajkiem, zupę rybną z mięsem łososia, zapiekankę makaronową, a nawet pierożki z ciasta francuskiego. Trzeba jednak zaznaczyć, że łosoś ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... grzybów, zupę rybną oraz barszcz czerwony z uszkami. Obok nich wymienić należy także zupę makową zazwyczaj jadaną na słodko z dodatkiem groszku ptysiowego. Zanim jednak skusimy się na przyrządzanie ...

dawno temu

Co zrobić ze świątecznymi resztkami

... prowansalskimi. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do formy naszą masę ziemniaczano – rybną i tworzymy z niej kołnierz (na brzegach, tuż przy samej blasze, formujemy ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... i świeżo zmielony czarny pieprz. Doskonały do sałatki z tuńczyka, sałatki z łososiem, jak i innych sałatek rybnych i ryżowych. Sos cesarski 200ml majonezu,100ml śmietany 18%,8 kaparów w occie,1 ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... się do sklepu rybnego po świeżego pstrąga, dorsza lub dzwonki łososia. Pamiętaj, by oczyścić rybę z łusek. Umytą rybę natrzyj tymiankiem i połóż na folii do pieczenia. Skrop rybę sokiem z cytryny i połóż ...

+ Pokaż więcej